jeugd 4-5 jaar

William Steig

Zie ook: https://www.youtube.com

 

Dokter De SotoDokter De Soto
William Steig


De muis Dokter De Soto was een uitstekende tandarts.
Eekhoorntjes, varkens, mollen, koeien, ezels, iedereen wist de weg naar zijn praktijk te vinden. Hij had altijd een volle wachtkamer en zijn patiënten waren vaak een stuk groter dan hijzelf. Zij moesten op een dik kussen op de grond gaan zitten en Dokter De Soto ging dan op op een trapje staan.
Voor héél grote dieren had hij een speciaal hijstoestel zodat hij zich kon laten ophijsen naar hun mond. Met zijn rubberen laarzen aan stapte hij dan tussen de grote kiezen en tanden in het rond. Dankzij zijn kleine handjes kon hij heel precies werken en deed zijn patiënten daardoor zelden pijn.

Toch paste Dokter De Soto wel op. Katten en andere dieren die gevaarlijk zijn voor muizen werden niet behandeld.
Maar op een dag ging de bel. Zoals gewoonlijk keken de tandarts en zijn vrouw, die hem assisteerde in de praktijk, uit het raam en daar stond een vos buiten te huilen. Hij had zo'n kiespijn... Kon de dokter hem alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft helpen?
Ze vonden zo'n huilende vos toch wel erg zielig en lieten hem binnen. Dokter De Soto klom in de bek van de vos - zijn vrouw gaf hem gauw een stok zodat de vossenbek niet dicht kon klappen - en de dokter kijkt rond. De vos heeft inderdaad een erg rotte kies, die moet eruit. De dokter deed zijn werk en een tijdje later stapte de opgeluchte vos naar buiten, de volgende dag kon hij zijn nieuwe kroon ophalen...

Maar een vos verliest nooit zijn streken en heeft altijd honger, dat wisten de dokter en zijn vrouw ook. Ze konden er 's nachts niet van slapen. Ze lagen te praten en te praten tot ze een plan hadden. En zo kon het gebeuren dat twee kleine muisjes een akelige vos veel te slim af waren...


Het verhaal is heel vermakelijk en de afbeeldingen zijn erg humoristisch weergegeven. Vooral de hele hijsinstallatie om bij de bekken van de dieren te kunnen komen, is erg grappig. Maar ook het piepkleine tandartsstoeltje met alles erop en eraan is geweldig om te zien. Wie niet groot is moet slim zijn, lijkt het motto. En dat lukt Dokter De Soto prima.


Opnieuw een fraai boekje uit de kroonjuweelserie, een reeks all time classics die opnieuw zijn uitgegeven omdat ze te bijzonder zijn om te vergeten.
Het boek werd in 1984 bekroond met een Zilveren Penseel.


ISBN 9789047702863 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Lemniscaat september 2014

© Dettie, 1 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER