jeugd 4-5 jaar

Karen Williamson & Marie Allen

Je eerste kerstverhaal
tekst: Karen Williamson
illustraties: Marie Allen


Maria krijgt bezoek

"Maria woonde met haar familie in Nazaret.
Elke dag hielp ze haar moeder met schoonmaken en eten koken
Ze haalde water bij de bron en ruimde het huis op.


Jozef, de timmerman, woonde ook in Nazaret.
Hij was een aardige man.
Hij maakte handig gereedschap en mooie meubels.
Maria en Jozef hielden van elkaar.
Ze waren verloofd en zouden gaan trouwen."


Zo begint het boekje waarin het klassieke kerstverhaal verteld wordt.
Het begint met de komst van de engel Gabriël die vertelt dat Maria een kindje zal krijgen van God. Dat kindje zal de mensen redden. Ze moet dat kindje Jezus noemen. Maria is helemaal blij. Jozef en zij trouwen en Maria maakt kleertjes voor de baby en Jozef timmert een wiegje.
Maar dan zegt de Keizer dat iedereen naar hun geboorteplaatst moet gaan omdat hij wil tellen hoeveel mensen er in zijn land zijn. Jozef en Maria wonen nu in Nazaret maar Jozef is geboren in Betlehem en daar moet hij nu naar toe. Dat komt heel vervelend uit want het kindje van Maria kan nu heel gauw geboren worden. Er zit niets anders op dan samen op reis te gaan en dat doen ze. Maar het is heel druk in Betlehem, er is nergens een plek om te slapen. Gelukkig mogen Jozef en Maria van iemand in zijn stal, in het warme hooi slapen. En zo komt het dat Jezus in een stal geboren wordt.
Het boekje eindigt met de drie wijzen die het kindje Jezus geschenken komen brengen in de stal.


Het verhaal is in eenvoudige, duidelijke taal en korte zinnen verteld. De letters zijn prettig leesbaar. Ook staan er geen al te moeilijke woorden in. Een kind van een jaar of acht zal de tekst al redelijk goed zelf kunnen lezen.
Het boekje is ca. 14 bij 14 cm en is uitgevoerd als ringband waardoor je de stevige kartonnen pagina's makkelijk om kunt slaan.
Op de linkerpagina staat de tekst bestaande uit vier of vijf zinnen en rechts staan steeds erg leuke en vrolijke plaatjes in kleur. Het geheel doet vrij modern aan. Het zijn niet meer het zware, bloedserieuze prenten die je vroeger als kind voorgeschoteld kreeg. Van deze plaatjes spat de levensblijheid af. Na de aankondiging van engel  Gabriël zie je bijvoorbeeld Maria samen met een vogel heel blij een lied zingen. Jozef staat later lekker een plank te zagen voor het wiegje. Een muisje, kikker, rupsje en vlindertje zitten er gezellig bij om te kijken hoe hij dat doet.
Ook zie een groepje engelen in vrolijk gekleurde jurkjes een mooi liedje zingen voor de herders aan wie ze vertelden dat Jezus geboren was.
Kortom, elk kind dat op deze manier voor het eerst het kerstverhaal hoort en ziet heeft het getroffen. Het zal daarna voor altijd, dankzij dit mooie boekje, glimlachend aan zijn/haar eerste kerstverhaal terugdenken.


ISBN 9789026608063 Hardcover 102 pagina's Uitgeverij Callenbach september 2013
Voorlezen vanaf ca. 5 jaar Zelf lezen ca. 8-9 jaar.

Dettie, 14 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER