jeugd 4-5 jaar

Nicole de Cock

Zullen we spelen, Bout?
Nicole de Cock


Muisje Moertje wil graag opa en oma spelen met ezel Bout, maar wat doen opa's en oma's eigenlijk?


Zullen we spelen, Bout?
vertelt hoe opa's en oma's de dagen doorkomen en vergelijkt dit met hoe de "kinderen" Moertje en Bout zich vermaken. Opa's en oma's gaan bijvoorbeeld graag op pad om mooie ontdekkingen te doen in de natuur, en Bout en Moertje houden van buiten wandelen. De steeds terugkerende conclusie is: het maakt niet uit of je oud bent of jong, want ouderen en jongeren vinden vaak (ongeveer) dezelfde dingen leuk. De eindboodschap is dat het belangrijk is om plezier te hebben.


In verhouding staat er weinig tekst op de paginabrede tekeningen, in heel grote letters. Regelmatig wordt een zin verdeeld over twee pagina's. Op elke tekening kom je Bout en Moertje tegen. Een enkele keer zijn er meer dieren getekend. De taferelen zijn typisch Nederlands, zoals vooral te zien is aan de rode paddenstoel met witte stippen, de molen en de grachtenpandhuisjes. Alle seizoenen komen voor: er is mooi weer met vlinders en bijen; er is een bos in de herfst en Bout loopt met warme, door Moertje gebreide sokken door de sneeuw.


De tekeningen vind ik kleurrijk en vrolijk. Ze spreken me meer aan dat het verhaal. Ik ken maar weinig kinderen die portretten schilderen of van borduren houden. Verder zijn de activiteiten van de opa's en oma's in het boek soms wat stereotype: oma bakt en borduurt, opa snoept en timmert.


Bij dit boek zullen de kinderen genieten van de tekeningen. Het verhaal is een mooie aanleiding om te bespreken wat de opa's en oma's van het kind zoal doen.


ISBN 9789000351947 | 32 pagina's | Uitgeverij Van Goor | september 2016
Formaat 25,3 x 22,8 cm | Leeftijd tot 5 jaar

© Trenke Riksten-Unsworth, 28 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER