Nieuwe jeugdboekrecensies 6+

Blitz! De bol met de klok
Illustraties Lars Deltrap
Tekst: Rian Visser


Rian Visser: ‘Het idee voor dit verhaal begon met een droom. Ik droomde van een planeet met een klok erop. Die klok werd draaiende gehouden door een mannetje op een fiets. Hij durfde niet te stoppen met trappen, want dan zou de tijd stoppen en hield alles op te bestaan. Deze droom heb ik verwerkt in een nieuw spannend avontuur van Blitz.’


En spannend is het zeker. Er gebeurt eigenlijk altijd wel wat op Nol Nul waar Priet en Blitz wonen.
Nu is er iets raars aan de hand de lekkere knak en lik willen maar niet groeien! En ook de besjes  voor Priet zijn nog te klein. Hoe kan dat nou? Dat hebben ze nog nooit meegemaakt.
Ze moeten wachten tot alles groot genoeg is. 'En als je moet wachten dan gaat de tijd langzaam' zegt Priet.
Maar dat kan niet volgens Blitz, want de tijd gaat altijd even snel. Priet gelooft daar niets van. Helemaal niet als Blitz ook nog zegt dat hij maar gaat slapen want dan gaat de tijd sneller! Hoe zit het nou?
Ze gaan zelfs de tijd testen!


Maar de volgende dag gebeurt er weer iets. Er landt een een grote stalen vogel op Bol Nul. Die dropt een ei en vliegt weer weg. Uit dat ei komt een kleine robotvogel en die roept Lok, lok, lok! Het is een lokvogel. Omdat er toch geen eten is volgen Priet en Blitz de vogel maar.  En dan komt de droom van Rian Visser tevoorschijn want ze landen op een bol met die klok en die moet altijd blijven tikken...


Er volgt een lekker spannend verhaal waarin het thema tijd knap is verweven. Priet en Blitz moeten nog hard werken, veel doorstaan en hun verstand gebruiken want ze willen gewoon weer naar huis. Helaas moeten ze wachten op de grote zandloper en wat moet die grote spin eigenlijk die een enorm plakkerig web heeft gesponnen in de ruimte? Hoe kunnen ze zorgen dat ze daar niet in belanden?

Opnieuw een heerlijk fantasievol verhaal uit deze avontuurlijke serie voor beginnende lezers.


ISBN 9789025776701 | Hardcover | 160 pagina's | Gottmer | 11 november 2022
Het boek is ook goed toegankelijk voor lezers met dyslexie.
AVI E4 (NL) en Leerjaar 2 (BE)| leeftijd 7+

© Dettie, 7 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn dikke vette zombiegoudvis 3
Mo O’Hara

Frankie de (dikke vette) zombiegoudvis woont bij Tom, die altijd op zijn hoede moet zijn voor zijn oudere broer Mark. Die heeft namelijk plannen met de goudvis, akelige plannen. Nu staat Frankie zijn mannetje, eh visje wel, maar toch, het levert steeds stress op.
En voor de liefhebbers van de verhalen over Frankie weer twee nieuwe hilarische verhalen.
Ook nu is Toms beste vriend Pradeep er weer bij, en diens lieve zusje Sami.


In het eerste verhaal zijn Tom en Pradeep op kampeervakantie. Natuurlijk heeft Tom Frankie meegenomen. Tot hun grote schrik duikt Mark ineens op!
Maar ze zullen hem hun kamp niet laten vergallen! Het zal namelijk een heel bijzonder kamp worden: Wilde Willem van de Wilde Safari en Freek Flink zullen op bezoek komen!
Eigenlijk vindt Tom dat hele kamperen niks, hij had echt geprobeerd er onder uit te komen, maar ja, zijn moeder vond dat het goed was voor hem.
Nou ze had er eens bij moeten zijn! Ze had Tom meteen mee naar huis genomen!
Er gaan namelijk geruchten dat er in het bos een geheimzinnig en gevaarlijk monster ronddwaalt.
Als de jongens geritsel horen uit het bos, en gele ogen zien in het struikgewas, gaan ze dat verhaal geloven.
Natuurlijk worden ze uitgemaakt voor bangeriken, maar wat als ze gelijk hebben?
Kunnen die twee ‘helden’ dan helpen? Of hebben ze dan meer aan Frankie?


In het tweede verhaal zijn de jongens thuis posters aan het maken met Sami. En Frankie!
Die posters gaan ze overal ophangen, want het zijn posters waar op staat VERMIST. Er is een schildpad verdwenen. Een bijzondere schildpad, die kan teleporteren. Maar als ze naar buiten gaan om de posters op te hangen zien ze overal - werkelijk overal! – al posters hangen. Niet vanwege de schildpad, er zijn heel veel dieren verdwenen. Stuk voor stuk bijzondere dieren! Ook een vampierkitten en een zwevende parkiet zijn weg!
O jee, maar als iemand het voorzien heeft op bijzondere dieren dan loopt Frankie ook gevaar!
Een dubbele taak voor Tom en Pradeep: de verdwenen dieren opsporen en tegelijk Frankie beschermen. Sami helpt maar al te graag mee. Mark niet natuurlijk, maar wat is er met hem aan de hand? Is Mark nou ineens zo veranderd? Hij is hartstikke aardig geworden…

Het zijn weer knotsgekke avonturen met een bijzondere hoofdrol voor de goudvis.
Vol humor natuurlijk, en leuk om voor te lezen. Als jonge kinderen het zelf willen gaan lezen komen ze voor een uitdaging te staan: er staan best lastige woorden in: tongbrekers als vogelperspectief; dubbelvervriendelijkt; vervriendezombificeerd; allemaggies potjandosie.


Mo O’Hara is een Amerikaanse schrijfster van kinderboeken. Zij woont in Londen, waar ze behalve schrijfster ook actrice is.

ISBN 9789048863136 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2022
Vertaald uit het Engels door Kristel Bosua | Illustrator Marek Jagucki | Leeftijd 7+

© Marjo, 1 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Einstein de Pinguïn
Einstein: deel 1
Iona Rangeley

Als de familie Stewart – pap, mam, Imogen van negen en haar zesjarige broertje Arthur - op een koude decemberdag besluiten naar de dierentuin te gaan, hebben ze nog geen idee dat ze die avond met zijn vijven zullen zijn. Nu struinen ze nog wat rond in de Zoo, kijken bij de apen en de veelvraten, en op het laatste nippertje gaan ze nog even naar de pinguïns.
Daar zien ze een kleine pinguïn, die contact zoekt met de kinderen. Natuurlijk vinden ze dat leuk, maar ja, meenemen, dat kan niet, een pinguïn kun je niet houden als huisdier. Mevrouw Stewart lost het op een leuke manier op: 'En jij, meneer de pinguïn, mag bij ons komen logeren wanneer je maar wilt. Pinguïns zijn altijd van harte welkom in ons huis.’


Natuurlijk was er geen haar op mevrouw Stewarts hoofd dat verwacht had dat diezelfde avond een kleine pinguïn voor de deur zou staan met een rugzakje om. Daar staat ‘Einstein’ op. Dus dat is zijn naam, denken ze. Mevrouw Stewart zegt natuurlijk dat ze hem de volgende dag terug zullen brengen, maar voorlopig is hij er wel! En dat zullen ze weten!


- Want, pinguïns hebben geen tafelmanieren.
- De rugzak van deze pinguïn zit vol met glibberige vissen. De koelkast zit er vol mee.
- De kinderen zullen toch naar school moeten en in de tussentijd is het dier er dus nog wel.


En Arthur vindt het maar zielig dat de pinguïn alleen thuis moet blijven, hij smokkelt hem mee naar school. Dat is een avontuur op zich! Arthur vond tevoren school helemaal niet leuk
‘De schooldag was bijna voorbij. Over een paar minuten hoefde hij zich voorlopig geen zorgen meer te maken; niet over rekenen, niet over Jack Jones, niet over voetbal en niet over meester Burnett. Drie hele weken, wel tot in januari. Hij was ervan overtuigd dat hij tegen die tijd veel te volwassen zou zijn om ooit nog ergens mee te zitten.’


Maar via Einstein heeft hij nu wel een vriend! En Einstein wordt opgenomen in het gezin. Nog steeds tijdelijk natuurlijk. Maar blijven was Einsteins plan ook niet. Hij wil iets anders van de Stewarts….


Een grappig verhaal. Waarschijnlijk reageert menigeen niet zoals de Stewarts als er een pinguïn voor de deur staat! Hoe aandoenlijk zon kleine dwergpinguïn ook is. Maar hij wordt voor zover mogelijk opgenomen in het gezien. Eet mee. Slaapt eh, bij Arthur. En gaat overal mee naar toe.
Intussen wordt ook de missie uitgevoerd die hij heeft, en dat levert nog gevaar op ook!
Behalve erg grappig is dit boek ook een detective. Er zijn gevaren en geheimen, ontdekkingen en misschien ook wel oplossingen!
En wat leuk, de schrijfster is van plan een serie van te maken over Einstein! Deel twee is er overigens al, maar nog niet vertaald.


Iona Rangeley studeerde Engels aan de universiteit van Oxford. Ze wilde al schrijver worden vanaf haar vijfde, toen ze ‘debuteerde’ met Sam en het varken.


ISBN 9789402711592 | Hardcover| 224 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| november 2022
Vertaling uit het Engels door Angelique Verheijen | Illustraties van David Tazzyman | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 8 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wifi en de broers
Brenda Froyen


Wie het eerste deel gelezen heeft ‘Een jaar met Wifi’ weet alvast dat het weer genieten wordt.
Maar voor wie dat (nog) niet gedaan heeft: wie is die Wifi dan?
Wifi is de broer van Zen, Lom en Jip. Zen is degene die de verhalen vertelt in de boeken over Wifi en hij zegt:


‘Ja, ook Wifi is mijn broer, al is Wifi geen mens. Wifi is een hond.’


Een hond met een Instagramprofiel én een TikTok-account!
Wifi komt uit Nederland, maar hij woont in een Belgisch gezin. Dat zorgt voor heel wat misverstanden, want Wifi begrijpt geen ‘Belgisch’.
Wifi begrijpt wel meer niet, en daarover lees je alles in deze bundel met twintig verhalen.


Lom is tien jaar, Jip twaalf en Zen acht jaar. En Wifi is twee. Twee hondenjaren dan, hij is omgerekend in mensenjaren wel ouder. Een puber, zucht mama. Want net als een andere puber ruimt hij niets op, hijgt vaak en stinkt altijd…


Maar iedereen is dol op Wifi! Niet alleen zijn broers en papa en mama, maar het hele dorp kent de hond. Hij is een toller oftewel een Nova Scotia duck tolling retriever, bekend om zijn intelligentie en geduld. Actief is hij ook, en dat hoef je de jongens niet te vertellen: dat hebben ze al lang ontdekt.
Met de hond beleven ze allerlei avonturen, waardoor je ook de leden van het gezin leert kennen.
Het verhaal bijvoorbeeld over proppen of plooien…
Dat heeft te maken met een bepaalde toiletobservatie: de een maakt een prop van het toiletpapier, de ander vouwt het op. En wat zou Wifi zijn? Een propper of een plooier?


Je maakt wat mee met zo’n hond! Wifi mag bijna overal mee naar toe, en natuurlijk moet er ook vaak gewandeld worden. En dan kun je maar beter de poepzakjes niet vergeten, doe je dat wel dan kun je goed in de problemen komen. Al zijn de jongens dan weer heel vindingrijk…


Leuke verhaaltjes dus, vol humor en voor een hondenbezitter herkenbaar. Leuk om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen.


Wil je meer? Lees dan het eerste deel in de reeks Een jaar met Wifi of scan de QR-code in het boek.
En als je meer wil weten over de schrijfster: https://www.brendafroyen.be
En over de maker van de leuke tekeningen: https://marloesdevries.com


ISBN  9789002276026 |Hardcover| 114 pagina's | Uitgeverij infodok| oktober 2022
Leeftijd vanaf 8 jaar ! Illustraties van Marloes de Vries

© Marjo, 29 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Owen en de dingen die niemand zag
Oirik


Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Maar het zit Owen nu al een tijdje tegen en het verbaast hem. Waarom overkomen hem nu steeds die ongelukjes? Hij zal al gauw ontdekken waar het aan ligt, en dat kost hem een pijnlijk hoofd…


Hij ontdekt dat hij dingen ziet die een ander niet ziet. Hoe kan dat nou? En wat is het dan precies wat hij ziet? Het lijken mensen, en dieren ook. Maar ze zijn niet zichtbaar zoals bijvoorbeeld zijn vriend Jack, of zijn vader. Hij kijkt dwars door deze figuren heen! En ze schrikken als hij ze recht aankijkt! Het was helemaal niet de bedoeling dat Owen hen kon zien! Want zij zijn de hoeders, en zij horen onzichtbaar te zijn terwijl zij de persoon van wie ze de hoeder zijn beschermen. Maar: waarom heeft Owen de laatste tijd zoveel ongelukjes gehad? Waar was die hoeder van hem dan?


Hij ontmoet Antje, die voor hem moet zorgen, maar inderdaad nog niet echt bedreven is in het hoeden. Ze doet het nog maar pas.
Ze zal hem nog wel vertellen hoe dat komt.


Intussen maakt Owen zich zorgen om zijn vader die sinds de dood van zijn moeder steeds somberder wordt. Hij was ooit een grote, stoere man, die er overdag was voor Owen. Hij werkte namelijk in de avond als uitsmijter in de plaatselijke kroeg. Dat doet hij nog wel, maar als hij nu thuis is ligt hij maar wat te liggen op de bank. Owen heeft gelukkig een vriend, Jack, met wie hij veel tijd doorbrengt, maar toch: hij zou zijn ‘echte’ vader graag weer terug hebben.
Het is de vraag of Antje daarbij kan helpen, want zij is natuurlijk niet de hoeder van Owens vader. Maar voorlopig heeft hij maar weinig tijd om aan zijn vader te denken...


In de wereld der onzichtbaren heb je net als in iedere andere denkbare wereld ook figuren die slechte plannen hebben. Tegen zo’n akelig ‘persoon’ moeten Antje en Owen het opnemen, en dat wordt een avontuur waarin ook Jack een rol krijgt.


Een apart verhaal dit, erg leuk vooral ook om voor te lezen. Er zit fijne humor in, vooral die Jack is me een figuur! Het verhaal over de trieste vader staat voor de emotionele kant. Het is een enigszins romantisch verhaal over verlies en rouw. Spannend ook. Alles wat een goed kinderboek nodig heeft, zit hier in.


Oirik is de schrijver en tevens illustrator van dit boek. Eerder schreef hij de serie Dickie & Giga, het prentenboek ‘Jan, de Onderjebedkijkman’ en illustreerde hij de serie Simon de Schaker. Oirik werkt onder andere voor de Kinderboekenweek, het Sinterklaasjournaal en de Nationale voorleesdagen.


ISBN  9789048864676 | Hardcover| 304  pagina's | Uitgeverij Moon | september 2022

© Marjo,  17 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Robber fikst alles
Illustraties: Jeska Verstegen
Tekst: An Verstraete


Robber is een meisje.
Ze heeft een vader.
Dat is normaal.
Haar vader heeft een winkel.
Een fiks-winkel.
Dat is niet normaal.


De vader van Robber kan alles wat stuk is weer heel maken. Hij fiks alles! Écht alles!
Maar Robber vindt fiksen ook helemaal geweldig dus fikst ze gezellig alles met papa mee.
Alleen op zaterdag en zondag fiksen ze niets, dan rusten ze uit, maar voor de rest zijn ze altijd bezig want er is zoveel stuk.
Mensen willen dat Robbers vader dat weer heel fikst. Ze zijn blij met de fikswinkel.

Maar op een dag is papa zelf kapot. Hij fikst niets meer, hij wil niets meer fiksen en blijft in bed...dagen, weken, maanden lang.
Maar Robber is er ook nog en zij fikst immers alles! Zelfs kapotte papa's!


In korte duidelijke zinnen weet An Verstraete toch een heel intieme sfeer te creëren tussen vader en dochter. Het is duidelijk dat ze gek op elkaar zijn. Maar na een onaardige klant, hoeft het voor papa ineens niet meer. Hij heeft het te druk, hij kan het niet meer opbrengen. De dappere Robber voelt papa's gemoedstoestand haarfijn aan en weet dat ze papa weer uit dat bed moet krijgen. Maar hoe? Uiteindelijk fikst ze iets omver! En dát opent papa's ogen! Zou hij nu eindelijk wèl zijn bed uit komen?
Een warm boek waarin te merken is wat je met liefde, begrip en respect voor elkaar kunt bereiken.


De afbeeldingen van Jeska Verstegen sluiten knap aan bij de tekst. Ze laat de tederheid zien maar ook de moeilijk overbrugbare afstand die ontstaan is als papa in bed gekropen is. Maar de levenslust en ijzeren wil van Robber spatten steeds van de pagina's af. Dan kán papa toch niet in bed blijven liggen...
Leuke bijkomstigheid is dat je zelf ook zin in dingen fiksen krijgt!
Heel fijn begripvol boek.

ISBN 9789401481342 | Hardcover | 46 pagina's | Lannoo | 25 oktober 2022
Leeftijd 6+ AVI E4

© Dettie, 2 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd
Illustraties: Sofie Schollaert
Tekst: Nele Reynders


Ik ben Lasse Kangoeroe
In mijn hoofd zit een soldaat.
Die is daar altijd!


De soldaat is de vriend van Lasse en geeft soms bevelen. Zoals geef 8! En dat komt mooi uit want 8 is hun lievelingsgetal.
Soldaat beschermt Lasse maar geeft ook opdrachten die mama niet zo leuk vindt.
Lasse zegt bijvoorbeeld: Geen kleren aandoen, of we gaan niet naar de Kangoeroeschool of we gaan door de plassen hinkelen.

Lasse en soldaat houden ook van regelmaat, liefst doen ze elke dag hetzelfde, zoals uren tv kijken of spelletjes doen, wel 8 spelletjes.
Maar soldaat zegt ook midden in de nacht Sta Paraaaat! en dan moet Lasse met grote passen 8 stappen doen! Dat maakt veel lawaai. Mama is niet zo blij ermee.
Van mama moet Lasse terug naar bed.

Soldaat en Lasse zijn dus altijd samen, de ene keer is soldaat heel rustig en kalm en dan is Lasse ook rustig.
Maar de keren dat Lasse actie wil, zijn ze enorm druk en maken ze een hoop lawaai.


Op de achterkant van het boek is te lezen dat het verhaal gaat over een kleine jongen die zich ergens op het autismespectrum bevindt. Het is dat het op de achterkant staat en daardoor begrijp je de voorliefde voor het getal 8 of de voorkeur voor duidelijkheid en regelmaat.


Voor de rest is het een beetje rommelig verhaal. Maar omdat een oordeel ook aan een bepaalde stemming kan liggen heb ik het boek meerdere keren gelezen en elke keer opnieuw kom ik tot de conclusie dat het verhaal niet logisch in elkaar zit en ook een beetje in herhalingen valt.
Ik begrijp dat de schrijfster duidelijk wil maken dat een kind met een vorm van autisme heel wisselende gemoedstoestanden kan hebben, maar zoals het gepresenteerd wordt, is het lastig te begrijpen. Op gegeven moment ligt bijvoorbeeld Lasse lekker in mama's buidel en Lasse is daarna trots en mag een knikker in de wonderpot doen. Waarom hij trots is en wat die wonderpot betekent, is niet duidelijk. En zo staan er meer dingen in het boek waarbij de context wat onduidelijk is.
Dat is jammer want het boek is wel erg mooi verzorgd en de afbeeldingen zijn vriendelijk en beeldend.


ISBN 9789083183794 | Hardcover | 32 pagina's | Levendig Uitgever | 21 april 2022
Leeftijd 6+

© Dettie, 19 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Donnie Donut
Barbara Scholten


Je zal maar voor een GOM uitgemaakt worden!
Hoewel, als de juf dat zegt tegen Donnie en zijn moeder, die ze voor een gesprek naar school heeft geroepen, kijken Donnie en zijn moeder elkaar vragend aan. Een GOM? Wat is dat?
Dat wil de juf maar al te graag uitleggen: GOM staat voor Geen Onderwijs Mogelijk!

Ze weet niet meer wat ze met Donnie aan moet, hij let niet op, doet alles fout, en maakt alles kapot doordat hij gevaarlijke spelletjes bedenkt.Hij mag nog maar halve dagen naar school komen, zegt ze.Maar kinderen zijn toch schoolplichtig? Juf Rosa zegt dat Donnie een uitzondering is. En hij denkt:

‘Ik ben een regelrechte ramp. Een Gigagroot probleem. Een Ongeleid projectiel, een Mislukkeling. Samengevat: een G.O.M.’


Je zou verwachten dat zijn moeder boos op hem is, of minstens teleurgesteld. Maar ze zegt:

‘Opa zei altijd: Het gaat er niet om wat je kan, maar wie je ken.’

En ze regelt een baantje voor hem, bij de fabriek waar ze zelf werkt: de Donutfabriek.
Hij mag donutbestellingen wegbrengen. Daar krijgt hij een uniform voor – veel te groot – en een supersnelle fiets. Dat moet lukken toch?
Hij maakt zich al snel onmisbaar, maar niet heus…

Natuurlijk zou het gelukt zijn, als Dot Dingeldijn, de baas van de fabriek hem niet gevraagd had voor haar twee katten te zorgen. Ze moest een paar dagen weg. Dat lijkt hem een eitje, maar hij raakt behoorlijk in de problemen!
Maar gelukkig is daar Ed, de buurman die geen werk heeft, maar wel iemand is ‘die Donnie kent’.
En Donnie ontmoet Julia, een meisje dat in de fabriek de rondleidingen verzorgt en de telefoon opneemt. Zelfs de norse portier wil Donnie wel helpen, als hij goed blijkt te zijn in puzzelen.


Een heerlijk verhaal met veel humor, onverwachte gebeurtenissen en leuke typetjes. Julia en Donnie vormen een fantastisch duo, ze zijn echte partners in crime! Ze hebben allebei een levendige fantasie, en weten overal oplossingen voor, die bepaald niet alledaags zijn. Fijn boek dus. Om voor te lezen en om zelf te lezen!

Barbara Scholten (1971, Hengelo) studeerde bedrijfskunde, maar of dat was wat ze wilde?
Ze ging wonen en werken in Amsterdam waar ze de opleiding 'Schrijven voor kinderen' volgde.
In 2009 won ze de hockey-schrijfwedstrijd van uitgeverij Ploegsma. De eerste prijs was een boekcontract. Dat was het begin van de I love hockey-serie die uit negen delen bestaat.
Ook schreef ze Oma Luchtbuks.
http://www.barbarascholten.nl/

Els Egeraat (1960, Bergen op Zoom) maakt bij het verhaal leuke tekeningetjes in haar eigen typische stijl.  Zij studeerde in 1987 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch, richting illustratie. 
http://www.elsvanegeraat.nl/

ISBN 9789021681245 | Hardcover| 176 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | oktober 2022
Tekeningen van Els Egeraat | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 7 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De boswolven
2. Elandeiland
Alex Milway


In het eerste deel over Elandeiland lazen we hoe Rosa al snel gewend geraakt is op het eiland bij haar oma Nan. Toen stond ze nog te kijken van Albert de Eland die zijn grote kop zomaar door het raam stak en was ze stomverbaasd toen oma Nan met hem bleek te kunnen praten. Daar is ze al helemaal al gewend, en ze heeft het reuze naar haar zin. Intussen heeft ze Biggetje, de dwerguil, leren kennen, en meneer Hibberdie, de beer.

In dit nieuwe avontuur zijn oma Nan en Rosa druk bezig: er moet een slaapkamer aangebouwd worden voor Rosa. Maar voorlopig ligt het werk stil, ineens stort de regen zich uit over de berg, en het dondert en bliksemt. Ze gaan snel binnen schuilen. Albert gaat mee, die vindt die nattigheid ook maar niets. Ook Biggetje en meneer Hibberdie komen schuilen. Rosa kijkt naar buiten: wat een weer! Dan ziet ze schaduwen op de helling.


‘Zijn dat wolven?’


Zowel oma Nan als Albert ontkennen dat. Er zijn al jaren geen wolven meer gezien. En, zegt Albert: we willen ze ook niet. Maar even later staat er een wolf voor de deur.
Het is gelukkig nog maar een welpje, dat doodsbang wegrent als ze al die dieren in oma’s hut ziet.
Oma Nan legt uit: ze moeten het diertje terugvinden om te kunnen helpen! Zo’n jong dier redt het niet alleen. Ze moet terug naar haar familie. Ook al zou Rosa haar wel bij zich willen houden. Maar dat kan echt niet…
Dan blijken er dus wel degelijk wolven op het eiland te zijn, heel veel wolven. En wolven zijn gevaarlijk. Maar ze moeten het welpje helpen…


Alex Milway vertelt opnieuw over de natuur, en hoe de mens daar het beste mee om kan gaan. Dat doet hij met een spannend avontuur, waarbij we meer leren over de wildernis, over hoe ieder dier nodig is voor het ecosysteem. Ook de gevaarlijke wolven, ook de kleine insecten.


Voor in het boek staat een plattegrond van het eiland, zodat je de zoektocht naar de familie van het wolfje kunt volgen.
De boeken over het Elandeiland zijn een mix van fictie en non-fictie, en eventuele moeilijke begrippen worden achterin nog eens uitgelegd. Daar staat ook een aantal planten die je kunt zoeken in het boek. De leuke blauw-zwarte tekeningen fleuren het boek op.


Alex Milway (Hereford, Engeland)  is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN  9789047713463 | Hardcover| 168 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2022
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 23 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER