jeugd 4-5 jaar

Tomi Ungerer

http://www.tomiungerer.com

 

De drie rovers
Tomi Ungerer


In dit boek zien we hoe drie rovers met zwarte mantels en hoge hoeden de wegen onveilig maakten. Ze overvielen elke koets die ze tegenkwamen.
Iedereen was bang voor deze mannen in het zwart. Zelfs de honden renden met hun straat tussen hun poten weg.
De drie rovers hadden drie roofwerktuigen, een rode bijl, een blaasbalg vol peper en een donderbus, die ze gebruikten tijdens hun overval. Rover nummer een blies peper in de neus van het paard waardoor het dier vreselijk moest niezen en niet verder kon lopen. Rover nummer twee hakte de wielen aan mootjes en rover nummer drie richtte zijn donderbus op de uitgestapte reizigers. Daarna gingen ze er met de buit vandoor en brachten het naar hun hol in de bergen.

Maar op een dag zat er alleen maar een klein weesmeisje in de koets, dus namen ze haar maar mee. Haar nam was Tiffany en ze was heel lief.
Ze zag al het goud en de juwelen en vroeg 'Wat gaan jullie daarmee doen?'
En dat was nu precies iets waar de rovers nog nooit over nagedacht hadden, sterker nog, ze waren stomverbaasd!
Dankzij die opmerking van het kleine weesmeisje veranderde alles en hoefden mensen nooit meer bang te zijn.


Naast dat het een leuk, apart verhaaltje is, is het boek stilistisch ook heel bijzonder. In de afbeeldingen worden met een paar lijnen of in silhouet de rovers weergegeven tegen een nachtblauwe lucht.  Vaak zie je alleen hun contouren en ogen.
De overige figuren en gebouwen zijn zwart omkaderd en ingekleurd wat een mooie helderheid aan de afbeeldingen geeft. De afbeeldingen vormen samen met het verhaal een mooie eenheid.


Het boekje is er een uit de Kroonjuwelenreeks, die een verzameling van de mooiste, rijkste kinderboeken van de hedendaagse jeugd, hun ouders en hun grootouders vertegenwoordigen. Elk jaar worden, voorafgaand aan de Kinderboekenweek, nieuwe titels toegevoegd. Dat kunnen ook jeugdboeken voor een oudere doelgroep zijn. De boeken zijn mooi uitgevoerd in hardcover met linnen rug.


ISBN 9789056375294 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat |oktober 2014 (1e druk 1963)
Vertaald door Maydo van Marwijk Kooy Leeftijd 4+

Dettie, 10 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER