jeugd 4-5 jaar

Ross Montgomery & David Litchfield

http://www.rossmontgomery.co.uk

http://www.davidlitchfieldillustration.com

 

Het huis van oma
illustraties: David Litchfield
tekst: Ross Montgomery


In het huis van oma is het heel gezellig. De open haard is aan, de hond ligt ervoor te slapen en we zien de jongen lekker tegen oma aangekropen in de stoel zitten. Oma heeft een fotoalbum in haar hand en zoals elke avond vertelt oma over vroeger, toen ze nog architect was. Ze maakte wolkenkrabbers, heel mooie paleizen en musea en bibliotheken vertelt ze, maar voor de jongen zal ze het allermooiste huis bouwen dat er is. 'Dat wordt een huis op een heuvel, op het randje van de horizon, hoog boven de stad en voorbij de zee.'


Maar oma is te oud geworden om huizen te bouwen, op het laatst kan ze eigenlijk niets meer en dan op een dag is oma weg. Alleen haar eigen huis staat er nog en daar is niets leuks of gezelligs meer aan zonder oma.
De jongen heeft gelukkig wel een goed idee en gaat aan de slag. Van allerlei materialen van en bij oma's huis maakt hij een enorme pop, met oma's ogen, oma's lieve gezicht, oma's bril en kleren net als oma droeg. Als hij klaar is, zegt hij 'Oma, wakker worden!' en dan gebeurt het! 'Oma' doet haar ogen open en samen met de jongen vliegt ze over tuinen en hekken, dwars door de zee en verder...


Oma rent, en rent, en rent maar door, zelfs over de daken van een grote stad, totdat ze aankomen bij oma's doel. Het is een huis op een heuvel, hoog boven de stad en voorbij de zee. Maar in het midden van het huis zit een gat. 'Het is nog maar een half huis. Hoe kan ik het ooit afmaken?' vraagt de jongen. Oma's houten en ijzeren lijf twinkelt en blinkt en oma glimlacht.


Afscheid nemen en verandering is het hoofdthema van dit boek maar het niet naargeestig of akelig maar opbouwend en vriendelijk weergegeven. Het omgaan met het gemis wordt omgezet in daden. Door zijn creativiteit te gebruiken geeft de jongen in dit boek zijn oma een plek. Zo zal hij haar nooit vergeten.
Dankzij de invoelende, fantasievolle afbeeldingen wordt het verhaal nog krachtiger en indrukwekkender. De oma die in elkaar gezet is met bouwmaterialen staalt nog steeds het krachtige en lieve uit dat de echte oma zelf ook had. Ook de symbolische gedachte dat oma de kern van het huis zal vormen is troostgevend. Knap en goed doordacht verhaal.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165524 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juli 2016
formaat: 25,0 x 25,0 cm | The Building Boy Nederlandse tekst Joukje Akveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 28 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER