jeugd 4-5 jaar

Bernadette

Het allerkleinste sneeuwvlokje


"Als het winter wordt, verzamelen zich hoog, hoog boven ons in de hemel ontelbaar veel sneeuwvlokken. Ze fluisteren met elkaar over de reis naar de aarde die ze binnenkort gaan maken. Elke sneeuwvlok droomt van dat ene plekje op aarde waarhij heen wil. En terwijl de wolken vol sneeuw steeds dichter worden, kunnen de sneeuwvlokken bijna niet meer wachten om naar de aarde te zweven."


Als de sneeuwvlokken eindelijk naar beneden mogen dwarrelen, weten ze precies op welk plekje ze willen gaan liggen. Een grote sneeuwvlok wil bovenop een kerktoren landen zodat iedereen kan zien hoe mooi hij is. Een andere vlok wil naar een groot bos, en weer een andere vlok heeft zin om lekker ver te reizen.
Het allerkleinste sneeuwvlokje wil heel wat anders, hij wil naar een warm plekje! Iedereen raadt het hem af maar het vlokje zet door en landt in een bloembak die op een vensterbank staat. Hij gluurt naar binnen en ziet een brandend haardvuur en mooie schilderijen aan de muur. Het ziet er heel warm en vriendelijk uit. Het sneeuwvlokje geniet en vertelt aan de andere sneeuwvlokken wat hij ziet maar zij verstaan hem niet. Na een tijdje ziet het sneeuwvlokje groene puntjes in de bak en af en toe schijnt daar wat zon op. Sneeuwvlokje kruipt gauw achter een blaadje en ziet de sneeuwklokjes steeds groter worden. Hij vindt het zo prachtig dat hij van binnen helemaal warm wordt en begint te smelten...
Het is lente!


Bernadette blijkt Bernadette Watts te zijn. Ze heeft voor dit boek heel sfeervolle illustraties gemaakt. Het leuke is dat de afbeeldingen allerlei verschillende gebieden van de wereld tonen. Van het gebied waar de eskimo's wonen tot een gebied waar Russisch aandoende torens zijn te zien.
Het kleinste vlokje is geland in een vensterbank van een cottage waar de rook uit de schoorsteen kringelt. Binnen zie je een houtmand naast de haard staan en verder zie je een lekkere stoel, een schemerlamp, kaarsen en een gezellige tafel waar schilderspullen op liggen, en nog veel meer.
De lente is bijna Vincent van Gogh-achtig weergegeven. Met kleine streepjes, stipjes en puntjes wordt het heuvelachtige landschap in prille kleuren getoond.
Zelf zegt Bernadette dat ze beïnvloed is door Beatrix Potter, maar haar afbeeldingen hebben niet dat popperige van Potter. De illustraties van Bernadette zijn, in dit boek, realistischer dan die van Potter.
Het is een boek vol warmte en kleur. Bovendien is het verhaal over het avontuurlijk sneeuwvlokje mooi verteld en vertaald.


ISBN 978 90 5116 105 2 Hardcover 26 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2009
Met glinsterende 'sneeuw' op de cover. Leeftijd 4+
Originele titel Schneeflocke vertaling Ineke Ris

© Dettie, 12 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER