jeugd 6-9 jaar

Maria Isabel Sánchez Vegara

https://www.facebook.com/sanchezvegara

https://www.foyles.co.uk/author-isabel-sanchez-vegara

http://www.linziehunter.co.uk

https://www.manalmirza.com

http://www.amyblackwell.co.uk

https://www.ana-albero.com

Zie voor de recensies van deel 6 over de serie Van klein tot groots http://www.leestafel.info/lisbeth-kaiser

 

David Bowie
illustraties: Ana Albero
tekst:
Maria Isabel Sánchez Vegara


In de serie van Klein tot Groots werden altijd mensen besproken die een bijzondere betekenis hebben gehad in de muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Persoonlijk vond ik het erg prettig dat de boeken altijd over heel inspirerende vrouwen gingen. Diep in mijn hart vind ik het dan ook een beetje jammer dat dit nieuwe deel over een man gaat. Maar wel een heel bijzondere... David Bowie.

Net als in alle andere delen begint het boek bij de jeugd van Bowie, het is dus met recht van klein tot groot(s). De kleine David was als kind al gefascineerd door buitenaardse wezens. Later, toen hij volwassen was, speelde dit nog steeds. Zijn eerste hit 'Space Odity' ging dan ook over een astronaut en hij trad later op als Ziggy Stardust, 'een buitenaardse rockster die hij zelf verzonnen had'.
Maar voor het zover was, lezen we hoe geraakt hij was door muziek, hij leerde zelf ook instrumenten bespelen. Hij wist zelfs zeker dat eens de hele wereld zijn liedjes zouden kennen en dat gebeurde ook.


David bleef altijd verrassend. We zien dat David telkens veranderde van uiterlijk. Hij paste steeds zijn kleding en make-up aan, aan zijn nieuwe muziekstijl. 
Tot aan zijn dood was hij een heel bijzonder mens en een grote inspiratiebron voor zijn fans.

De serie wordt steeds door een andere - vrouwelijke - illustrator van afbeeldingen voorzien en dat maakt de boeken ook zo leuk. Ze zijn allemaal uniek, alleen de schrijfster blijft hetzelfde.
Het blijft genieten en hopelijk volgen er nog veel meer delen.


ISBN 9789051168778 | Hardcover | 24 pagina's | uitgeverij De Vier Windstreken | september 2021
Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 10 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Aretha Franklin
illustraties: Amy Blackwell
tekst:
Maria Isabel Sánchez Vegara


In de prachtige serie Van klein tot groots, waarin kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis, is deze keer de wereldberoemde zangeres Aretha Franklin aan de beurt.


Zoals altijd in deze serie begint het verhaal met de jeugd van de hoofdpersoon, waardoor we te weten komen dat het niet zo vreemd is dat Aretha zangeres werd. "Haar moeder was gospelzangeres en haar vader een predikant die geloofde dat je met muziek niet alleen iemands hart kunt raken, maar zelfs de hele wereld kunt ontroeren."

Zelfs toen Aratha's moeder het huis verliet was de muziek alles voor het achtergebleven gezin. Aretha luisterde veel naar alle muzikanten in huis en leerde zo pianospelen! In de kerken zong Aretha zo mooi dat mensen zelf begonnen te huilen van geluk.
En toen een platenmaatschappij haar ontdekte kwam er een droom uit voor Aretha, zij begon zelf liedjes te schrijven en werd een grote ster.


Haar door haar gezongen liedje Respect - geschreven door Otis Redding - werd een lofzang voor Afro-Amerikaanse vrouwen. Ze streed ook samen met Martin Luther King voor gelijke rechten voor zwarte en witte mensen.
Aretha was ook degene die zong tijdens de inhuldiging van Barack Obama, de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten van Amerika.
Zij was de koningin van de soulmuziek ofwel muziek uit de ziel.


Elk deel van de serie wordt door iemand anders geïllustreerd, dit keer dus door Amy Blackwell. Dat heeft ze goed gedaan. De positiviteit van Aretha Franklin is bijna te voelen als je naar de afbeeldingen kijkt.
Achterin het boek staat een korte biografie en zien we enkele foto's van Aretha Franklin.


Opnieuw een fijn boek over een grootse zangeres.


ISBN 9789051168761 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken| september 2021
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 21 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 8
Malala Yousafzai
illustraties: Manal Mirza
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Een boek uit mijn geliefde serie Van klein tot groots met deze keer een meisje/vrouw als onderwerp waarvoor ik enorme bewondering heb. Meer kun je je niet wensen.


In de serie vertelt Maria Isabel Sánchez Vegara over bijzondere vrouwen die dwars tegen de regels in gingen om te worden die ze wilden zijn of andere dingen deden die van vrouwen niet zo geaccepteerd werden of worden. Malala Yousafzai (1997) is ook zo'n vrouw die overeind bleef in een omgeving die niet veel van vrouwen overliet.

In het prachtig geïllustreerde boek lezen we over de jeugd van Malala. Ze woonde in de stad Mingora dat ligt de Swatvallei in Pakistan. Haar vader was de baas van de school voor meisjes. Leergierig als Malala is, kon ze haast niet wachten tot ze naar school mocht. Maar helaas er kwamen mensen (de taliban) die van alles verboden. Malala mocht geen muziek meer luisteren, geen foto's meer maken en vliegeren mocht ook al niet meer.
Maar het ergste was dat meisjes niet meer naar school mochten, geen gewone kleren meer mochten dragen en nooit meer alleen naar buiten mochten. Er moest altijd een man of een van hun broers mee.


Maar... Malala pikte dat niet! Zij en veel andere meisjes bleven wél naar school gaan én ze protesteerden tegen de taliban omdat ze school belangrijk vonden. Malala werd zelfs gevraagd een dagboek bij te houden voor de Engelse omroep BBC. Natuurlijk wilde ze dat! Maar het was wel heel gevaarlijk wat ze deed.
Zo gevaarlijk zelfs dat ze in 2012 door de taliban neergeschoten werd!
Deze gebeurtenis werd wereldnieuws.


We lezen gelukkig dat Malala helemaal herstelde van die aanslag en vanaf die tijd strijdt ze voor onderwijs voor alle meisjes. Ze kreeg hiervoor zelfs, terwijl ze pas zeventien jaar oud was,  de Nobelprijs voor de Vrede!


We kunnen niet genoeg van dit soort boeken lezen. Deze krachtige vrouwen stimuleren en inspireren heel veel mensen en kinderen.
De illustraties van Manal Mirza benadrukken het indrukwekkende verhaal op een fantastische manier.
Dit deel is opnieuw een grote aanrader. Eigenlijk zou elke school deze serie moeten aanschaffen.


ISBN 9789051168594 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2021
Afmeting 24,8 x 20,2 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 2 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 7
Astrid Lindgren
illustraties: Linzie Hunter
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Deze keer is Astrid Lindgren, de 'moeder' van Pippi Langkous, aan de beurt in deze mooie serie over de levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis.


We lezen eerst wat voor fijne jeugd Astrid Lindgren had en hoe ze op de kleuterschool kennis maakte met een voor haar leven zo belangrijk attribuut... het boek! Zo gauw ze kon lezen, las ze alles wat los en vast zat. Ze was zelf ook een beetje een Pippi. Ze kon lekker rebels zijn, ze was anders dan de andere kinderen.
Ondanks dat ze het leven niet altijd cadeau kreeg, had mevrouw Lindgren wel altijd haar fantasievolle geest die voor veel plezier zorgde.


En toen kwam Pippi...
Het grappige is dat zij de naam Pippi niet zelf verzonnen heeft, maar haar dochtertje Karin. Die wilde voor het slapen gaan van mama een verhaaltje horen over een meisje genaamd Pippi Langkous. Astrid Lindgren vond dat zo'n bijzondere naam, dat ze steeds meer verhaaltjes verzon over dit sterke meisje dat in het bezit was van een paard en een aapje en in Villa Kakelbont woonde. Pippi deed alles wat kinderen zelf ook wel zouden willen doen. Ze schreef de verhalen op en gaf ze aan Karin cadeau op haar tiende verjaardag. Maar niet alleen Karin vond de verhalen geweldig, al snel werd de hele wereld een beetje verliefd op de ondernemende, beetje brutale en altijd vrolijke Pippi.


Natuurlijk heeft Astrid Lindgren veel meer geschreven dan alleen maar over Pippi Langkous en ook die boeken zijn heel bekend geworden en daarover lezen we ook in dit boek. Maar de nadruk ligt vooral op het ontstaan van Pippi Langkous.
Achterin zien we nog een paar foto's van Astrid Lindgren met daarbij een korte biografie.


De afbeeldingen bij het levensverhaal moeten even apart benoemd worden. Die zijn vlot, modern en net zo kleurig als Pippi zelf! Een plezier om naar te kijken.


Gelukkig komen er nog veel meer 'van klein tot groots' boeken want ze zijn stuk voor stuk enorm leuk en interessant.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051168358 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | februari 2021
Nederlandse tekst: Antje Schoenhuys-Blaak | Afmeting 24,6 x 20cm | leeftijd 6+

© Dettie, 6 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 5
Marie Curie

illustraties: Frau Isa
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Maria Isabel heeft een prachtige serie kinderboeken - getiteld Van klein tot groots - gemaakt waarin een belangrijke vrouw uit de wereldgeschiedenis wordt besproken. Op de achterflap lezen we "Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën."


De droom van Marie Curie (1967-1934) was niet, zoals veel meisje wèl willen, prinses worden maar wetenschapper! We zien haar als klein meisje al kijken naar mieren die via een klein trapje in de hals van een fles kruipen. Gelukkig kon Marie heel goed leren anders kun je geen wetenschapper worden. Maar ze had wel de pech dat ze een meisje was en meisjes mochten vroeger niet verder leren. Maar Marie wilde zo graag wetenschapper worden dat ze naar Parijs ging om toch te kunnen studeren.


We lezen dat ze daar Pierre ontmoette en hij had dezelfde droom als Marie, hij wilde ook wetenschapper worden! Ze werden verliefd en werden Monsieur en Madame Curie. Samen ontdekten ze heel belangrijke dingen. Ook wonnen ze Nobelprijs voor natuurkunde. Daarmee werd ze de eerste vrouw die deze prijs won!


Toen haar man overleed na een akelig ongeluk bleef ze doorwerken en won ze voor de tweede keer de Nobelprijs, dit keer voor scheikunde. Dat is helemáál bijzonder! Ze ontwierp ook het röntgenapparaat. Iets waar we nu nog steeds gebruik van maken. Het is echt een belangrijke vrouw geweest die met haar onderzoeken veel wist te bereiken o.a. voor de gezondheidszorg.


Achterin het boek staan enkele foto's van Marie Curie, met en zonder man. Daarbij staat een korte biografie van deze markante vrouw.


Dit vijfde deeltje is opnieuw een schot in de roos. Op een heel prettige en eenvoudige manier komen we toch veel te weten over deze bijzondere vrouw. De afbeeldingen van Frau Isa zijn een mooie toevoeging aan het verhaal. Ze geeft goed de emoties, het karakter en de vechtlust van Marie Curie weer.
Bijzonder is dat elk boekje door verschillende vrouwelijke illustratrices wordt voorzien van afbeeldingen waardoor er steeds heel andere sfeerbeelden ontstaan. In het boekje over Anne Frank bijvoorbeeld waren de tekeningen heel direct, groots en indrukwekkend. In dit boek zijn de afbeeldingen bescheiden en ingetogen, net als Marie Curie zelf!

Het is prettig dat er nog vele boekjes in deze serie over grootse vrouwen zullen volgen want de inhoud is altijd interessant, het uiterlijk zeer aantrekkelijk en qua schrijfstijl aangenaam om te lezen.


ISBN 9789051167603 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2019
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 18 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 4
Frida Kahlo
illustraties: Gee Fan Eng
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit vierde deeltje van de fantastische Van klein tot groots serie, zien we de kleine Mexicaanse Frida opgroeien van klein meisje tot de grootse bijzondere vrouw die ze later werd.


Gee Fan Eng weet  dat gelijk in haar afbeeldingen al  weer te geven. Met haar grote donkere ogen en evenzo donkere wenkbrauwen die bijna haar hele voorhoofd beslaan is Frida als kind al heel opvallend. Later, toen ze wat ouder was, viel ze nog meer op tussen de schoolkinderen maar dan dankzij een minder leuke reden. Ze kreeg en ziekte  'Haar been werd daardoor zo dun als een stokje.' Maar die tegenslag weerhield haar niet om de dingen te doen zoals zij het fijn vond. Ze trok soms zelfs mannenkleren aan, in die tijd was dat niet zoals het hoorde...

Op een dag, toen Frida 18 jaar was,
stapte ze in een bus.
En toen... boem! In één klap was
Frida's oude leventje voorbij.


We lezen dat Frida een ernstig ongeluk kreeg, wat misschien achteraf gezien een geluk bij een ongeluk was. Want tijdens haar herstel begon Frida uit verveling te tekenen en schilderen, vooral zelfportretten. En dat kon ze heel goed, zo bleek. 'Ze schilderde zelfs haar samengegroeide wenkbrauwen!' Andere mensen vonden haar schilderijen ook mooi.  En de grote kunstenaar Diego Rivera vond de schilderijen én Frida heel mooi! Ze werden verliefd en trouwden.


In het boek zien we hoe Frida's leven verloopt. Een makkelijk leven heeft ze niet. Maar ze blijft wel knokken en vechten ondanks alle tegenslagen. Haar schilderijen zijn bijna spiegels van haar ziel.


Ze schilderde over haar verdriet, haar ziektes en, heel soms, ook over vrolijke dingen.


Het boek zelf is wél vrolijk. De illustratrice Gee Fan Eng heeft alles wel redelijk realistisch maar niet loodzwaar weergegeven. Of sommige prenten glimlacht Frida zelfs, iets wat ze in het dagelijks leven zelden deed, tenminste niet op foto's. De gebruikte kleuren zijn prachtig. Net als Frida!
Het boek is bijna een ode aan deze vrouw die groots was omdat ze zich niet klein liet krijgen!

Zie ook het inkijkexemplaar


Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën. Elk deel wordt door Maria Isabel Sánchez Vegara geschreven maar de illustraties worden elke keer door iemand anders gemaakt, wat verrassende afbeeldingen opleveren.
Achterin het boek is nog een korte biografie te lezen over Frida Kahlo (1907-1954).


ISBN 9789051167412 | Hardcover | 24 pagina's | uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 25 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 3
Anne Frank
illustraties: Sveta Dorosheva
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Uitgeverij De Vier Windstreken geeft een serie uit getiteld 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken en via tekeningen van steeds wisselende, vrouwelijke, illustratoren verbeeld worden. Na Coco Chanel en Audrey Hepburn een vrouw van heel andere orde... Anne Frank!


Haar leven is niet te vergelijken met de eerder genoemde vrouwen maar het is wel goed dat zij in deze rij sterke vrouwen is opgenomen en nog wel op zo'n prachtige manier. Ik heb het verhaal van Anne Frank al vele keren gelezen, in verkorte versies voor jongeren evenals in de 'ongekuiste' versie maar ik heb ook de toelichtingen van de helpers o.a. Miep Gies en de interviews met vader Otto Frank gelezen en gezien. Toch is, naast het dagboek zelf, nog nooit het verhaal van Anne Frank zo ontroerend weergegeven als in dit boek. De zwart-wit tekeningen en de eenvoud waarin het verhaal verteld is, maken diepe indruk.


Iedereen kent het verhaal wel van het meisje dat in WO II ondergedoken zat in het Achterhuis waarvan de toegang verborgen zat achter de boekenkast van het kantoor van Otto Frank. Iedereen weet ook hoe tragisch het leven eindigde van Anne Frank. Maar ze leeft nog steeds voort dankzij haar dagboek dat ze in haar onderduiktijd bijhield, waarin ze naar voren komt als een intelligent, meestal optimistisch meisje, dat probeerde de zin van alles te begrijpen en dieper nadacht dan andere meisjes van haar leeftijd. Ze zat vol hoop en energie en fantaseerde over de vredestijd na het Achterhuis. Haar verhaal raakt iedereen, vooral omdat ze de oorlogstijd helaas niet overleefde.


Het verhaal is in dit boek summier maar kernachtig weergegeven, waardoor het toeneemt aan impact, maar het zijn de afbeeldingen van Sveta Dorosheva die het verhaal weten te verheffen naar zijn indrukwekkende geheel. De illustratrice heeft de afbeeldingen in zwart-wit gemaakt, alleen het dagboek is weergegeven in het gekleurde ruitjespatroon van het échte dagboek. Erg veelzeggend zijn de vogels in het boek. De witte zwanen in vredestijd en in de dromen van Anne versus de zwarte kraaien die de trein naar het concentratiekamp omgeven. Maar vooral wordt het meisje Anne zo enorm echt en vol leven weergegeven in deze tekeningen. Er is één tekening, die waarop Anne opkijkt, die dwars door je ziel snijdt. Het raakt, het ontroert.
Elk kind en elke school zou dit boek eigenlijk standaard in huis moeten hebben...
Het is ongekend mooi.


Zie enkele tekeningen die als voorwerk voor dit boek gemaakt zijn, via dit facebookbericht van Sveta Dorosheva (niet alle tekeningen zijn gebruikt)

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166965 | Hardcover | 32 pagina's met toelichting over Anne Frank | Uitgeverij De Vier Windstreken | januari 2019
Nederlandse tekst Antje Schoenhuys-Blaak | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 25 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots, deel 2
Audrey Hepburn
illustraties: Amaia Arrazola
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit tweede boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over 'onze' Audrey Hepburn (1929-1993). Zij woonde namelijk als meisje een aantal  jaren met haar moeder in Arnhem. Audrey droomde ervan om ballerina te worden, of misschien wel actrice.


We zien haar ijverig oefenen in een mooi roze balletpakje, de muziek waarop ze danst komt van een oude grammofoon met een hoorn. Helaas, zoals bekend, brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit en we lezen dat de jonge Audrey in die periode dingen zag die haar diep raakten, zoals families die uit hun huizen gehaald werden. Ook hadden ze amper te eten in de oorlog en Audrey werd erg ziek. Daardoor kon ze later ook geen ballerina worden maar wél actrice, en wat voor een! Ze werd een echte Hollywood ster!


In het boek zien we op de illustratie van Amaia Arrazola de beroemde filmscène waarin Audrey met Gregory Peck op een scooter door Rome moet rijden. Daarna lezen we dat ze heel veel verschillende rollen heeft gespeeld en er een heel aparte, optimistische, levensvisie op na houdt. Eigenlijk was ze ook heel verbaasd over haar grote succes.


Audrey vergat echter de oorlogstijd en de honger nooit. Daarom werd ze op oudere leeftijd ambassadrice van de kinderrechtenorganisatie Unicef, dát vond ze haar mooiste rol! Via de mooie afbeeldingen reizen we dan ook met haar mee door India en Afrika waar Audrey voor allerlei dingen zorgde die kinderen nodig hebben.

Achterin het boek staat een korte biografie en zien we ook nog een paar foto's van deze bijzondere vrouw.


Het aparte van deze serie is, behalve dat het over sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis gaat, dat de boeken ook steeds door een andere illustrator van afbeeldingen voorzien worden, waardoor elk deel toch een heel eigen karakter krijgt maar de sfeer wel hetzelfde blijft. Ook Amaia Arrazola heeft zich goed van haar taak gekweten, we herkennen in dit boek Audrey natuurlijk aan haar grootste kenmerken; haar prachtige grote ogen en ranke, slanke lijf. Maar daarnaast is het hele leven van Audrey eveneens erg leuk weergegeven. Het hele boekje vertoont de elegantie van Audrey Hepburn zelf!
Opnieuw een mooi deeltje voor de verzameling.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166552 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | november 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 1 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots, deel 1
Coco Chanel
illustraties: Ana Albero
tekst: Isabel Sánchez Vegara


Als je anders bent dan de rest, word je vanzelf onvervangbaar.

Coco Chanel


In dit eerste boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over het leven van Gabrielle Bonheur Chanel, beter bekend als Coco Chanel (1883-1971). De schrijfster kwam op het idee voor deze serie na de geboorte van haar twee nichtjes, een tweeling. Ze wilde haar nichtjes niet laten opgroeien met de stereotype verhalen over het meisje dat wacht op die ene ware groot liefde. Ze wilde laten zien dat er ook krachtige, zelfstandige en bijzondere vrouwen zijn geweest die hun dromen achterna gingen, dwars tegen alle regels in. Zij zegt over de serie:


"Van klein tot groots
is een eerbetoon aan de dromers, aan diegenen die hun droom najagen ongeacht het schijnbare onmogelijke daarvan. Met dat uitgangspunt ben ik intuïtief verder gegaan. Ik zoek niet naar vrouwen die die de top gehaald hebben in hun werk als ontwerpster, schilder, schrijfster, pilote, onderzoekster of zangeres.  Ik zoek naar authentieke en unieke vrouwen met een grote persoonlijkheid."


'Soms is het moeilijk om in een voor kinderen positief en begrijpelijke taal te schrijven over een zwaar leven van de personen, zoals bijvoorbeeld over het leven van Billy Holiday' weet Isabel Sánchez ons verder nog te vertellen. In dit eerste boekje is het haar gelukkig wonderwel gelukt.


We lezen over het meisje Gabrielle dat op 11 jarige leeftijd wees werd. Vanaf die tijd woonde ze in een nonnenklooster en kreeg daar ook les. Zij was toen al anders dan de rest - Het bovenstaande citaat schreef ze op zeer jonge leeftijd. - en de nonnen waren er niet blij mee.
In dat klooster was zij altijd al met naald en draad in de weer. Later verdiende de veelzijdige Gabrielle haar geld met naaiwerk én met zingen! Het publiek noemde haar Coco en die naam heeft ze aangehouden.


Coco droomde van ontwerpen, van stofjes, van kleding, ze had zoveel ideeën. Uiteindelijk werd ze via haar zelfgemaakte hoeden wat bekender maar ze werd vooral beroemd werd ze om haar kleding en later om haar beroemde parfum, Chanel no 5.  Coco was de vrouw die ervoor zorgde dat mensen beseften dat vrouwenkleding zonder de benauwde, verstikkende korsetten ook prachtig flatteerden.  Door haar comfortabele kleding kregen vrouwen meer bewegingsvrijheid en deed de broek haar intrede. Lang leve Coco!


De door Ana Albero gemaakte afbeeldingen bij het verhaal sluiten mooi aan op het vertelde. - Elk boekje uit de serie wordt overigens door een andere illustrator gemaakt. - De kleuren zijn sober en er zijn veel matte tinten gebruikt wat het boekje, net als Coco, erg stijlvol maakt.
Ik kijk nu al uit naar de volgende delen, ik wil ze allemaal!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166545 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juli 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 25 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER