Nieuwe jeugdboekrecensies 6+

De ontvoering
3. De speurders van morgen
Jeroen van Berckum


Dit avontuur is los te lezen van de eerder verschenen delen, maar als je die wèl gelezen hebt dan weet je al dat Jonas een bijzondere opa heeft. Opa is een uitvinder en in zijn bunker heeft hij onlangs een tijdmachine gebouwd. De rode draad in alle drie de avonturen draait om die ene dag dat de vader van Jonas niet meer thuis kwam. Wat is er toen gebeurd? Zouden ze het kunnen voorkomen?


Maar de tijdmachine is niet perfect, het lukt ze nog niet deze reis te maken. En opa bevindt zich niet in het verleden maar in de toekomst! Vandaar de titel van de serie dus. Zo hebben Jonas en zijn vriendin Maartje (die niet altijd een vriendin was!) al naspeuringen verricht in verband met een bankoverval en een kunstroof.


Dit keer vertelt opa hen dat er de volgende dag kinderen ontvoerd zullen worden. Het zijn allemaal influencers, vloggers. En ook op de lijst staat Maartje!
Maar waarom zou iemand deze mensen willen ontvoeren?
Er wordt namelijk geen losgeld geëist, dus waarom dan wel?
En wie is dan die DutchCreepyPasta, degene die er achter blijkt te zitten?


Het wordt een hele kluif voor Jonas en Maartje, want die Creepy persoon heeft blijkbaar de beschikking over heel veel gadgets en schijnt gewoon te weten wat de speurders aan het doen zijn.
Natuurlijk moeten ze vooral kost wat kost voorkomen dat Maartje verdwijnt…


Het is een spannend verhaal dat je in een keer uit wil lezen. Want hoe gaat dit aflopen?
Er is ook nog een romance groeiende…


De vraag is ook of je de toekomst kunt veranderen en kan je wel ingrijpen in het verleden?
Een vraag die bij alle tijdreisboeken in je opkomt. Gelukkig is het fantasie, en laat het dan maar aan schrijvers als Jeroen van Berckum over om daar mee aan de slag te gaan!


Jeroen van Berckum (1980, Zwolle) ontdekte zijn passie voor schrijven in 2012, toen hij een kort verhaal voor zijn zoon ging schrijven. Intussen is dit al zijn vijftiende jeugdboek.

ISBN  9789044853186  | Hardcover | 224 pagina’s | Uitgeverij Clavis | maart 2024

© Marjo, 18 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Loop nooit onder een ladder
Andrés López


De ondertitel is: Een boek over (on)geluk.
Het begint met een inleidende tekst over wat bijgeloof eigenlijk is.


‘Beeld je in dat jij een van de eerste mensen op aarde was, miljoenen jaren geleden, en je hebt net  - als alles goed gaat - je eerste oogst ingezaaid, de oogst waarvan je de rest van het jaar moet eten. Je hebt alleen een beetje regen nodig. Je hebt wolken nodig die de zonnestralen niet tegenhouden, je hoopt dat er geen insectenplaag komt die jouw plantjes opeet voordat jij dat kunt doen en dat er geen mammoet over je geliefde zaailingen heen dendert.

En beeld je nu in dat je op een bewolkte zomerdag over je speelbotjes struikelt. Je maakt een paar sprongen en schreeuwt het uit van de pijn. En terwijl je dat doet begint het opeen te regenen!
Misschien is zo het regendansen wel ontstaan. Of niet.’


Andrés López heeft vervolgens een heleboel voorbeelden verzameld die hij in grappige tekeningetjes uitbeeldt. Tekeningen in eenvoudige kleurzetting met een beetje tekst erbij. Humor die vaak nogal flauw is. Maar kinderen vinden dat over het algemeen wel een leuke soort humor.


Een klavertje vier brengt geluk - maar dan moet je wel tot vier kunnen tellen.
Binnenstappen met je rechtervoet brengt geluk - zorg er wel voor dat de deur openstaat.
Een gele auto zien brengt geluk  -  zolang het maar niet te dichtbij is.


Je ziet: de uitdrukkingen zijn niet altijd zoals we die in Nederland kennen, maar dat maakt natuurlijk niet uit, je kunt gewoon de tekeningen bekijken. En er om grinniken.


Andrés López (Mexico City) heeft met zijn boeken verschillende nominaties voor belangrijke prijzen (o.a. IBBY en Bologna Illustrators' Exhibition) gekregen, en soms ook gewonnen.


ISBN  9789464104066 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Horizon | NUR 274 | februari 2024
Vertaald uit het Spaans door Edward van de Vendel | Leeftijd 6+

© Marjo, 5 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Elvis Presley
Illustraties: Ana Alberto
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Elvis Presley, The King of Rock en Roll, wie kent hem niet?
Maar haast niemand weet dat Elvis op  8 januari 1935 in een heel kleine blokhut in de Amerikaanse staat Missisippi geboren is. Toentertijd werden mensen in groepen ingedeeld naar de kleur van hun huid. Maar Elvis interesseerde dat niets. Hij luisterde graag naar de countryliedjes van zijn moeder, maar ook naar de bluesnummers die de buren zongen.


Op zijn dertiende verhuisde Elvis met zijn vader en moeder naar Memphis, de stad van de muziek. Daar werd veel blues-, gospel-, rhythm and blues en countrymuziek gemaakt en gespeeld. Elvis pikte onderweg naar school al deze vormen van muziek op en gaf er zijn eigen draai aan en met succes! Op school won hij de talentenjacht!
Hierdoor aangemoedigd nam hij na schooltijd op eigen kosten zijn eerste plaatje op. Het werd gelijk een hit. Elvis had de Rock-'n Roll uitgevonden!

Elvis werd een topper, niet alleen door zijn muziek maar ook door zijn uiterlijk, maar vooral door zijn swingende heupen. Uiteindelijk werd hij een wereldster en een voorbeeld voor veel andere artiesten.


Opnieuw zo'n fantastisch boek van Maria Isabel Sánchez Vegara, die inmiddels een indrukwekkende serie heeft geschreven over belangrijke, inspirerende personen. Elk deel laat zien hoe het leven van diegenen begon met een grote droom en leidde tot een vooraanstaande plek in de wereldgeschiedenis, zoals bijvoorbeeld Anne Frank, Jane Goodall, Pablo Picasso en nog vele, vele anderen.


Bijzonder aan de serie is ook dat bijna elk boek door steeds een andere illustrator van afbeeldingen wordt voorzien, waardoor ze allen een heel eigen karakter krijgen.
Het blijft een groot genoegen om elke keer weer op deze bijzondere manier meer te weten te komen over deze bijzondere mensen. Elk deel is een feestje.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051168235 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | 9 februari 2024
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | leeftijd 6+

© Dettie, 5 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Grimwoud
3. De aanval van het stinkmonster
Nadia Shireen


In het vorige boek hebben onze vrienden strijd gevoerd met Zoltan Zilver, maar nu is de rust weergekeerd. De dieren concentreren zich op de boombonkwedstrijden.
Maar Nikkie heeft toch wel een probleem, ze droomt de laatste tijd zo akelig. Ted noteert alle dromen, in opdracht van Frank de uil.


‘Vreemde geluiden’ zei ze. Een klotsend klieder-kladder-geluid. En toen krijsende vogels.'
Ted schreef het op.
‘Iemand floot een deuntje,’ ging Nikkie verder.
‘Oooo! Wat voor deuntje?‘ vroeg Ted, die altijd opleefde van muziek.’


Dat weet Nikkie juist niet, en dat is zo irritant. Maar gelukkig is er afleiding: er is een bruiloft op handen! En dat betekent taarten bakken en feestvieren.
Maar het loopt allemaal anders. Een van de akelige dingen is dat ze sporen vinden van een of ander groot monster. Een Yeti? In het bos?


Titus het rendier is de burgemeester. En dus de aangewezen persoon om met een oplossing te komen. Allemaal gaan ze plannen maken om het monster te vangen. Want ja, er is al snel een boombonkwedstrijd en dan kunnen ze geen problemen gebruiken. Zeker geen monsters!


Natuurlijk wordt het een heel spannend avontuur. Een enorm monster vangen, dat is nogal wat! Zeker als je zelf een stuk kleiner bent!
En je zou het niet verwachten maar er is een verband met de dromen van Nikkie!


Zoals in de eerdere boeken begint ook dit boek met een voorstelrondje (en nee, niet van het monster natuurlijk!). Met een kaart van het bos waar de dieren wonen, en natuurlijk is Erik Dynamiet er weer die steeds commentaar levert bij de avonturen en zorgt voor veel humor.


De tekst wordt ruim verdeeld, onderbroken door leuke tekeningetjes (ook van  Nadia Shireen trouwens). Het verhaal is herkenbaar en grappig. Het is een nieuw avontuur maar ook een verhaallijn die doorloopt in de drie delen: Nikkie en Ted willen namelijk nog steeds heel graag hun ouders terugzien!


Nadia Shireen schreef en illustreerde al vele prentenboeken die in de prijzen vielen. Ze staat bekend om haar humor en stond op de shortlist van de Roald Dahl Funny Prize en de Waterstones Children's Book Prize. Grimwoud is haar eerste serie voor jonge lezers.


ISBN 9789048864492 | Hardcover | 240 pagina’s | Uitgeverij Moon | februari 2024 |
Vertaling uit het Engels door Marielle Manfré | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 18 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

vspace=Op de sneeuwvlakte
Monster Zoo dl 5
Tjerk Noordraven


Vanaf het moment dat Jindra de zorg over de Monster Zoo overnam van zijn vader heeft hij al vele avonturen beleefd. Zijn vader lag in het ziekenhuis, en helaas had hij Jindra nog niet echt over alles geleerd hoe het moest.
Maar na alles wat hij meemaakte in de Jungle, in Mexico en in Denemarken denkt Jindra dat hij al veel kan. Eigenlijk is hij heel goed, maar ja, dat zelfvertrouwen ontbreekt hem nog. Zeker als nu zijn vader weer hersteld is, en hem op zijn vingers kijkt. Nu gaan er dingen fout die anders heel goed gingen!


Gelukkig heeft hij Siggy leren kennen, een meisje dat voor de monster Zoo in Denemarken zorgt.
Als zij hem nu benadert om samen eens op bezoek te gaan bij Oleg, ook een Monster Zoo-oppasser, gaat hij daar graag op in. Oleg zit in Rusland.
Siggy komt hem halen, met haar Zgriptor Freya.  Deze reusachtige vogel is het maatje van Siggy, zoals Jindra Vuurbal heeft, een klein maar moedig draakje.


Eenmaal aangekomen, bekijken ze alle monsters die in Olegs Zoo zitten. Dat zijn er namelijk veel die ze nog nooit gezien hebben: een rusalki, een amarok, een vlijmvos. En: een meerslang. Die meerslang die kennen wij wel: het monster van Loch Ness is namelijk ook een meerslang!


Dan vertelt Oleg dat er een probleem is in Groenland. Er zijn expeditieleden vermist. Misschien kan Jindra zijn vader waarschuwen?
Dat had je gedacht! Jindra kan dit vast zelf wel oplossen, hier hoeft zijn vader niets van te weten!
En dus gaan Jindra en Siggy op pad, met hun maatjes. De twee Zoo-wachters kleden zich driedubbeldik aan, want het is kouder dan koud in Groenland!
Daar komen ze veilig aan, maar of het veilig blijft?
Het wordt wel erg gevaarlijk! Kan Jindra dit inderdaad zonder zijn vader?


Het is natuurlijk net als de eerdere delen een spannend verhaal, waarin we weer nieuwe monsters leren kennen. Maar ook leer je over aardrijkskunde: waar liggen al die landen? (met een getekende kaart) Wie leven daar?
En natuurlijk: de belangrijkste les: vertrouw gerust op jezelf!


Tjerk Noordraven (1983) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In het openbaar draagt hij altijd een opgezette vleerhond op zijn schouder.
De tekeningen van Jacqueline van Rhijn zijn ook nu weer eenvoudig, maar duidelijk.


ISBN 9789048865949 | Hardcover | 248 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2024
Illustraties van Jacqueline van Rhijn | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 23 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De hemeladelaars
4. Elandeiland
Alex Milway


Rosa woont nog steeds bij oma Nan op Elandeiland. Maar de laatste tijd merkt ze dat het niet echt goed gaat met haar oma.Als Nan op een dag besluit om Albert de eland te gaan zoeken, weet Rosa niet of het een goed idee is. Maar ze besluit zich geen zorgen te maken, en alle klusjes te doen die ze anders samen gedaan zouden hebben.


‘Je redt je toch wel meisje? ‘ vroeg ze bezorgd.
‘Zeker weten,’ zei Rosa. ‘En hoe zit het met jou? Red jij je wel?’


Maar na een paar dagen wordt ze wel een beetje ongerust, want oma Nan blijft wel lang weg!
Rosa gaat haar zoeken, wolfje Tak gaat mee, en de uil Biggetje zal er voor zorgen dat niemand de hut beschadigt. Eigenlijk vindt hij dat wel eng, want hij heeft grote vogels gezien! Gevaarlijke grote vogels!


Rosa en Tak gaan op pad. Maar hoe weet ze nu welke kant Nan op gegaan is?
Zou haar oma ook over die gevaarlijke wiebelbrug gegaan zijn?
Gelukkig komt ze dieren tegen die oma Nan hebben gezien. Maar wel al een tijdje geleden.
Ook die grote vogels hebben haar gezien. En omdat zij vanuit de lucht kunnen kijken, kunnen ze meer zien. Arend (leuk, die naam!) wil wel helpen.


De adelaars – want dat zijn het, zijn helemaal niet eng, ontdekt Rosa.
Maar of Arend ook oma Nan ontdekt?


Alle bekende figuren doen ook in dit verhaal mee, dat het vierde en laatste deel is. Waarom dat zo is, begrijp je wel.
Deze keer kom je, al lezend in dit leuke, zelfs ietwat spannende verhaal, meer te weten over adelaars, en over de lente, en hoe we dieren kunnen helpen nu het klimaat er op achteruit gaat.


Achterin staan 'verborgen' planten getekend, die je kunt gaan zoeken in het boek. Want daar staan tekeningen in natuurlijk. Alex Milway (Hereford, Engeland) heeft die zelf gemaakt. Hij is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN 9789047713487  | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2024
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 8 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dolly Parton
Illustraties: Daria Solak
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit boek over Dolly Parton lezen we dat ze opgroeide in een heel groot gezin, ze had 11 broers en zussen. Veel geld was er thuis ook niet maar dat was niet zo erg. Dolly kon immers heel mooi zingen en dat vonden ze genoeg. Haar oom Bill vond dat ze meer met haar stem moest doen en hielp haar op weg in de muziekwereld.
Dolly was pas 10 jaar oud maar toch zong ze al regelmatig voor de radio.


Muziek was Dolly's leven, ze schreef haar eigen liedjes en zingen was haar lust en leven. Toen ze klaar was met school ging ze dan ook gelijk naar muziekstad Nashville. Daar wilde ze het gaan maken en dat lukte!
Ze vormde aanvankelijk een duo met countryzanger Porter Wagoner, die was al erg beroemd. Maar Dolly schreef vooral liedjes voor vrouwen en bezong hun problemen waardoor ze een heel eigen publiek kreeg. Uiteindelijk ging ze dan ook alleen verder en werd wereldberoemd. Haar droom kwam uit.


Het bijzondere aan Dolly is, dat ze in tegenstelling tot veel andere artiesten, haar hele leven bij dezelfde man bleef. Ook is ze nooit is vergeten waar ze vandaan kwam. Ze zorgde ervoor dat andere,  met name arme, mensen ook van haar geld konden genieten. Ze liet zien dat ze niet 'alleen maar' zangeres was maar ook dacht aan anderen.
Dolly blijkt verder een slimme en erg hartelijke vrouw te zijn en dat komt goed naar voren in dit verhaal. Het hele verhaal straalt vrolijkheid en liefde voor muziek uit..


In deze serie - Little People, Big Dreams - wordt steeds een andere illustrator uitgenodigd om afbeeldingen bij een verhaal van Maria Isabel Sánchez Vegara te maken. Dit keer was de eer aan Daria Solak en zij heeft heel kleurige afbeeldingen bij het verhaal over Dolly's leven gemaakt. Dat past mooi bij het kleurrijke figuur dat Dolly is.


Achterin het boek staat nog een korte biografie waarin we o.a. lezen dat ze tot nu toe acht Grammy Awards heeft gewonnen! 
Het boek is op een erg prettige manier vertaald door Antje Schoehuys-Blaak.


ISBN 9789051168372 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | 9 februari 2024
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | leeftijd 6+

© Dettie, 5 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De betweter
Illustraties: Astrid Henn
Tekst: Marc-Uwe Kling


Tina en Theo Theufel hebben ouders die altijd alles beter weten. Maar zij ontkennen steeds dat ze betweters zijn en dat zijn Tina en Theo wel een beetje zat. Zij zijn zelf ook betweters maar erkennen dat gewoon, waarom doen hun ouders dat niet?
Ze hebben dan ook het grote geluk dat ze 's avonds op zolder een klein, blauw mannetje ontdekken. Hij is volgens eigen zeggen een échte betweter. Hij verbetert dan ook constant de uitspraken van Theo en Tina.


De betweter vertelt ook dat alleen kinderen hem kunnen zien want die zijn ook echte betweters, volwassen mensen doen maar alsof ze alles beter weten.
Nou... volgens Theo en Tina klopt dat niet, zij durven te wedden dat hun ouders ook échte betweters zijn. Ze zijn er zo zeker van dat ze zelfs een weddenschap met papa aangaan... Als papa de betweter ziet dan krijgen ze eindelijk die hond die ze zo graag willen. Ziet papa de betweter niet dan zullen ze een maand lang afwassen.


Maar de volgende ochtend zien ze de betweter niet meer! Ook als ze uit school komen, is hij nergens te vinden! Waar is hij gebleven?
Moeten ze nu toch die hele maand afwassen?


Grappig verhaaltje dat gelijk goed uitlegt wat een betweter is. Ook leuk is dat alles uitgelegd wordt, want een betweter weet natuurlijk precies hoe het zit. Bijvoorbeeld een kartonnen koker is natuurlijk niet echt een verrekijker, maar verzonnen door Theo en Tina als ze piraatje spelen en dat wordt gelijk verteld.
Astrid Henn heeft heel vrolijke en humoristische afbeeldingen bij het verhaal gemaakt waardoor het een fijn en aantrekkelijk boek is geworden.


Marc-Uwe Kling en Astrid Henn zijn vooral bekend geworden door hun grappige boeken over de NEEhoorn.


ISBN 9789021469270 | Hardcover | 72 pagina's | NUR 281 | Uitgeverij Volt | 19 maart 2024
Vertaald door Jaap Robben | Afmeting 15,5 x 21 cm. | Leeftijd ca. 5+

© Dettie, 24 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een bal in het heelal
Illustraties: Peter-Paul Rauwerda
Tekst: Margaretha van Andel


‘Daar lag de bal
Mooi op het gras.
Sam trapte hard.
De bal gaf gas.’


Hier heb je nog geen idee welke avonturen je te wachten staan!Sam weet dat ook niet trouwens. Hij baalt voorlopig alleen nog maar omdat zijn bal verdwenen is. Zo hard heeft hij getrapt!
Misschien  moet hij maar eens zijn raket pakken uit de rommelschuur…

En daar gaat Sam. Eerst maar eens naar de maan.
Tot zijn verbazing treft hij daar een mooi meisje, Maartje heet ze. En: die kan ook voetballen. En ze kent nog meer ruimtebewoners die dat kunnen.
Het wordt nog heel spannend, want ze trappen allemaal heel hard. En dan komt die bal terecht waar dat eigenlijk niet mag!De buurvrouw is er in ieder geval niet blij mee. Iedere keer zegt ze:


‘Jongen, jongen,
Kijk toch uit,
Straks raak je nog een ruit.’


Het verhaal is eenvoudig, maar absoluut heel leuk! De herhalingen in de tekst maken het voorlezen aangenaam, maar een kind kan het boek ook zelf lezen. Er zit informatie in ‘verstopt’ over de planeten.
En dan kun je ook nog genieten van de prachtige afbeeldingen! Je ziet er al een op[ de omslag van het boek.
Ze zijn bladvullend, fraai van kleur en met veel fantasievolle details.
Een mooie aanvulling op het verhaal!

Margaretha van Andel (1959) is een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken en vertaalster. Ze publiceerde titels voor verschillende leeftijden.
Peter-Paul Rauwerda (1970) studeerde econometrie, maar ging werken als tekenaar voor een reclamebureau om computerspellen en websites te maken.
Sinds 2000 werd hij illustrator van kinderboeken en in 2016 verscheen zijn eerste roman De negen kamers, waaraan de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2017 werd toegekend.


ISBN 9789047715016 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2024 | Vanaf 7 jaar

© Marjo, 13 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het vliegende circus
Illustraties: Laura Barella
Tekst: Patrizia Levi


Een vliegend circus? Dat bestaat niet toch?
Maar als op een dag er allemaal veertjes neerdwarrelen in het dorp, moeten de mensen het wel geloven. Ze hebben alle maten, die veertjes, en alle kleuren, van heel veel verschillende vogels. En aan ieder veertje hangt een kaartje: een uitnodiging voor het circus dat komt.


De mensen begrijpen er niets van: een circus? Waar dan? Ze zien geen tent staan.
Maar allemaal gaan ze naar de plek waar het zou moeten zijn, en dan gebeurt het: op dezelfde manier als de toegangsbiljetten gebracht werden – door vogels – komt er nu een tent  uit de licht. Een heuse circustent!


Er is plaats voor iedereen, en de mensen zijn getuige van wonderbaarlijke kunsten die de artiesten voor hun ogen uitvoeren. Het kan zijn dat iedereen hetzelfde ziet, maar soms is het ook zo dat iedereen een ander beeld heeft: ze zien hun eigen dromen voor zich! De een ziet een mooi sneeuwlandschap de ander ziet kinderen in een kringetje spelen, en nog veel meer. Laat je fantasie maar werken: alles kan voorbij komen in het vliegende circus.
Maar aan alles komt een einde, ook aan dit magische verhaal.


Hoewel een jonger kind, van de leeftijd waar de meeste prentenboeken voor gemaakt worden, best kan begrijpen wat hier allemaal gebeurt, is het vanwege het verhaal - en de boodschap - duidelijk voor wat oudere kinderen.
Het is een magisch verhaal, sprookjesachtig, wonderbaarlijk en verbazingwekkend, dezelfde eigenschappen die de natuur om ons heen dat ook heeft.
Vandaar de boodschap: mensen, zorg wat beter voor de omgeving waarin we leven. Er is niets anders…


De illustraties zijn prachtig en net zo magisch als het verhaal.

Patrizia Levi ( 1964, Caluso, Piemonte) schrijft en illustreert. Ze heeft al meerdere prijzen gewonnen., Nu heeft de samenwerking met Laura Barella de zilveren medaille opgeleverd van de Key Colours competition 2022.

ISBN 9789044851267 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2024
Afmetingen:  21.8 x 29.8 cm | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 7 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER