jeugd 6-9 jaar

Maria Isabel Sánchez Vegara

https://www.facebook.com/sanchezvegara

https://www.foyles.co.uk/author-isabel-sanchez-vegara

http://www.linziehunter.co.uk

https://www.manalmirza.com

http://www.amyblackwell.co.uk

https://www.ana-albero.com

Zie voor de recensies van deel 6 over de serie Van klein tot groots http://www.leestafel.info/lisbeth-kaiser

 

Dolly Parton
Illustraties: Daria Solak
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit boek over Dolly Parton lezen we dat ze opgroeide in een heel groot gezin, ze had 11 broers en zussen. Veel geld was er thuis ook niet maar dat was niet zo erg. Dolly kon immers heel mooi zingen en dat vonden ze genoeg. Haar oom Bill vond dat ze meer met haar stem moest doen en hielp haar op weg in de muziekwereld.
Dolly was pas 10 jaar oud maar toch zong ze al regelmatig voor de radio.


Muziek was Dolly's leven, ze schreef haar eigen liedjes en zingen was haar lust en leven. Toen ze klaar was met school ging ze dan ook gelijk naar muziekstad Nashville. Daar wilde ze het gaan maken en dat lukte!
Ze vormde aanvankelijk een duo met countryzanger Porter Wagoner, die was al erg beroemd. Maar Dolly schreef vooral liedjes voor vrouwen en bezong hun problemen waardoor ze een heel eigen publiek kreeg. Uiteindelijk ging ze dan ook alleen verder en werd wereldberoemd. Haar droom kwam uit.


Het bijzondere aan Dolly is, dat ze in tegenstelling tot veel andere artiesten, haar hele leven bij dezelfde man bleef. Ook is ze nooit is vergeten waar ze vandaan kwam. Ze zorgde ervoor dat andere,  met name arme, mensen ook van haar geld konden genieten. Ze liet zien dat ze niet 'alleen maar' zangeres was maar ook dacht aan anderen.
Dolly blijkt verder een slimme en erg hartelijke vrouw te zijn en dat komt goed naar voren in dit verhaal. Het hele verhaal straalt vrolijkheid en liefde voor muziek uit..


In deze serie - Little People, Big Dreams - wordt steeds een andere illustrator uitgenodigd om afbeeldingen bij een verhaal van Maria Isabel Sánchez Vegara te maken. Dit keer was de eer aan Daria Solak en zij heeft heel kleurige afbeeldingen bij het verhaal over Dolly's leven gemaakt. Dat past mooi bij het kleurrijke figuur dat Dolly is.


Achterin het boek staat nog een korte biografie waarin we o.a. lezen dat ze tot nu toe acht Grammy Awards heeft gewonnen! 
Het boek is op een erg prettige manier vertaald door Antje Schoehuys-Blaak.


ISBN 9789051168372 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | 9 februari 2024
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | leeftijd 6+

© Dettie, 5 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Elvis Presley
Illustraties: Ana Alberto
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Elvis Presley, The King of Rock en Roll, wie kent hem niet?
Maar haast niemand weet dat Elvis op  8 januari 1935 in een heel kleine blokhut in de Amerikaanse staat Missisippi geboren is. Toentertijd werden mensen in groepen ingedeeld naar de kleur van hun huid. Maar Elvis interesseerde dat niets. Hij luisterde graag naar de countryliedjes van zijn moeder, maar ook naar de bluesnummers die de buren zongen.


Op zijn dertiende verhuisde Elvis met zijn vader en moeder naar Memphis, de stad van de muziek. Daar werd veel blues-, gospel-, rhythm and blues en countrymuziek gemaakt en gespeeld. Elvis pikte onderweg naar school al deze vormen van muziek op en gaf er zijn eigen draai aan en met succes! Op school won hij de talentenjacht!
Hierdoor aangemoedigd nam hij na schooltijd op eigen kosten zijn eerste plaatje op. Het werd gelijk een hit. Elvis had de Rock-'n Roll uitgevonden!

Elvis werd een topper, niet alleen door zijn muziek maar ook door zijn uiterlijk, maar vooral door zijn swingende heupen. Uiteindelijk werd hij een wereldster en een voorbeeld voor veel andere artiesten.


Opnieuw zo'n fantastisch boek van Maria Isabel Sánchez Vegara, die inmiddels een indrukwekkende serie heeft geschreven over belangrijke, inspirerende personen. Elk deel laat zien hoe het leven van diegenen begon met een grote droom en leidde tot een vooraanstaande plek in de wereldgeschiedenis, zoals bijvoorbeeld Anne Frank, Jane Goodall, Pablo Picasso en nog vele, vele anderen.


Bijzonder aan de serie is ook dat bijna elk boek door steeds een andere illustrator van afbeeldingen wordt voorzien, waardoor ze allen een heel eigen karakter krijgen.
Het blijft een groot genoegen om elke keer weer op deze bijzondere manier meer te weten te komen over deze bijzondere mensen. Elk deel is een feestje.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051168235 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | 9 februari 2024
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | leeftijd 6+

© Dettie, 5 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stephen Hawking
Illustraties Matt Hunt
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


De mooie serie Little People, Big Dreams begon met de levensverhalen van belangrijke, inspirerende vrouwen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Iets wat ik van harte toejuich, er is nooit genoeg te melden over vrouwen die allerlei moeilijkheden hebben weerstaan zoals niet mogen schilderen of studeren als vrouw zijnde, of hun nek uitstaken om beter onderwijs te krijgen in ontwikkelingslanden of landen waar onderwijs voor meisjes niet toegestaan werd. Andere vrouwen stelden lichamelijke en psychische problemen aan de kaak, of vertelden over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zoals Anne Frank.
Al die boeken vertellen over de jeugd en de dromen van deze vrouwen.


Langzamerhand verschenen in deze serie ook boeken over mannen die, net als de vrouwen, hun leven begonnen met een grote droom en van daaruit een bijzondere plaats in de wereld veroverden, zoals Charles Darwin, Divid Bowie, Albert Einstein en Pablo Picasso.


In dit boek lezen we over de jeugd van de altijd nieuwsgierige Stephen Hawking. Als hij  als kind 's nachts naar de sterren keek vroeg hij zich vaak af of daar nog meer te vinden was.
Hij had wel het geluk dat het hele gezin waar de kleine Stephen in opgroeide, gek op wetenschap was. Ook op school bleek hij een slimme jongen maar eigenlijk was hij niet zo gek op huiswerk maken. Het was dan ook dankzij zijn nieuwsgierigheid naar het heelal dat hij toch op de beroemde universiteiten, die van Oxford en Cambridge, terecht kwam.
Hij vond het daar heerlijk.


En toen sloeg het noodlot toe, Stephen werd ziek, erg ziek, hij hoorde op zijn 21e jaar dat zijn lichaam verlamd zou raken, maar denken kon hij nog steeds zei Stephen, dus ging hij vrolijk door met het bestuderen van het heelal. Zelfs toen hij niet meer kon praten ging hij door. Hij ontdekte baanbrekende dingen.
En zo komt het dat Stephen Hawking herinnerd wordt als de beste wetenschapper van onze tijd. Hij werd toch nog 76 jaar oud.


Alle boeken uit deze serie zijn door een andere illustrator voorzien van afbeeldingen. Dit boek vormt een uitzondering, Matt Hunt leverde ook de illustraties bij het boek over Koning Charles. Hij heeft ook deze keer het hoofdpersonage knap uitgebeeld. Vooral de afbeelding van Stephen die zich verdiept in de krachtige objecten in de ruimte, is knap uitgebeeld.
Op de laatste twee bladzijden is nog een biografie over Stephen Hawking te lezen.
Het is uiteindelijk een indrukwekkend verhaal geworden. Opnieuw, zoals alle delen uit deze serie, de moeite van het lezen meer dan waard.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051169584 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | 12 mei 2023
Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | leeftijd 6+

© Dettie, 2 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Maria Montessori
Illustraties: Raqel Martín
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Als klein meisje bleek Maria Montessori al erg intelligent én leergierig. Maar op school vond ze het maar saai en verzon spelletjes om het leuker te maken. Dit is tekenend voor de vrouw die Maria later werd.
Maar eerst liet ze zien dat ze enorm graag wilde leren waardoor ze zich niets aantrok van de heersende normen. Als enig meisje en eerste meisje in Italië studeerde ze geneeskunde, iets wat nog door vrouwen gedaan was.


Nadat ze afgestudeerd is, blijkt dat ze nog steeds dingen beter en leuker wil maken. Ze bedenkt spelletjes voor gehandicapte kinderen, waardoor deze allerlei nieuwe dingen leerden.
Het werd zo'n succes dat ze haar eigen school oprichtte voor alle kinderen. Gehandicapt of niet. Maria zorgde ervoor dat alles respectvol en kindgericht is, zelfs het meubilair wordt aan het kind aangepast. En zo leren kinderen bijvoorbeeld op heel speelse wijze lezen. Ook werkt ze o.a. met verhalen over reizen, insecten en dergelijke waardoor de kinderen goede kennis krijgen van de wereld en de natuur.
Haar aanpak blijkt uitstekend te werken en al snel volgen veel scholen en instellingen over de hele wereld haar voorbeeld op.


Het boek is een deel uit de serie Little people, Big dreams. In elk deel wordt een inspirerend persoon besproken die een grote droom tot werkelijkheid wisten om te buigen. Elk deel wordt geïllustreerd door een andere illustrator waardoor elk deel ook zijn speciale eigenheid heeft.
Ook in dit boek wordt mede dankzij de illustraties goed duidelijk gemaakt hoe bijzonder Maria Montessori was.
Een boek dat kinderen laat zien dat niets onmogelijk is.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051169591 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2023
Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | leeftijd 6+

© Dettie, 5 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

King Charles
Illustraties:  Matt Hunt
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Weer een nieuw deel uit de mooie serie Little People, Big Dreams waarin mensen besproken worden die een prominente plek in de wereldgeschiedenis hebben ingenomen. Het leuke is dat vooral de aandacht gericht wordt op de kinderjaren van de mensen, met name de dromen die zij als kind hadden over hun toekomst.
In dit deel is Koning Charles de hoofdpersoon. Of hij ervan droomde om koning te worden is nog maar de vraag. Maar hij was wel van jongs af aan erg bezig met het milieu, lang voordat anderen zich daarmee bezighielden.


Het boek begint met de geboorte van kleine Charles Philip Arthur George op 14 november 1948. Daarmee had het Verenigd Koninkrijk weer een troonopvolger, Charles zou later de nieuwe koning worden.
Op zijn zesde werd hij al prins of Wales.


Omdat zijn ouders het heel druk hadden, was hij heel vaak bij zijn oma die hem veel vertelde over kunst, muziek en de natuur. Maar toen moest hij naar de kostschool, waar de verlegen Charles het helemaal niet leuk vond. Gelukkig had hij het meer naar zijn zin op de universiteit van Cambridge.
Het leven was niet altijd makkelijk voor Charles en hij zocht daardoor zijn rust in de natuur, vooral in het mooie Wales. Daar werd de kiem gelegd voor zijn inzet voor het milieu. Op zijn eenentwintigste gaf hij al een lezing over de opwarming van de aarde, waar toen nog weinig in geloofd werd.


Natuurlijk komt over zijn huwelijk met Diana ter sprake evenals de dramatische afloop. Wel een beetje onwerkelijk is de opschudding rond Camilla weergegeven, het wordt heel vaag gehouden, zij wordt neergezet als een goede vriendin, waarmee Charles later trouwde.
Verder wordt Charles vooral als de 'groene' prins weergegeven ofwel als iemand die zeer begaan is met mens en milieu.
Pas op zijn drieënzeventigste werd hij koning.


Voor elk deel uit deze serie wordt een andere illustrator gevraagd. Dit keer is het Matt Hunt die ondanks de schijnbare eenvoud, Charles treffend weet neer te zetten.
Het blijft genieten om de boeken uit deze serie te mogen lezen en bekijken. Hopelijk blijft Maria Isabel Sánchez Vegara nog lang inspiratie houden voor deze mooie, kleine biografietjes.


Zie ook  het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051169720 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | 12 mei 2023
Afmeting 20,2 x 24,8 cm | Vertaald door Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 22 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Albert Einstein
Illustraties: Jean Claude
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Iedereen kent de vrolijke foto van Albert Einstein wel, waarop hij zijn tong uitsteekt naar iedereen. Het is dan ook extra leuk dat die foto als cover gebruikt is voor dit boek, maar dan met een weergave van een heel jonge Albert.


In dit boek maken we kennis met die jongen die ook Albert Einstein ooit eens was.
Het grappige is dat hij naar school gaan helemaal niets vond, maar wel voor zijn plezier wiskunde- en natuurkundeboeken las. Daar stak hij zoveel van op dat hij als tiener al een artikel schreef voor een wetenschappelijk tijdschrift.
Natuurlijk ging hij wis- en natuurkunde studeren. En later bedacht hij een enorm belangrijke formule die alles anders maakte. Ook kreeg hij de Nobelprijs voor een andere ontdekking.

Maar de Tweede Wereldoorlog brak uit en de Duitse maar Joodse Albert was niet langer gewenst in zijn land. Hij vluchtte naar Amerika maar niet voordat hij andere Joodse wetenschappers hielp om weg te komen.
Het erge was dat Einstein wist dat de Duitsers een atoombom aan het maken waren en hij waarschuwde de Amerikaanse president. voor dit vreselijke wapen. Maar helaas maakte toen Amerika zelf zijn eigen atoombom! Dat was net zo erg! Einstein wilde ook niet helpen bij de ontwikkeling daarvan.


Na de oorlog werd Einstein een groot strijder tegen de oneerlijke behandeling van zwarte mensen.
Tot op hoge leeftijd bleef hij alles onderzoeken. Zijn nieuwsgierigheid was zijn grootste drijfveer.

Achterin het boek staat nog een beknopte biografie over Albert Einstein.


Het is een boek uit de serie Little People, Big Dreams waarin levensverhalen verteld worden over belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Elk boek begint met de jeugd van deze inspirerende mensen en laat zien hoe zij opgroeiden tot de bijzondere mensen die veel hebben betekend voor de wereld.
Elk deel wordt door een andere illustratror voorzien van afbeeldingen waardoor het steeds afwisselend blijft. Elke boek heeft zo een heel eigen uitstraling.
Fantastische deeltjes voor elk leergierig en nieuwsgierig kind.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051169485 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | januari 2023
Nederlandse tekst Antje Schoehuys Blaak | Afmeting 20,2 x 24,7 cm | leeftijd 6+

© Dettie, 5 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Josephine Baker
Illustraties: Agatha Sorlet
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Jospehine Baker (1906-1975) werd geboren in het Amerikaanse Saint-Louis in een arm gezin. Schoenen had ze niet maar wel twee benen die haar naast haar stem, wereldberoemd zouden maken.
Ondernemend als ze van kinds af aan al was vertrok ze toen ze wat ouder was uit St. Louis. Er was nog zoveel te ontdekken. Ze stapte de danswereld in.
Later in New York viel ze op in de dansgroep waar ze zich bij aangesloten had. Ze bewoog mooi maar was ook grappig, haar benen leken wel van elastiek! Ze had succes.


Toch werd ze in Parijs pas echt gelukkig. Daar maakte het niet uit dat ze zwart was. Ze voelde zich eindelijk vrij.
Door haar spontane en exotische manier van dansen werd ze al gauw ook in Parijs en verre, verre omstreken een succes.
Toen ze ook nog eens in films ging optreden werd ze een superster.
Maar naast haar liefde voor dansen voelde ze liefde voor alles wat leeft. Ze had al snel een enorme verzameling dieren in huis.


En toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en werd alles anders. Dankzij haar grote liefdevolle hart móest ze iets doen om te helpen en werd later ook beloond voor haar moed.
Toch was het na de oorlog nog steeds niet over voor haar. Ze adopteerde twaalf kinderen uit alle delen van de wereld. Haar regenboogkinderen. Ze wilde laten zien dat iedereen, ongeacht kleur, prima kan samenleven.
En zo werd het leven van 'De zwarte parel' zoals ze genoemd werd, heel betekenisvol voor heel veel mensen én dieren.


Het is weer een uitstekend deel uit de serie Little People, Big Dreams, waarin aanvankelijk alleen de levens van inspirerende vrouwen besproken werden. Later kwamen daar ook mannen bij. Elk deel is door iemand anders geïllustreerd en dat maakt elk deel ook heel verrassend.
In dit deel verzorgde Agatha Sorlet de afbeeldingen die heel mooi het enthousiasme en de sprankelende uitstraling van Jospehine Baker weergeven.


Verder is het natuurlijk altijd leerzaam om te lezen over mensen die ondanks een moeizame start, iets van hun leven wisten te maken.
Hopelijk gaat deze serie nog heel lang door want ze blijven zo ontzettend leuk om te lezen.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051169492 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | januari 2023
Nederlandse tekst Antje Schoehuys Blaak | Afmeting 20,2 x 24,7 cm | leeftijd 6+

© Dettie, 5 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pablo Picasso
Illustraties: Teresa Bellón
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Pablo Picasso is een van mijn favoriete kunstenaars. Je wilt dan graag dat iedereen met hem en zijn kunst kennismaakt, zodat ze kunnen zien hoe bijzonder zijn kunstwerken zijn.
Helemaal fijn is het dan ook dat kinderen nu over hem kunnen lezen en met zijn werk kennis kunnen maken via dit deel uit de serie Van klein tot groots ofwel Little people, Big dreams zoals de serie nu heet. Deze naam past beter bij de boeken, alleen jammer dat de serietitel niet in het Nederlands is gehouden.

