jeugd 4-5 jaar

Connie Snoek

https://www.conniesnoekillustrator.nl

 

Cas de kat
Connie Snoek


Cas de kat is een echte huiskat.

Altijd binnen.

Lui.

En... dol op eten!


Cas de kat heeft dus een heerlijk leventje. Wie zien hem dan ook heel tevreden liggen slapen op zijn warme dekentje.
Maar aan dat fijne leven komt abrupt een eind. Het baasje van Cas de kat laat hem op een dag zomaar achter op een piepklein eiland! De keurig aangeklede vos ziet gelijk in die lekker dikke, ronde kat een heel smakelijk hapje... Maar gelukkig weet Cas nog net op tijd weg te komen.


Arme Cas, hij is niets gewend, het enige waar hij goed in is, is slapen en eten. Maar hoe hij zelf aan eten moet komen weet hij niet. Hij kreeg altijd alles uit blik...  Natuurlijk probeert hij het wel. Hij snapt wel dat hij geen lawaai moet maken als hij een muis ziet en blijft dan ook muisstil zitten. Helaas gaat de muis er als een haas vandoor.  De stoet deftige ganzen zijn veel te groot en te eng voor Cas en 's avond heeft Oehoe zelf teveel honger om zijn muizenmaal met Cas te delen. Cas vraagt eten aan de vissen en de vogels... niemand wil Cas aan eten helpen. Cas droomt er zelfs heel akelig van.


Ach die Cas.  Hij is op een wel érg onvriendelijk eiland beland en zijn baasje ziet hij ook al niet meer terug. Van de tevreden binnenkat is niets meer over. Zijn ogen en mondhoeken hangen naar beneden, alle pret is uit zijn lijfje. Het is een en al narigheid voor Cas, totdat...


Dit is de tweede keer dat ik illustraties van Connie Snoek te zien krijg. Het door haar geíllustreerde boek 'Kaila de leeuwentemmer' (tekst Marloes Kemming) staat op mijn 'mooie boeken' plank en deze komt ernaast te staan.
Ondanks dat de afbeeldingen niet vrolijk zijn, Cas heeft het immers knap moeilijk, zijn ze wel erg aansprekend en bijzonder. De dieren dragen allemaal vrij statige kleding en zijn niet koddig of lieflijk om te zien waardoor de illustraties haast volwassen te noemen zijn. Toch zitten de tekst en illustraties vol grappige en speelse elementen, zoals o.a. 'de muis die er als een haas vandoor gaat' en de fraaie blauwe vis met zijn parapluutje enz., zodat het boek toch uitstekend geschikt is voor kinderen. Het boek zelf is mooi uitgevoerd met linnen rug en en gedrukt op Lessebo design mat papier en is tot stand gekomen in samenwerking met museum het KattenKabinet in Amsterdam.


Zie ook het inkijkexemplaar (te downloaden)


(Ik denk overigens dat we nog veel meer van deze illustratrice gaan lezen en zien. Dit boek heeft tenminste al een eervolle vermelding gekregen bij 3x3 magazine Annual No.12 en is geselecteerd voor de Afcc Book gallery Singapore 2016!)


ISBN 9789082671506 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Snoek | juni 2017
Formaat b 30,5 x h 21,8 cm | Leeftijd vanaf ca 4-5 jaar maar ook geschikt voor oudere kinderen

© Dettie, 5 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER