jeugd 4-5 jaar

Thaïs Vanderheyden

http://thaisvanderheyden.com

 

Prinses Pien telt tot tien
Thaïs Vanderheyden


Prinses Pien woont met haar koninklijke ouders en Narretje Niels in Kasteel Krakeling. Ze barst van de jurken en kroontjes en als ze wil, zet ze gewoon twee kroontjes op haar hoofd, dat mag zij want ze is een échte prinses.
Ook mag ze in bad eten en op de muren tekenen en in haar mooiste jurk in de modder spelen, want ze is een échte prinses en prinsessen krijgen altijd hun zin. Prinses Pien krijgt les van juf Roos maar het is zo saai, het is zo stil, ze zit helemaal alleen in de klas. Soms loopt ze gewoon weg, de klas uit, en dat mag want ze is een échte prinses en prinsessen mogen dat.
De prinses vindt verstoppertje spelen het allerleukste spelletje dat er is. Samen met haar vriendjes Dikkie de beer, Vic de ezel en Babs het konijn verstoppen ze zich dan in de boomgaard van het kasteel. Maar het gekke is, als Pien aan de beurt is om te zoeken dan moet ze altijd ineens plassen en weg is ze... Ook als ze de dobbelstenen moet gooien bij het ganzenbord spelen of als haar vriendjes domino willen spelen of als ze drie lepels meel in de beslagkom moet doen tijdens het koken... ook dan moet ze ineens héél nodig plassen en rent ze weg.  Zo raar...
Haar vriendjes vinden het helemaal niet leuk, maar ja ze is wel een échte prinses en prinsessen mogen zomaar weglopen. Toch waagt Narretje Niels het er maar eens op en vraagt waarom ze dat steeds doet, en dan komt het hoge woord eruit, ze kan niet tellen!
Had ze het maar eerder gezegd, want haar vrienden weten gelijk een heel leuke oplossing.


Grappig verhaaltje over een prinsesje dat vreselijk verwend wordt maar toch heel leuk en aardig is. Op een subtiele manier wordt verteld waarom het handig is als je wél kunt tellen. Je kunt dan namelijk lekker meedoen met alle spelletjes!


De afbeeldingen van Thaïs Vanderheyden zijn speels en kleurrijk. Op elke afbeelding zie je naast de prinses het kleine Narretje Niels, dat een heel klein soort draakje is, die allemaal dingetjes doet om de prinses te helpen. Ook een lieveheersbeestje komt, al dan niet met een kroontje op, regelmatig op de afbeeldingen voor. Die kleine grapjes spreken mij altijd wel aan.
Wel een beetje vreemd is dat op de allerlaatste pagina staat dat de hofhouding van Kasteel Krakeling tegen het gebruik van bont is. Prima statement maar het gekke is dat bont in het hele verhaal niet aan de orde komt. Misschien is Thaìs Vanderheyden zo fel tegen bont dragen dat ze het nodig vond dit te melden, geen idee... Het kan ook zijn omdat de prinses en haar vrienden allemaal dieren zijn. Maar het doet vreemd aan plotseling zo'n opmerking te lezen.
Voor de rest is het weer een prima boek van Thaïs Vanderheyden, die voorheen al hoog scoorde met haar boeken De spiekpietjes en Kever Kurt waait weg.


ISBN 9789044819199 Hardcover 32 pagina´s Uitgeverij Clavis februari 2013
Leeftijd 4+

Dettie, 9 maart 2013

Lees de reacties, inclusief die van de schrijfster, op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kever Kurt waait weg
Thaïs Vanderheyden


Kever Kurt houdt niet van verrassingen, hij draagt altijd een bruin jasje, en eet alleen maar groene blaadjes. Dag in dag uit... dat vindt hij fijn. Maar dan, op een dag, waait het zo hard dat Kever Kurt door de wind opgepakt wordt en wegwaait, heel ver weg...
Kever Kurt vindt het maar niets en wil zo snel mogelijk weer naar huis. Maar waar is hij en hoe komt hij thuis?
Hij blijkt middenin een roze tulp beland te zijn die in een vaas op de tafel van 6 lieveheersbeestjes staat. Kurt krijgt taart van ze, dat heeft hij nog nooit gehad, toch proeft hij een beetje en vindt de taart heerlijk! Hij mag blijven slapen bij ze en de volgende dag gaat hij op pad, terug naar zijn eigen huis maar het is nog een heel eind want hij is wel 4 dagen ver van huis gewaaid.
Onderweg ontmoet hij allemaal lieve dieren die hem helpen en eten geven en leuke dingen doen.
Na die vier dagen heeft Kever Kurt een heleboel nieuwe vrienden, nieuwe kleren en lust hij veel meer dingen... en verrassingen? Die vindt hij nu juist leuk!


Een heel leuk, vrolijk boek over het ontdekken van nieuwe dingen. Go with the flow zou je bijna zeggen. Oftewel laat je meevoeren met de wind en kijk maar waar je terecht komt, dan is altijd alles nieuw en ontdek je een heleboel.
De afbeeldingen zijn kleurig en met humor gemaakt. De lieveheersbeestjes slapen bijvoorbeeld in een grote gieter waarin een stapelbed van zeven bedden boven elkaar staat. Hun gestippelde kleren hangen keurig op een hangertje en ze hebben een fonteintje met een beker voor de tandenborstels, die overigens voor het merendeel op de grond liggen. Je ziet Kurt bij artistieke slakken die vrolijke huisjes schilderen.
De tekst is in duidelijke letters en soms extra groot in 'handgeschreven' schrift.  Langzamerhand wordt er afgeteld naar de dag dat Kurt weer thuis is en die Kurt is veel vrolijker en ondernemender dan de Kurt die werd weggeblazen.
Grappig verhaal, fraai boek.


ISBN 9789044817843 Hardcover 28 pagina's Uitgeveirj Clavis  juni 2012
Vanaf 4 jaar 

© Dettie, 24 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER