jeugd 6-9 jaar

Paul Reichenbach

Het spook van de klokkentoren
Paul Reichenbach


Het stadje Kalmburg is saai. Iedereen is netjes en keurig en er valt niets te beleven. Er klinkt ook nooit muziek. De leden van het fanfarecorps zijn namelijk oud en krijgen nog nauwelijks geluid uit hun muziekinstrumenten en de kerkklokken worden niet meer geluid, want er komt niemand meer naar de kerk.


Vroeger luidde Maurice met enorm veel plezier de klokken, het was zijn lust en zijn leven, maar werd op gegeven moment te oud en stierf van verdriet.  Er kwam geen opvolger want waarom zal je die zware klokken luiden als er toch niemand op afkomt. Maar heel af en toe horen de bewoners nog wel eventjes een klok geluid maken en dan zeggen ze glimlachend: Dat zal het spook van die oude Maurice wel zijn die nog eens de klok wil luiden.' En gaan verder met de dingen die ze deden. Spoken bestaan immers niet. Maar wat als Maurice wèl bestaat en nog steeds voor de klokken zorgt? Wie zal het zeggen...


Maar dan komt Jochem Flierefluiter in het stadje wonen, in een klein huisje in een steegje, en dat verandert alles. Jochem is namelijk muzikant en bespeelt in feite alle instrumenten die je maar bedenken kunt. Steeds nadat hij klaar is met zijn klus van de dag, gaat hij lekker buiten voor zijn huisje zitten met zijn gitaar en zingt het ene na het andere liedje. De schoolkinderen vinden het geweldig, ze kunnen al snel meezingen met de liedjes. Ook de andere stadsbewoners genieten van de muziek van Jochem. Hij krijgt uiteindelijk een vergunning om op het kerkplein komen spelen en zo heeft iedereen er plezier van.


Maar er zijn twee mensen die het helemaal niet geweldig vinden. Lupo Potjesmeer en zijn broer Govert hebben namelijk heel andere plannen met het kerkplein. Ze willen daar een enorm gebouw met winkels, kantoren en appartementen plaatsen. Daar zouden ze verschrikkelijk veel geld mee kunnen verdienen. Maar nu het zo leuk wordt op het kerkplein kunnen hun plannen wel eens gedwarsboomd worden. De mannen verzinnen echt van alles om Jochem tegen te werken. Ze gaan er zelfs de klokkentoren voor in... daar waar het spookt...


Het is een heerlijk, spannend en grappig verhaal dat dankzij de mooie afbeeldingen van Yasmine Stalpaert nog aansprekender wordt. Dankzij de twee onrust stokende broers groeit iedereen eigenlijk nog meer naar elkaar toe, er komt zelfs onverwachts een huwelijksaanzoek uit voort! En Kalmburg zal nooit meer saai zijn, dankzij Jochem (en Maurice?)
(Voor)Lezen dit boek!


ISBN 9789078718383 | Hardcover | 48 pagina's | Pear Productions | oktober 2020
Leeftijd 8+

© Dettie, 7 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER