jeugd 4-5 jaar

Letty Strijker

De Schroedels en de toverboom
illustraties: Eva Toorenent
tekst: Letty Strijker


Als je het boek openslaat kijken allerlei lieve snoetjes met pluishaar en mooie puntmuts op je aan. Dat zijn allemaal Schroedels die op een tak in een grote boom wonen.


De Schroedels Tove, Vider en Espen zijn bij opa en oma Schroedel. Terwijl opa soep kookt spelen de Schroedeltjes verstoppertje. Maar dan zien ze iets raars beneden bij de boom. Dat is een mensenkind weet opa. Een jongetje.


Dat jongetje zit gewoon in het gras maar ontdekt ineens een deurtje in de boom, hij stapt er door en zo belandt hij in het huis van opa en oma Schroedel. Omdat Daan, zoals het jongetje heet, de toverboom gevonden heeft mag hij een wens doen. En Daan wenst... dat hij een dag een Schroedel mag zijn! En hup... daar staat Daan in de toverboom met een Schroedelgezichtje en prachtige puntmuts met sterren erop.


Hij leert zich te bewegen als Schroedel maar dan is het uit met de pret. Beer komt vertellen dat het toverkruid verdwenen is en zonder toverkruid kan Daan niet meer terug naar de mensenwereld. De Schroedeltjes moeten dus op zoek naar het kruid. Zullen ze het op tijd vinden?


Het is een aardig verhaaltje maar het avontuur is wel erg snel afgelopen. Echt spannend wordt het niet. Er is veel tekst en de taal is erg 'vertellerig', alsof het voorgelezen wordt in plaats van verteld.


De afbeeldingen daarentegen zijn erg leuk. De Schroedeltjes zijn heel lief om te zien. Persoonlijk vind ik dat de beer en het jongetje qua sfeer en uitvoering uit de toon vallen, maar ja ze zitten in het verhaal dus moesten ze erbij.
Misschien is het een goed idee om meer boeken rond de Schroedeltjes zelf te maken. De fantasiefiguurtjes zijn namelijk veel aansprekender en boeiender dan de realistische weergaven van dier en mens erbij.  Er valt dus nog wel wat te schaven aan verhalen rond de Schroedeltjes maar de potentie is er zeker om van deze figuurtjes een groot succes te maken.


ISBN 9789493059863 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Palmslag | juni 2021
Leeftijd 4-9 jaar

© Dettie, 27 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER