jeugd 4-5 jaar

Zanni Louise

Casper!
Illustraties: Philip Bunting
Tekst: Zanni Louise


Het is iets wat vaak gebeurt waarschijnlijk. De volwassene gaat er van uit dat kinderen gewoon braaf in het gareel lopen en doen wat gevraagd wordt zonder te overleggen met die jongere. In veel gevallen is dat ook wel logisch, voor de volwassene tenminste, in onze ogen ‘moet’ er heel veel en staan we er niet eens bij stil dat een kind heel goed andere plannen kan hebben!
Dit boek laat dat heel duidelijk zien.


Mama Pinguïn sjouwt een boodschappenkarretje met zich mee en vindt het heel logisch dat haar zoon met haar mee loopt.
‘Kom mee, Casper’,  zegt ze.
Maar Casper is blijven staan. Hij hoort zijn moeder wel, zijn ogen draaien naar mama als ze roept, maar bewegen doet hij niet.
Hij heeft echt wel in de gaten wat de bedoeling is, dat zie je aan de ogen, die ook als ze begint te dreigen naar haar toe draaien.
‘Een! Twee! Drie…!’
Mama loopt door. Casper blijft staan. Tot:
‘Casper, ik ben het helemaal zat!’ 


Want ja, zo gaat dat ook. Een volwassene kan het kind niet alleen laten. Mama moet wel stoppen er kan immers van alles gebeuren!
En tja… er gebeurt dus inderdaad van alles, en moeder Pinguïn is radeloos…


Tekst is er niet veel en de tekeningen zijn meesterlijk in hun eenvoud maar het is heel duidelijk dat er goed nagedacht is over deze vorm. De jonge kijker kan er zijn fantasie op los laten:
Waarom zou Casper blijven staan? Wat gebeurt er eigenlijk? Kan dit nog goed komen?
En intussen wordt de volwassen voorlezer geconfronteerd met zichzelf. Misschien is dit boek wel meer een eyeopener voor die volwassene!


Natuurlijk kan het niet altijd, overleggen met het kind. En natuurlijk kan het zijn dat een kind gewoon ondeugend is en geen zin heeft om met de volwassene mee te gaan. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat een volwassene geen oogcontact maakt, dat lijkt bij Casper ook niet het geval te zijn, en dat ze roepen en dreigen, dat wil je zelf toch ook niet dat iemand dat doet?
Caspers moeder heeft boodschappen bij zich. Misschien zit er iets in dat onmiddellijk de koelkast in moet (ha ha ze wonen op ijs!) of misschien heeft moeder haast omdat er visite komt. Dat zijn dingen die je kan uitleggen.


Nou ja, dat zou dus allemaal zomaar in je op kunnen komen bij het lezen van dit boek.
Humor is de makers niet vreemd. Behalve een komisch einde is er voorin deze opmerking":


'De illustrator gebruikte voor dit boek gouache- en acrylverf terwijl hij een rood mutsje droeg'.


Er is nog even een dingetje: er is sprake van de noordpool in dit boek. Dat kan verwarring scheppen. Pinguïns leven op de Zuidpool.
Nu is Zanni Louise een Australische schrijfster, dus zij zal dat wel weten? Zij heeft overigens al meer kinderboeken op haar naam. Casper! is het eerst vertaalde boek.
Ook Philip Bunting heeft al meer boeken gemaakt, Casper! is voor hem het tweede vertaalde boek. Hij is een Engelse schrijver en illustrator, maar hij woont en werkt in Australië.. Hij won de Honours-prijs van de Children's Book Council of Australia.


ISBN 9789493189164 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Condor | januari 2021
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 27 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER