jeugd 6-9 jaar

Myrthe van der Meer

http://www.myrthevdmeer.nl


Ook op Leestafel: Myrthe van der Meer - Romans volwassenen

 

altPien en de spoken
Myrthe van der Meer


Wie de omslag van dit boek ziet is al meteen verkocht: hier kan eigenlijk niets meer fout.
Op de binnenpagina zien we het kasteel waar Pien woont. Ze is namelijk een prinses, en samen met haar moeder de koningin lost ze problemen op. Wat het ook is: zij krijgen het samen wel gedaan.


En dat zien we: als de dakgoot van de toren kapot is hangt de koningin aan een katrol, en Pien regelt hoe ver ze moet zakken om aan de dakgoot te timmeren. Pony is er ook bij, maar kijkt wat benauwd de andere kant in. O ja, Pony, dat is de trouwe metgezel van Pien: waar zij is, is hij ook. En op bijna iedere pagina zijn er ook muisjes. Heel grappig!


Maar als dit het verhaal was, waren we snel klaar. En wie de schrijfster kent zal verwachten dat hier een bepaald verhaal verteld moet worden.
Er is dus iets aan de hand: op een dag is Pien mama kwijt. Waar is ze gebleven? Ze vraagt het aan haar zussen. Radia die boven in de toren woont en een meterslange vlecht heeft, zegt dat ze in de put zit. Maar nee, is Piens conclusie: de put is leeg. Roza dan, die in het grote-wildebeestenbos woont. Rosa zegt: mama is in bed, ze heeft spoken in haar hoofd.
Mama is inderdaad in bed, maar spoken in het hoofd, dat heeft Pien ook wel eens gehad, en ze weet wel een oplossing. Helaas werkt die niet, zoals ook het idee dat ze heeft om mama’s nachtmerries te verdrijven niet echt werkt. Maar Pien zou Pien niet zijn als ze tenslotte niet toch iets bedenkt.


Het eerste kinderboek van Myrthe van der Meer is ontzettend leuk. Een fantasievol verhaal vol humor, waarin een goede uitleg wordt gegeven voor kinderen: wat betekent het als iemand depressief is? Pien is een kind dat zeker aan zal spreken, ze is slim en durft veel. Haar trouwe metgezel, de witte pony, is weer eens wat anders dan een knuffelbeer – al komt die ook voor in het verhaal!


De illustraties die ook door Myrthe van der Meer gemaakt zijn, zijn kleurrijk, en spreken tot de verbeelding. Ze passen prima bij de tekst, en zijn soms ware zoekplaatjes.
De tekst wordt in een duidelijke bladspiegel gedoseerd tussen de fraaie tekeningen. Er valt gewoon helemaal niets op aan te merken op dit boek. Niet alleen wordt een moeilijk probleem prima uitgelegd, het is ook voor kinderen die er niet mee in aanraking komen een hartstikke leuk boek!


Myrthe van der Meer schreef de autobiografische bestsellers PAAZ en UP, over haar eigen worsteling met depressie en haar ervaringen in een psychiatrische kliniek. Haar eerste kinderboek smaakt absoluut naar meer!


ISBN  9789000348497| hardcover| 72 pagina's | Uitgeverij van Goor |  maart 2016
Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 4 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER