jeugd 4-5 jaar

Anita van den Bogaart & Iris Compiet

http://www.anitavandenbogaart.nl

http://www.eyeris.eu

 

Een hol voor mol
illustraties: Iris Compiet
tekst: Anita van den Bogaart


Mol zit op zijn molshoop te zuchten.
'Dag Mol,' kwaakt Kikker. 'waarom zucht je zo?'
'Ik durf niet in mijn hol, 'zegt Mol. 'Ik ben bang in het donker.'
'Wat moet ik nu doen?'


Een Mol die bang is in het donker is niet zo handig, want mollen wonen in een hol onder de grond en daar is het altijd donker. Arme Mol, daar zit hij dan.
Kikker biedt aan bij hem te komen wonen. Mol is heel blij en plonst samen met Kikker het water in. Onder water is het lekker licht maar wat gebeurt er nu? Mol kan geen adem halen, hij moet gauw naar boven om lucht te happen. Kikker vindt het maar raar, bij Kikker wonen kan dus niet. Mol moet maar een ander huis zoeken.
Als Spin hoort dat Mol een huis zoekt dan roept ze spontaan: 'Kom maar bij mij wonen!' Maar daar plakt Mol aan alle draden vast. Spin vindt het maar raar, zij heeft nergens last van. Mol moet maar een ander huis zoeken.
Hij mag bij Eekhoorn, Slak en Kip komen wonen maar aldoor is er wel iets waardoor Mol niet bij hun kan komen wonen. 
Gelukkig voor Mol ontmoet hij Mollie en zij weet een eenvoudige maar goede oplossing voor de angst van Mol.


Het humoristische verhaal is sterk o.a. dankzij de herhaling. Elke poging om ergens te gaan wonen begint met een vraag, bijvoorbeeld 'Dag Mol waarom heb je wier op je kop en spinrag in je haar?' waarop Mol vertelt dat hij bang in het donker is en of diegene een huis weet. Alle dieren zijn lief voor Mol, ze willen hem heel graag helpen. Eke mislukte poging eindigt met de woorden 'Wat raar, tja, zoek dan maar een ander huis.' Voor kinderen is zo'n vaste structuur prettig en ze zullen al gauw die laatste zin herkennen en hardop zeggen tijdens het voorlezen.


De gekleurde afbeeldingen van Iris Compiet zijn geweldig. Als je de lieve Spin met beenwarmers en pantoffeltjes aan al haar pootjes gezien hebt ben je ook nooit meer bang voor een spin. Ze heeft ook een gezellig hoofddoekje met stipjes om en een snoet vol sproetjes en een mooi rood mondje. Het huis van Slak is prachtig gekleurd en heeft een schoorsteentje en plantenbakken voor het raam met luikjes hangen. Het 'slakkenhuis' van Mol is een vakwerkhuisje mét verlicht raampje. Kip heeft een prachtige parelketting om en zo kan ik doorgaan. Elke afbeelding is een lust voor het oog.
Erg leuk en vrolijk boek.


ISBN 9789051162035 Hardcover formaat: 21,5 x 28,7 cm | aantal pagina's: 32 |  De Vier Windstreken maart 2012
Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 14 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER