jeugd 6-9 jaar

Jaap ter Haar

Lotje en Chimps apestreken
Jaap ter Haar


Dit antieke boekje kwam in mijn handen, en ik dacht: eens kijken of het verhaal gedateerd is of misschien nog wel kan. Ik heb gevonden dat er van de serie van Lotje twaalf delen zijn, waarvan er intussen vier heruitgegeven. En waarschijnlijk herzien, qua taal en andere oubolligheden.
Er zijn namelijk – tenminste in dit deel – wel dingetjes die niet meer begrepen worden in deze tijd. Televisieantennes, kennen kinderen dat nog? Hoewel ik denk dat een zeil ook in die tijd al gewoon met korte ‘ei’ en niet met een lange geschreven werd. Dieren worden erg vermenselijkt, maar dat kan nog wel in een boek voor jonge kinderen denk ik.


De verhalen gaan over het meisje Lotje, wiens vader dierendokter (nu : dierenarts?) is, en om die reden wonen ze vlakbij de dierentuin. Haar beste vriend is de chimpansee, Chimp. Ze sjouwt er de hele dag mee rond als ze de kans krijgt.
In dit verhaal komt Lotje Henkie tegen, die hartverscheurend loopt te huilen. Natuurijk wil Lotje helpen, maar het duurt even voor ze begrijpt wat er aan de hand is. Henkie heeft net een mooie pijl en boog gekregen en hij was er al druk mee aan het spelen geweest. Maar hij was wat overmoedig en nu is hij zijn pijlen kwijt! Eentje ligt op het dak, en eentje hangt in de boom. Nu staat die boom in de dierentuin, het lijkt logisch dat Chimp hem gaat halen. Maar Lotje mag de aap niet loslaten! Het blijft een dier en dieren kun je niet vertrouwen.
Ze doet het toch, Henkie is zo zielig… en het gaat goed. De aap pakt de pijl, en komt netjes terug.
Maar dan kan hij hem ook wel van het dak afhalen, vindt Henkie! En ze lopen alvast die richting uit.
Wat er dan gebeurt, dat hadden ze niet voorzien…


Het is en blijft een leuk verhaal. Een klein beetje educatief is het wel, er wordt informatie gegeven over dieren, als Lotje door de dierentuin loopt langs de andere dieren. Maar dat gebeurt op een leuke manier. De conclusie is dus dat Lotje de tand des tijds heeft doorstaan.


ISBN 9026900082 | Hardcover| 88 pagina’s | Van Holkema & Warendorff |1968
Tekeningen van Rien Poortvliet Leeftijd vanaf 8 jaar.

© Marjo, 7 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER