jeugd 6-9 jaar

Marian van Gog

altMie en het Ting
illustraties: Frieda Van Raevels
tekst: Marian van Gog


In de serie Boe!kids is zoals je achter in dit boekje kan zien al heel wat verschenen!
Voor mij was het de eerste kennismaking met de vrienden, en ik zeg maar alvast: een zeer prettige kennismaking!
In onderhavig boekje is Mie de hoofdpersoon. Ze ligt in bed, een beetje ziekjes. Opknappen van het broodje mummiesnot is er niet bij, en ook in het boek dat mama haar geeft, heeft ze niet zo’n zin.
Maar ze slaat het toch open: er valt een papiertje uit! En wat ze leest is het begin van een avontuur!
Het is een briefje van opa, die waarschuwt voor het Ting. Het Ting? In een kist? Waar is die kist dan? En waarom mag dat Ting er niet uit?
Zoiets moet je blijkbaar niet tegen Mie zeggen: ze wil meteen op zoek.
Als na school haar vrienden komen, met een toverdrankje, dat Pas gemaakt heeft,  is Mie snel beter. Natuurlijk gaan ze dan op onderzoek uit. Maar opa heeft niet voor niets gewaarschuwd...


Erg leuk die namen van de groep vrienden! De lezer kan het op de afbeeldingen ook zien: Mie is een mumMIE, zij is in windsels gewikkeld.  Pas is natuurlijk van Hocus pocus...want zij tovert. Boe is het spook en heeft ook de eigenschappen van een spook. Wolf, nou ja, dat is duidelijk: en dus heeft hij een goede neus! Pier is wat lastiger, maar dat zie je dus als je naar de tekeningen kijkt: een vamPIER!. En dan is er nog Nes, dat heeft vast te maken met het beroemde meer in Schotland.
Ze hebben allemaal hun eigen gaven en eigenschappen, en daar maken de schrijvers dus graag gebruik van.
En dan is het verhaal ook reuze leuk. Beginnende lezers zulen er van smullen en meer willen. Net als ik.
Ook de tekeningen zijn erg leuk: ze passen precies bij wat er verteld wordt.
Achterin vind je nog wat extraatjes: vragen, en ook een kaart (al is die voor dit boek niet nodig), terwijl voor in het boek alle personages worden voorgesteld.
Aan het eind van groep 4 kan een kind dit wel aan.

ISBN 9789059329553|Hardcover |36 pagina's |Uitgeverij Abimo/Kluitman| februari 2013
Geïllustreerd door Frieda van Raevels Het boek is geschikt voor kinderen op AVI E4 niveau.

© Marjo, 3 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mie en het Ting
illustraties: Frieda Van Raevels
tekst: Marian van Gog


Mie het mummiemeisje is al een paar dagen ziek. Haar moeder is daarom thuis gebleven van haar werk maar veel langer kan ze niet wegblijven. Ze zorgt namelijk voor de rondleidingen in het museum. Daarom jokt Mie dat het alweer véél beter gaat en haar moeder echt wel weer naar haar werk kan.
En nu ligt ze daar dan, alleen in haar bed, en ze pakt het boek dat mama voor haar neergelegd heeft. Maar wat is dat? Er dwarrelt een brief uit. Het is een brief van haar opa, maar die is al heel lang dood! In de brief waarschuwt hij voor het Ting die in een kist zit. Niemand mag het Ting uit die kist halen.
Mie snapt er niets van, ze weet niet eens waar die kist staat en wat het Ting is...
's Middags komen haar vrienden Pier, Wolf, Nes, Pas en Boe op ziekenbezoek. Mie vertelt het verhaal en natuurlijk gaan ze met zijn allen op onderzoek uit. Opa woonde vroeger bij Mie thuis, ze hopen dat ze in zijn kamer aanwijzingen vinden. Maar waar was die kamer ook alweer? Mie weet nog dat ze door heel veel gangen moest lopen om daar te komen. Het is best spannend allemaal want niet alleen is de gang naar opa's kamer dichtgemetseld maar ook tijdens de verdere zoektocht naar de geheimzinnige kist gebeuren er heel vreemde dingen... En waar is Mie opeens gebleven?

Een lekker weglezend verhaal. Mie woont in een piramide, vandaar de lange en dichtgemetselde gangen. Maar er zitten ook moderne grapjes in verwerkt zoals  fakkels die automatisch aanfloepen als een deur opengaat. De vriendjes van Mie zijn allemaal kleine monstertjes, Pier is bijvoorbeeld een vampierjongen, Boe is een spookje en Nes is een soort draakje. De een kan toveren, de ander kan spoken, en Mie zelf is heel slim in oplossingen bedenken.
Het verhaal is in vlotte stijl en heldere taal geschreven en is ook inhoudelijk erg leuk, er wordt op een grappige manier gebruik gemaakt van de eigenschappen van de monstertjes. Het is soms een beetje spannend maar ook dat is op een vrolijke manier gedaan.


De afbeeldingen zijn mooi en warm van kleur. De moeder van Mie ziet er uit als een Egyptische prinses. De gangen zijn beschilderd met Egyptische afbeedlingen zoals die aangetroffen worden in piramides. De monstertjes zijn niet griezelig om te zien. Ze hebben allemaal een leuke snoet.
Het leuke is dat iedereen aan het begin van het boek op een afbeelding aan de lezer wordt voorgesteld. Aan het eind van het boek staan nog enkele meerkeuzevragen, met kleine tekeningen, over de inhoud van het verhaal.
Opnieuw een leuk en vlot geschreven boekje uit de serie Boe! Kids, een nieuwe leeslijn voor beginnende lezers.


ISBN 9789059329553 Hardcover 36 pagina's Uitgeverij Abimo/Kluitman februari 2013
Het boek is geschikt voor kinderen op AVI E4 niveau.

© Dettie, 28 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!