Over het boek:
Zoals altijd in deze serie begint het boek met de jeugd van de kunstenaar waardoor we leren dat Pablo al op heel jonge leeftijd de mooiste tekeningen of schilderijen met verf kon maken. Hij overtrof al snel zijn vader, die tekenleraar was. Het leuke van zo'n vader is dat hij de kleine Pablo vaak meenam naar het Prado-museum zodat hij kunst kon 'snuiven'. Pablo droomde ervan dat ooit zijn schilderijen daar ook zouden hangen...
Hij wist natuurlijk toen nog niet hoe beroemd hij zou worden.


We lezen hoe het verliezen van een vriend zijn werk een tijd beïnvloedde, maar ook hoe de Tweede Wereldoorlog zorgde voor inspiratie voor een van zijn meest bekende werk getiteld Guernica. Ook ontwikkelde Picasso ene heel eigen stijl die iedereen gelijk herkent. Naast schilder was hij ook beeldhouwer, maakte werken van keramiek, en ontwierp en creëerde vloerkleden.

De afbeeldingen in deze serie worden voor elk boek door een andere kunstenaar gemaakt. Zodat er een enorme variëteit in de sfeer van de afbeeldingen te zien is.
In dit boek zijn de illustraties enorm kleurrijk en speels net als Picasso's werk. Toch mis ik wel de weergave van het échte specifieke van Picasso's werk. Alleen de ogen die bij Picasso zelden op de gewone plaats zaten, worden soms op zijn Picasso's weergegeven, maar meer ook niet. Juist die aparte vormgeving van Picasso lijkt me voor kinderen heel leuk om te zien. De schilderijen en werken zijn wel afgebeeld door Teresa Bellón maar het hele specifieke - het werken met vlakken en apart invalshoeken - van Picasso ontbreekt. 
Dat is jammer maar niet onoverkomelijk want het boek levert wel heel veel informatie over Picasso's leven en werk en de afbeeldingen zijn verder wel een kleurige lust voor het oog. 
Opnieuw een prima deel uit deze mooie serie.


ISBN 9789051169324 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | 9 september 2022
afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 24 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Charles Darwin
Illustraties: Mark Hoffman
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Op de cover zien we een jonge Charles Darwin, onder zijn armen heeft hij zijn beroemde boek: Over het ontstaan van soorten. Op zijn hand zit een vink, dit is een aanwijzing dat hij daarover veel ontdekt heeft want Charles Darwin was wetenschapper, gespecialiseerd in planten, dieren en de natuur.


Maar voor het zover is zien we eerst in woord en beeld waar Charles geboren en opgegroeid is. We lezen dat hij al op heel jonge leeftijd allerlei vragen had. Hij wilde altijd van alles weten, vooral over de natuur. Maar dat dieren zomaar in een flits op de aarde waren verschenen, zoals zijn leraar vertelde, daar geloofde de kleine Charles niet veel van.


Toen hij tweeëntwintig was werd Charles  gevraagd om deel te nemen aan een wetenschappelijke expeditie. Hij zou per schip, de HMS Beagle, naar Afrika, Zuid Amerika en Australië reizen. Dat was geweldig natuurlijk! De jonge Charles keek zijn ogen uit en ontdekte dingen die nu nog van belang zijn. Vooral zijn ontdekking dat dieren zich aanpassen aan hun leefomgeving en dat levende wezens in de loop van de tijd veranderen (evolutietheorie) was opzienbarend. Ook ontdekte hij de natuurlijke selectie en nog veel meer. Na zijn reis heeft Charles zijn hele leven geschreven over al zijn ontdekkingen en daaruit ontstond het boek Over het ontstaan van soorten dat ook op de cover staat.


Het klink misschien allemaal een beetje ingewikkeld maar illustrator Mark Hoffman heeft de ontdekkingen van Darwin heel mooi en duidelijk in beeld gebracht via zijn illustraties. Daardoor snap je gelijk wat er verteld wordt.


Opnieuw zo'n fijn boek uit de serie Van klein tot groots Een serie waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke, bijzondere en inspirerende personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051168976 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2022
Nederlandse tekst Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 10 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Jane Goodall
illustraties: Beatrice Cerocchi
tekst:
Maria Isabel Sánchez Vegara


Opnieuw een boekje uit de mooie en leerzame serie Van klein tot groots. Deze serie gaat over mensen, voornamelijk vrouwen, die een grote bijdrage aan de wereld hebben geleverd door bijvoorbeeld tegen onrecht op te staan, zoals Rosa Parks en Malala Yousafzai of door een belangrijke ontdekking in de wetenschap te doen, zoals Madame Curie of in de kunst veel bereikt hebben.

Dit keer gaat het boek over de alom bekende Jane Goodall. De vrouw die bijna 40 jaar lang, chimpansees bestudeerde. Zij pakte deze studie heel anders aan dan haar voorgangers. In het Nationale Park Gombe inTanzania, waar haar studie begon, stond ze niet met een verrekijker naar de dieren te kijken maar ging zitten en wachtte af. Na een aantal dagen kwamen de chimpansees naar haar toe, ze werd geaccepteerd als een van hen. Ze verrichtte baanbrekend werk maar haar belangrijkste ontdekking was dat de chimpansees, net als mensen, ook gereedschap gebruikten om hun doel te bereiken, zoals insecten eten met een stokje.
In het boek is te lezen dat ze nog veel meer deed dan dat.


Net als in de andere boeken uit deze serie, begint het boek met de jeugd van degene waar het verhaal over gaat. Daarna kunnen we hun leven volgen en lezen we beknopt over de voornaamste dingen die zij gedaan en bereikt hebben. En altijd is het heel interessant!

Bijzonder is ook dat elke deel een eigen -vrouwelijke- illustrator heeft. Dus elk deel is ook wat dat betreft verrassend. Achterin het boek staat een beknopte biografie van het personage waar het boek om draait, vaak met foto's. In dit boek zien we o.a. Jane Goodall als klein meisje met een enorme knuffel, het is een aap!

Het is zoals altijd, weer genieten van het verhaal en de afbeeldingen. Gelukkig volgen er nog vele delen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051168921 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | NUR 212, 274 | januari 2022
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 3 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

David Bowie
illustraties: Ana Albero
tekst:
Maria Isabel Sánchez Vegara


In de serie van Klein tot Groots werden altijd mensen besproken die een bijzondere betekenis hebben gehad in de muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Persoonlijk vond ik het erg prettig dat de boeken altijd over heel inspirerende vrouwen gingen. Diep in mijn hart vind ik het dan ook een beetje jammer dat dit nieuwe deel over een man gaat. Maar wel een heel bijzondere... David Bowie.

Net als in alle andere delen begint het boek bij de jeugd van Bowie, het is dus met recht van klein tot groot(s). De kleine David was als kind al gefascineerd door buitenaardse wezens. Later, toen hij volwassen was, speelde dit nog steeds. Zijn eerste hit 'Space Odity' ging dan ook over een astronaut en hij trad later op als Ziggy Stardust, 'een buitenaardse rockster die hij zelf verzonnen had'.
Maar voor het zover was, lezen we hoe geraakt hij was door muziek, hij leerde zelf ook instrumenten bespelen. Hij wist zelfs zeker dat eens de hele wereld zijn liedjes zouden kennen en dat gebeurde ook.


David bleef altijd verrassend. We zien dat David telkens veranderde van uiterlijk. Hij paste steeds zijn kleding en make-up aan, aan zijn nieuwe muziekstijl. 
Tot aan zijn dood was hij een heel bijzonder mens en een grote inspiratiebron voor zijn fans.

De serie wordt steeds door een andere - vrouwelijke - illustrator van afbeeldingen voorzien en dat maakt de boeken ook zo leuk. Ze zijn allemaal uniek, alleen de schrijfster blijft hetzelfde.
Het blijft genieten en hopelijk volgen er nog veel meer delen.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051168778 | Hardcover | 24 pagina's | uitgeverij De Vier Windstreken | september 2021
Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 10 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Aretha Franklin
illustraties: Amy Blackwell
tekst:
Maria Isabel Sánchez Vegara


In de prachtige serie Van klein tot groots, waarin kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis, is deze keer de wereldberoemde zangeres Aretha Franklin aan de beurt.


Zoals altijd in deze serie begint het verhaal met de jeugd van de hoofdpersoon, waardoor we te weten komen dat het niet zo vreemd is dat Aretha zangeres werd. "Haar moeder was gospelzangeres en haar vader een predikant die geloofde dat je met muziek niet alleen iemands hart kunt raken, maar zelfs de hele wereld kunt ontroeren."

Zelfs toen Aretha's moeder het huis verliet was de muziek alles voor het achtergebleven gezin. Aretha luisterde veel naar alle muzikanten in huis en leerde zo pianospelen! In de kerken zong Aretha zo mooi dat mensen zelf begonnen te huilen van geluk.
En toen een platenmaatschappij haar ontdekte kwam er een droom uit voor Aretha, zij begon zelf liedjes te schrijven en werd een grote ster.


Haar door haar gezongen liedje Respect - geschreven door Otis Redding - werd een lofzang voor Afro-Amerikaanse vrouwen. Ze streed ook samen met Martin Luther King voor gelijke rechten voor zwarte en witte mensen.
Aretha was ook degene die zong tijdens de inhuldiging van Barack Obama, de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten van Amerika.
Zij was de koningin van de soulmuziek ofwel muziek uit de ziel.


Elk deel van de serie wordt door iemand anders geïllustreerd, dit keer dus door Amy Blackwell. Dat heeft ze goed gedaan. De positiviteit van Aretha Franklin is bijna te voelen als je naar de afbeeldingen kijkt.
Achterin het boek staat een korte biografie en zien we enkele foto's van Aretha Franklin.


Opnieuw een fijn boek over een grootse zangeres.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051168761 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken| september 2021
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 21 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 8
Malala Yousafzai
illustraties: Manal Mirza
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Een boek uit mijn geliefde serie Van klein tot groots met deze keer een meisje/vrouw als onderwerp waarvoor ik enorme bewondering heb. Meer kun je je niet wensen.


In de serie vertelt Maria Isabel Sánchez Vegara over bijzondere vrouwen die dwars tegen de regels in gingen om te worden die ze wilden zijn of andere dingen deden die van vrouwen niet zo geaccepteerd werden of worden. Malala Yousafzai (1997) is ook zo'n vrouw die overeind bleef in een omgeving die niet veel van vrouwen overliet.

In het prachtig geïllustreerde boek lezen we over de jeugd van Malala. Ze woonde in de stad Mingora dat ligt de Swatvallei in Pakistan. Haar vader was de baas van de school voor meisjes. Leergierig als Malala is, kon ze haast niet wachten tot ze naar school mocht. Maar helaas er kwamen mensen (de taliban) die van alles verboden. Malala mocht geen muziek meer luisteren, geen foto's meer maken en vliegeren mocht ook al niet meer.
Maar het ergste was dat meisjes niet meer naar school mochten, geen gewone kleren meer mochten dragen en nooit meer alleen naar buiten mochten. Er moest altijd een man of een van hun broers mee.


Maar... Malala pikte dat niet! Zij en veel andere meisjes bleven wél naar school gaan én ze protesteerden tegen de taliban omdat ze school belangrijk vonden. Malala werd zelfs gevraagd een dagboek bij te houden voor de Engelse omroep BBC. Natuurlijk wilde ze dat! Maar het was wel heel gevaarlijk wat ze deed.
Zo gevaarlijk zelfs dat ze in 2012 door de taliban neergeschoten werd!
Deze gebeurtenis werd wereldnieuws.


We lezen gelukkig dat Malala helemaal herstelde van die aanslag en vanaf die tijd strijdt ze voor onderwijs voor alle meisjes. Ze kreeg hiervoor zelfs, terwijl ze pas zeventien jaar oud was,  de Nobelprijs voor de Vrede!


We kunnen niet genoeg van dit soort boeken lezen. Deze krachtige vrouwen stimuleren en inspireren heel veel mensen en kinderen.
De illustraties van Manal Mirza benadrukken het indrukwekkende verhaal op een fantastische manier.
Dit deel is opnieuw een grote aanrader. Eigenlijk zou elke school deze serie moeten aanschaffen.


ISBN 9789051168594 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2021
Afmeting 24,8 x 20,2 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 2 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 7
Astrid Lindgren
illustraties: Linzie Hunter
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Deze keer is Astrid Lindgren, de 'moeder' van Pippi Langkous, aan de beurt in deze mooie serie over de levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis.


We lezen eerst wat voor fijne jeugd Astrid Lindgren had en hoe ze op de kleuterschool kennis maakte met een voor haar leven zo belangrijk attribuut... het boek! Zo gauw ze kon lezen, las ze alles wat los en vast zat. Ze was zelf ook een beetje een Pippi. Ze kon lekker rebels zijn, ze was anders dan de andere kinderen.
Ondanks dat ze het leven niet altijd cadeau kreeg, had mevrouw Lindgren wel altijd haar fantasievolle geest die voor veel plezier zorgde.


En toen kwam Pippi...
Het grappige is dat zij de naam Pippi niet zelf verzonnen heeft, maar haar dochtertje Karin. Die wilde voor het slapen gaan van mama een verhaaltje horen over een meisje genaamd Pippi Langkous. Astrid Lindgren vond dat zo'n bijzondere naam, dat ze steeds meer verhaaltjes verzon over dit sterke meisje dat in het bezit was van een paard en een aapje en in Villa Kakelbont woonde. Pippi deed alles wat kinderen zelf ook wel zouden willen doen. Ze schreef de verhalen op en gaf ze aan Karin cadeau op haar tiende verjaardag. Maar niet alleen Karin vond de verhalen geweldig, al snel werd de hele wereld een beetje verliefd op de ondernemende, beetje brutale en altijd vrolijke Pippi.


Natuurlijk heeft Astrid Lindgren veel meer geschreven dan alleen maar over Pippi Langkous en ook die boeken zijn heel bekend geworden en daarover lezen we ook in dit boek. Maar de nadruk ligt vooral op het ontstaan van Pippi Langkous.
Achterin zien we nog een paar foto's van Astrid Lindgren met daarbij een korte biografie.


De afbeeldingen bij het levensverhaal moeten even apart benoemd worden. Die zijn vlot, modern en net zo kleurig als Pippi zelf! Een plezier om naar te kijken.


Gelukkig komen er nog veel meer 'van klein tot groots' boeken want ze zijn stuk voor stuk enorm leuk en interessant.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051168358 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | februari 2021
Nederlandse tekst: Antje Schoenhuys-Blaak | Afmeting 24,6 x 20cm | leeftijd 6+

© Dettie, 6 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 5
Marie Curie

illustraties: Frau Isa
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Maria Isabel heeft een prachtige serie kinderboeken - getiteld Van klein tot groots - gemaakt waarin een belangrijke vrouw uit de wereldgeschiedenis wordt besproken. Op de achterflap lezen we "Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën."


De droom van Marie Curie (1967-1934) was niet, zoals veel meisje wèl willen, prinses worden maar wetenschapper! We zien haar als klein meisje al kijken naar mieren die via een klein trapje in de hals van een fles kruipen. Gelukkig kon Marie heel goed leren anders kun je geen wetenschapper worden. Maar ze had wel de pech dat ze een meisje was en meisjes mochten vroeger niet verder leren. Maar Marie wilde zo graag wetenschapper worden dat ze naar Parijs ging om toch te kunnen studeren.


We lezen dat ze daar Pierre ontmoette en hij had dezelfde droom als Marie, hij wilde ook wetenschapper worden! Ze werden verliefd en werden Monsieur en Madame Curie. Samen ontdekten ze heel belangrijke dingen. Ook wonnen ze Nobelprijs voor natuurkunde. Daarmee werd ze de eerste vrouw die deze prijs won!


Toen haar man overleed na een akelig ongeluk bleef ze doorwerken en won ze voor de tweede keer de Nobelprijs, dit keer voor scheikunde. Dat is helemáál bijzonder! Ze ontwierp ook het röntgenapparaat. Iets waar we nu nog steeds gebruik van maken. Het is echt een belangrijke vrouw geweest die met haar onderzoeken veel wist te bereiken o.a. voor de gezondheidszorg.


Achterin het boek staan enkele foto's van Marie Curie, met en zonder man. Daarbij staat een korte biografie van deze markante vrouw.


Dit vijfde deeltje is opnieuw een schot in de roos. Op een heel prettige en eenvoudige manier komen we toch veel te weten over deze bijzondere vrouw. De afbeeldingen van Frau Isa zijn een mooie toevoeging aan het verhaal. Ze geeft goed de emoties, het karakter en de vechtlust van Marie Curie weer.
Bijzonder is dat elk boekje door verschillende vrouwelijke illustratrices wordt voorzien van afbeeldingen waardoor er steeds heel andere sfeerbeelden ontstaan. In het boekje over Anne Frank bijvoorbeeld waren de tekeningen heel direct, groots en indrukwekkend. In dit boek zijn de afbeeldingen bescheiden en ingetogen, net als Marie Curie zelf!

Het is prettig dat er nog vele boekjes in deze serie over grootse vrouwen zullen volgen want de inhoud is altijd interessant, het uiterlijk zeer aantrekkelijk en qua schrijfstijl aangenaam om te lezen.


ISBN 9789051167603 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2019
Afmeting 24,6 x 20 cm | Nederlandse tekst: Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 18 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 4
Frida Kahlo
illustraties: Gee Fan Eng
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit vierde deeltje van de fantastische Van klein tot groots serie, zien we de kleine Mexicaanse Frida opgroeien van klein meisje tot de grootse bijzondere vrouw die ze later werd.


Gee Fan Eng weet  dat gelijk in haar afbeeldingen al  weer te geven. Met haar grote donkere ogen en evenzo donkere wenkbrauwen die bijna haar hele voorhoofd beslaan is Frida als kind al heel opvallend. Later, toen ze wat ouder was, viel ze nog meer op tussen de schoolkinderen maar dan dankzij een minder leuke reden. Ze kreeg en ziekte  'Haar been werd daardoor zo dun als een stokje.' Maar die tegenslag weerhield haar niet om de dingen te doen zoals zij het fijn vond. Ze trok soms zelfs mannenkleren aan, in die tijd was dat niet zoals het hoorde...

Op een dag, toen Frida 18 jaar was,
stapte ze in een bus.
En toen... boem! In één klap was
Frida's oude leventje voorbij.


We lezen dat Frida een ernstig ongeluk kreeg, wat misschien achteraf gezien een geluk bij een ongeluk was. Want tijdens haar herstel begon Frida uit verveling te tekenen en schilderen, vooral zelfportretten. En dat kon ze heel goed, zo bleek. 'Ze schilderde zelfs haar samengegroeide wenkbrauwen!' Andere mensen vonden haar schilderijen ook mooi.  En de grote kunstenaar Diego Rivera vond de schilderijen én Frida heel mooi! Ze werden verliefd en trouwden.


In het boek zien we hoe Frida's leven verloopt. Een makkelijk leven heeft ze niet. Maar ze blijft wel knokken en vechten ondanks alle tegenslagen. Haar schilderijen zijn bijna spiegels van haar ziel.


Ze schilderde over haar verdriet, haar ziektes en, heel soms, ook over vrolijke dingen.


Het boek zelf is wél vrolijk. De illustratrice Gee Fan Eng heeft alles wel redelijk realistisch maar niet loodzwaar weergegeven. Of sommige prenten glimlacht Frida zelfs, iets wat ze in het dagelijks leven zelden deed, tenminste niet op foto's. De gebruikte kleuren zijn prachtig. Net als Frida!
Het boek is bijna een ode aan deze vrouw die groots was omdat ze zich niet klein liet krijgen!

Zie ook het inkijkexemplaar


Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën. Elk deel wordt door Maria Isabel Sánchez Vegara geschreven maar de illustraties worden elke keer door iemand anders gemaakt, wat verrassende afbeeldingen opleveren.
Achterin het boek is nog een korte biografie te lezen over Frida Kahlo (1907-1954).


ISBN 9789051167412 | Hardcover | 24 pagina's | uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 25 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 3
Anne Frank
illustraties: Sveta Dorosheva
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Uitgeverij De Vier Windstreken geeft een serie uit getiteld 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken en via tekeningen van steeds wisselende, vrouwelijke, illustratoren verbeeld worden. Na Coco Chanel en Audrey Hepburn een vrouw van heel andere orde... Anne Frank!


Haar leven is niet te vergelijken met de eerder genoemde vrouwen maar het is wel goed dat zij in deze rij sterke vrouwen is opgenomen en nog wel op zo'n prachtige manier. Ik heb het verhaal van Anne Frank al vele keren gelezen, in verkorte versies voor jongeren evenals in de 'ongekuiste' versie maar ik heb ook de toelichtingen van de helpers o.a. Miep Gies en de interviews met vader Otto Frank gelezen en gezien. Toch is, naast het dagboek zelf, nog nooit het verhaal van Anne Frank zo ontroerend weergegeven als in dit boek. De zwart-wit tekeningen en de eenvoud waarin het verhaal verteld is, maken diepe indruk.


Iedereen kent het verhaal wel van het meisje dat in WO II ondergedoken zat in het Achterhuis waarvan de toegang verborgen zat achter de boekenkast van het kantoor van Otto Frank. Iedereen weet ook hoe tragisch het leven eindigde van Anne Frank. Maar ze leeft nog steeds voort dankzij haar dagboek dat ze in haar onderduiktijd bijhield, waarin ze naar voren komt als een intelligent, meestal optimistisch meisje, dat probeerde de zin van alles te begrijpen en dieper nadacht dan andere meisjes van haar leeftijd. Ze zat vol hoop en energie en fantaseerde over de vredestijd na het Achterhuis. Haar verhaal raakt iedereen, vooral omdat ze de oorlogstijd helaas niet overleefde.


Het verhaal is in dit boek summier maar kernachtig weergegeven, waardoor het toeneemt aan impact, maar het zijn de afbeeldingen van Sveta Dorosheva die het verhaal weten te verheffen naar zijn indrukwekkende geheel. De illustratrice heeft de afbeeldingen in zwart-wit gemaakt, alleen het dagboek is weergegeven in het gekleurde ruitjespatroon van het échte dagboek. Erg veelzeggend zijn de vogels in het boek. De witte zwanen in vredestijd en in de dromen van Anne versus de zwarte kraaien die de trein naar het concentratiekamp omgeven. Maar vooral wordt het meisje Anne zo enorm echt en vol leven weergegeven in deze tekeningen. Er is één tekening, die waarop Anne opkijkt, die dwars door je ziel snijdt. Het raakt, het ontroert.
Elk kind en elke school zou dit boek eigenlijk standaard in huis moeten hebben...
Het is ongekend mooi.


Zie enkele tekeningen die als voorwerk voor dit boek gemaakt zijn, via dit facebookbericht van Sveta Dorosheva (niet alle tekeningen zijn gebruikt)

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166965 | Hardcover | 32 pagina's met toelichting over Anne Frank | Uitgeverij De Vier Windstreken | januari 2019
Nederlandse tekst Antje Schoenhuys-Blaak | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 25 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots, deel 2
Audrey Hepburn
illustraties: Amaia Arrazola
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit tweede boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over 'onze' Audrey Hepburn (1929-1993). Zij woonde namelijk als meisje een aantal  jaren met haar moeder in Arnhem. Audrey droomde ervan om ballerina te worden, of misschien wel actrice.


We zien haar ijverig oefenen in een mooi roze balletpakje, de muziek waarop ze danst komt van een oude grammofoon met een hoorn. Helaas, zoals bekend, brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit en we lezen dat de jonge Audrey in die periode dingen zag die haar diep raakten, zoals families die uit hun huizen gehaald werden. Ook hadden ze amper te eten in de oorlog en Audrey werd erg ziek. Daardoor kon ze later ook geen ballerina worden maar wél actrice, en wat voor een! Ze werd een echte Hollywood ster!


In het boek zien we op de illustratie van Amaia Arrazola de beroemde filmscène waarin Audrey met Gregory Peck op een scooter door Rome moet rijden. Daarna lezen we dat ze heel veel verschillende rollen heeft gespeeld en er een heel aparte, optimistische, levensvisie op na houdt. Eigenlijk was ze ook heel verbaasd over haar grote succes.


Audrey vergat echter de oorlogstijd en de honger nooit. Daarom werd ze op oudere leeftijd ambassadrice van de kinderrechtenorganisatie Unicef, dát vond ze haar mooiste rol! Via de mooie afbeeldingen reizen we dan ook met haar mee door India en Afrika waar Audrey voor allerlei dingen zorgde die kinderen nodig hebben.

Achterin het boek staat een korte biografie en zien we ook nog een paar foto's van deze bijzondere vrouw.


Het aparte van deze serie is, behalve dat het over sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis gaat, dat de boeken ook steeds door een andere illustrator van afbeeldingen voorzien worden, waardoor elk deel toch een heel eigen karakter krijgt maar de sfeer wel hetzelfde blijft. Ook Amaia Arrazola heeft zich goed van haar taak gekweten, we herkennen in dit boek Audrey natuurlijk aan haar grootste kenmerken; haar prachtige grote ogen en ranke, slanke lijf. Maar daarnaast is het hele leven van Audrey eveneens erg leuk weergegeven. Het hele boekje vertoont de elegantie van Audrey Hepburn zelf!
Opnieuw een mooi deeltje voor de verzameling.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166552 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | november 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 1 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots, deel 1
Coco Chanel
illustraties: Ana Albero
tekst: Isabel Sánchez Vegara


Als je anders bent dan de rest, word je vanzelf onvervangbaar.

Coco Chanel


In dit eerste boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over het leven van Gabrielle Bonheur Chanel, beter bekend als Coco Chanel (1883-1971). De schrijfster kwam op het idee voor deze serie na de geboorte van haar twee nichtjes, een tweeling. Ze wilde haar nichtjes niet laten opgroeien met de stereotype verhalen over het meisje dat wacht op die ene ware groot liefde. Ze wilde laten zien dat er ook krachtige, zelfstandige en bijzondere vrouwen zijn geweest die hun dromen achterna gingen, dwars tegen alle regels in. Zij zegt over de serie:


"Van klein tot groots
is een eerbetoon aan de dromers, aan diegenen die hun droom najagen ongeacht het schijnbare onmogelijke daarvan. Met dat uitgangspunt ben ik intuïtief verder gegaan. Ik zoek niet naar vrouwen die die de top gehaald hebben in hun werk als ontwerpster, schilder, schrijfster, pilote, onderzoekster of zangeres.  Ik zoek naar authentieke en unieke vrouwen met een grote persoonlijkheid."


'Soms is het moeilijk om in een voor kinderen positief en begrijpelijke taal te schrijven over een zwaar leven van de personen, zoals bijvoorbeeld over het leven van Billy Holiday' weet Isabel Sánchez ons verder nog te vertellen. In dit eerste boekje is het haar gelukkig wonderwel gelukt.


We lezen over het meisje Gabrielle dat op 11 jarige leeftijd wees werd. Vanaf die tijd woonde ze in een nonnenklooster en kreeg daar ook les. Zij was toen al anders dan de rest - Het bovenstaande citaat schreef ze op zeer jonge leeftijd. - en de nonnen waren er niet blij mee.
In dat klooster was zij altijd al met naald en draad in de weer. Later verdiende de veelzijdige Gabrielle haar geld met naaiwerk én met zingen! Het publiek noemde haar Coco en die naam heeft ze aangehouden.


Coco droomde van ontwerpen, van stofjes, van kleding, ze had zoveel ideeën. Uiteindelijk werd ze via haar zelfgemaakte hoeden wat bekender maar ze werd vooral beroemd werd ze om haar kleding en later om haar beroemde parfum, Chanel no 5.  Coco was de vrouw die ervoor zorgde dat mensen beseften dat vrouwenkleding zonder de benauwde, verstikkende korsetten ook prachtig flatteerden.  Door haar comfortabele kleding kregen vrouwen meer bewegingsvrijheid en deed de broek haar intrede. Lang leve Coco!


De door Ana Albero gemaakte afbeeldingen bij het verhaal sluiten mooi aan op het vertelde. - Elk boekje uit de serie wordt overigens door een andere illustrator gemaakt. - De kleuren zijn sober en er zijn veel matte tinten gebruikt wat het boekje, net als Coco, erg stijlvol maakt.
Ik kijk nu al uit naar de volgende delen, ik wil ze allemaal!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166545 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juli 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 25 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER