jeugd 6-9 jaar

Paul Oole

http://www.pauloole.nl

 

De wereld op zijn kop
Paul Oole


In de wereld van het jongetje Tess is alles andersom. Kinderen zorgen voor hun ouders, de rijdende school komt de ouders zelf ophalen, vuilnismannen maken rommel, de bakker eet zijn brood zelf op, de koning woont onder de brug en 1 - 1 = 2.


De arme Tess heeft het er maar druk mee, het kost hem veel moeite om zijn papa Mathilde en mama Bertus uit bed te krijgen en het duurt lang voordat ze hun pyjama's aan hebben getrokken. Voor ze naar school gaan moeten ze ook nog hun gezicht vies maken en hun haar door de war kammen. Ga er maar aanstaan! En dan is het ook nog zulk vreemd weer, het regent snoep, het komt met bakken naar beneden.
Olifanten zijn heel klein, vissen vliegen, kippen zwemmen, kortom echt àlles is andersom.


Soms maakt Tess een fout en kijkt iedereen hem boos aan, zoals die keer dat hij heel stil zat te lezen in de bibliotheek ... Natuurlijk moeten ze te laat bij opa en oma komen, want oma vindt het maar niets als mensen op tijd komen.

Tess vindt het allemaal maar moeilijk, hij zou wel eens willen dat opa en oma hèm duwde op de schommel of dat hij zandkastelen mocht bouwen...

Het verhaal zelf is behoorlijk origineel maar wel wat rommelig qua verloop. De schrijver heeft er in mijn ogen teveel 'omgekeerde' grappen in willen stoppen waardoor de verhaallijn wegvalt. Het zijn nu verhaaltjes in verhaaltjes, in verhaaltjes. Daardoor komt de, overigens op zich leuke, humor niet goed tot zijn recht.
Maar... de fraai gekleurde afbeeldingen zorgen ervoor dat het boek toch zeer de moeite waard is. Het zingende konijn in de top van een boom maakt dat je zit te grinniken, de sip kijkende kinderen omdat er weer een stortbui van snoep uit de lucht komt vallen zijn komisch om te zien, de olifantjes die, als muisjes zo klein, over de tafel rennen zijn geweldig en de afbeelding van de 'snorkelende' kip zou je zo aan je muur hangen.

Met andere woorden, voor de tekst geef ik het boek een klein zesje, voor de afbeeldingen krijgt het een dikke acht.


ISBN 9789044830316 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2017
Afmeting 29,8 x 21,6 cm. | Leeftijd 6+

© Dettie, 12 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER