jeugd 4-5 jaar

Anne-Margot Ramstein & Matthias Aregui

http://www.anne-margot.com

http://matthiasaregui.com

 

altVoor en na
Anne-Margot Ramstein & Matthias Aregui


Dit is een boek waar je heel lang mee zoet kunt zijn. Voor oma's en opa's. Voor ooms en tantes. Voor iedereen die samen met een jong kind een boek wil 'lezen'.
Genieten is dat.


Op alle pagina’s staan kleurrijke afbeeldingen en die hebben een verband met elkaar. Vaak is het een verband tussen de linker- en rechterpagina, maar het kan ook uitgebreider zijn: twee pagina’s die pas betekenis krijgen als je doorbladert.


Het boek begint met een volle zandloper, terwijl die op de laatste bladzijde leeg is. Je kan gewoon kijken en er niets mee doen, maar het lijkt me heel leuk om samen met iemand de afbeeldingen te bekijken en er dan over te praten.
De titel geeft al aan wat de betekenis is, maar je kan er makkelijk meer uit halen.


Op de eerste dubbele pagina staat links een zwarte nacht afgebeeld, er staat een volle maan, er schieten sterren door de lucht, een fraaie heldere nachthemel. Rechts komt dan wat meestal op een mooie nachthemel volgt: een stralende zon, in een blauwe lucht. Dat is een  voorbereiding tot een leuke verrassing aan het slot van het boek.
De afbeelding van een boom is natuurlijk gereserveerd voor twee dubbele pagina’s om de seizoenen aan te geven. De koekoeksklok heeft ook twee dubbele pagina’s, maar ik denk dat de kijker daar net als ik zich even bij zal afvragen wat er nu voor en na is, om dan pas bij het omslaan er achter te komen dat het net even wat anders zit.


Het zijn niet alleen oorzaak en gevolg-tekeningen - niet alleen iets wat begint en dan eindigt - soms vormen meerdere pagina’s een heel verhaal. Reuze leuk om dat samen te ontdekken!
De afbeeldingen zijn in fraaiie heldere kleuren in een mooie kleurenwaaier vormgegeven.
Ze zijn eenvoudig, er staat niets meer afgebeeld dan wat er duidelijk gemaakt wordt. Mooi zijn de pagina’s bijvoorbeeld ook van dat spinnetje dat een web maakt. Zelfs die van een bosbrand zijn mooi, en ook daar is er na dood weer leven.
Als je wil kan je stellen dat dit boek ook nog een filosofische boodschap behelst: het verhaal van leven, van de eeuwige wisseling der natuur, waar wij mensen in mee gaan of we dat nu willen of niet.


Het is een van oorsprong Frans boek, maar er staat geen letter tekst in, dus vertaald hoefde het niet te worden. Op de site van de schrijfster kun je de afbeeldingen zien.


ISBN 9789044822335|Hardcover|160 pagina's |Uitgeverij Clavis |juli 2014
Voor alle leeftijden

© Marjo, 11 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER