jeugd 4-5 jaar

Peter Brown

Meneer Tijger wordt wild
Peter Brown


Meneer Tijger woont in een keurige stad, vol keurige dieren in keurige kleren en ze gedragen zich ook héél keurig. Op de afbeeldingen zien we dan ook allemaal keurige grijze dieren, in grijze huizen en grijze kleren... Zelfs de vogels op het dak zijn grijs.  Alleen Meneer Tijger valt op met zijn mooi gestreepte oranje vacht. Al zie je daar niet veel van want ook hij draagt een keurig zwart maatpak, net als alle andere mannetjesdieren.
Maar Meneer Tijger is dat keurige zo enorm zat. Het begint te kriebelen in zijn lijf en die kriebel wordt erger en erger. Meneer Tijger krijgt het steeds benauwder van al dat nette gedoe. Hij wordt er helemaal akelig van, er moet wat gebeuren, het kan zo niet langer, en dan neemt Meneer Tijger een grote beslissing. Vanaf nu wordt hij wild! Grrr...


Meneer Tijger begint met op vier poten te lopen in plaats van keurig rechtop, dat voelt al heel wat lekkerder. We zien de keurige stadbewoners uit de ramen hangen en hem nakijken, anderen staan stil op straat als Meneer Tijger voorbij komt. Maar Meneer Tijger geniet. Of en toe brult hij ook nog even lekker in het rond.
Dat vreselijke maatpak moet ook maar uit, beslist hij, maar daarmee gaat hij net een stap te ver, vinden de keurige stadsbewoners.
Meneer Tijger moet maar in de wildernis gaan wonen als hij zo graag helemaal wild wil zijn en dat doet hij, met alle plezier zelfs.
We zien hem heerlijk door de groene wildernis rennen, boven hem vliegen zwart-witte vogels met oranje snavels. We zien hem vrolijk over groen gras vol met kleurige bloemen springen. We zien Meneer Tijger vol overgave, met zijn bek wijd open, de brul der brullen geven.
Meneer Tijger rent, jaagt, sluipt en geniet, maar... het is wel heel stil, hij mist zijn vrienden in de stad en zijn huis...


Meneer Tijger gaat terug naar de stad en hij is blij als hij Meneer Neushoorn ziet en Mevrouw Koe... op vier poten! Ook de kinderen rennen, spelen en springen rond op alle vier hun poten in plaats van keurig rechtop naast papa en mama te lopen.
Meneer Tijger is blij. Er is toch wat veranderd, het is gelukkig niet meer zo verstikkend keurig en netjes.
En zo kan hij voortaan helemaal zichzelf zijn. Soms keurig netjes, soms een beetje wild en soms iets daartussenin.


Iedereen wil wel eens een keertje uit de band springen en dat heeft Peter Brown door middel van Meneer Tijger prachtig in beeld gebracht. Hij laat zien dat het helemaal niet erg, schokkend of raar is. Eigenlijk is het zelfs een veel leuker leven dan aldoor maar alles keurig, netjes en als iedereen te doen. Meneer Tijger vliegt aanvankelijk van het ene uiterste in het andere maar heeft uiteindelijk een fijne gulden middenweg gevonden.
Erg leuk bedacht allemaal.


'Wilde' kinderen kunnen een masker van Meneer Tijger downloaden op de speciale pagina van de uitgever en daar is ook een Meneer Tijger memoryspel te vinden.'

Zie ook het filmpje (Engels) over het tot stand komen van dit boek:© Peter Brown. Filmpje geplaatst met toestemming van Peter Brown


ISBN 9789025757724 Hardcover 48 pagina's Uitgeverij Gottmer juli 2014
Mooie vertaling van Edward van de Vendel Leeftijd 4+

Dettie, 29 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER