jeugd 4-5 jaar

Paul Oole

http://www.pauloole.nl

 

SOS Pjotr
Paul Oole

Op de omslag zie je een vrolijk jochie op het strand waar de golven hem bijna raken. Hij stuurt een vogel de lucht in. Een schattig joch in een idyllische omgeving. Maar dan sla je het boek open en weg is de idylle. Het strand ligt bezaaid met rommel en de golven brengen nog meer.


Het jochie is Pjotr. Hij woont met zijn opa die strandjutter is vlak bij het strand. Samen ruimen ze de aangespoelde rommel op, en als er spullen tussen zitten die hij nog kan gebruiken is opa heel blij.


Als Pjotr een vogel vindt die helemaal onder de olie zit, mag die vogel ook met zijn vleugels klappen: hij wordt schoongewassen en vrijgelaten. Het is de vogel van de omslag.


Dan vindt hij een fles met een briefje erin. SOS HELP staat er op. Pjotr kijkt om zich heen: wie heeft er zijn hulp nodig? Is het de aangespoelde walvis? De ijsbeer op een resterend stukje ijs? Of die jonge zeehond die zijn familie krijt is?


Hij redt ze allemaal, maar zij zijn natuurlijk niet de schrijvers van het briefje!
Maar wie dan wel?


Als er iets duidelijk wordt gemaakt terwijl de jongen de dieren in nood helpt, is het dat niet alleen op het strand maar ook in de zee veel troep is. En dat het heel moeilijk wordt voor dieren om hun natuurlijke leven te leiden. Dat is dan ook het thema van het boek: klimaatverandering; plastic soep, milieuvervuiling.
Het is aan de volwassene die met het kind bezig is om uit te leggen dat dit niet zo hoort! Dat Pjotr eigenlijk lekker zou moeten spelen met een schepje en een emmertje, zandkastelen bouwen in plaats van dieren redden.


Toch is het op zich geen zwaar verhaal: het gaat over een jongen die zijn dag nuttig besteedt en blij is dat hij kan helpen. De gebruikte kleuren in dit boek zijn vrolijk, vooral geel wordt veel gebruikt. Ook de getekende mensen en dieren zien er niet somber uit. Eigenlijk is het gewoon een fijn verhaal met veel kleurrijk kijkplezier.


In het voorwoord van Anneke Schrama, die museummanager is van Ecomare op Texel, staat dat wij allemaal ons steentje kunnen bijdragen om te voorkomen dat het nog erger wordt. laten we dat dan maar doen!


Paul Oole (1982) is vormgever, ontwerper, illustrator & auteur. Hij studeerde aan de Kunstacademie Artez (Zwolle); zijn werk is divers, vooral gericht op kinderen.


Met de aankoop van dit boek steun je het Wereld Natuur Fonds in de strijd voor bescherming van wereldwijde natuur!


ISBN 9789044841954 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis| juni 2021
Afmeting: 26,8 x 25,7 x 1 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 26 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER