jeugd 6-9 jaar

Henk Linskens

http://www.henklinskens.be

 

Geloof
Ieder zijn eigen verhaal
Henk Linskens


Het meisje in dit boek onderzoekt het woord geloof, ze kijkt wat geloof nu eigenlijk is, want elk verhaal dat je verteld wordt of gelezen hebt dat geloof je of niet. Dat kan tot gevolg hebben dat je, als je angstig of verdrietig bent, door een verhaal kunt geloven dat het allemaal zo erg niet is.
Er zijn verhalen over oorlog en bommen maar ook over vrede en vriendschap. Er zijn verhalen over echtheid en schoonheid, over geloof, bijgeloof, ongeloof.
Verhalen die je laten dromen of wetenschappenlijke verhalen, die maken dat je erin kunt geloven.
Maar waar draait het nu eigenlijk om? Moet je álles geloven?  Of juist niet? Is er wel een verhaal dat helemaal waar is? Dara draait het in dit boek om.


Het filosofische verhaal is verder voorzien van bijzondere illustraties vaak vol bloemen en kleur. Maar de tekst vormt af en toe ook een tegenstelling met de afbeeldingen. Bijvoorbeeld bij de tekst: "Misschien geloof je in verhalen waarin vrede en vriendschap bergen verzetten, en oorlog en bommen niets uithalen.' Op de bijbehorende afbeelding zie je deels het meisje op een witte duif in een vrolijk landschap vol kleurige bloemen en grappige huisjes. Maar het andere deel van de tekening is donker/zwart, de wereld staat in brand, gezichtjes worden weggedragen op een brancard, donkere figuurtjes sjokken met hun huis op hun rug verder... In welke deel van deze illustratie geloof je? Welk deel is waar? Of zijn ze alle twee waar?


De teksten zijn overwegend positief, de afbeeldingen ook maar laten dus soms de andere kant zien. Het boek toont waarin je kunt of wilt geloven. In het positieve of het negatieve. In het kleurrijke of het zwart-witte. In de fantasiewereld of de realiteit. 
Het komt er op neer dat ieder heeft zijn eigen verhaal heeft waarin hij of zij wel of niet gelooft.
Maar waar je uiteindelijk in gelooft mag je helemaal zelf beslissen.


In deze tijd van Corona, is dit boek mogelijk wel een prettige aanleiding voor kinderen om deze ziekte te bespreken. Welk verhaal geloof je rond deze ziekte? Welke niet? Welk verhaal denk je dat waar is, welke niet. Wat wil je geloven? Kun je daar ook écht in geloven, enz. maar daarnaast is het gewoon een fijn kleurrijk verhaal, waarin ieder vrij wordt gelaten in hun geloof in iets.


ISBN 9789044838688 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2020
Afmeting 29,8 x 21,9 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 25 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHenk en de dansende letters
Henk Linskens


Wat doen die portretten van beroemde mensen zoals Jamie Oliver, Bill Gates of Roald Dahl op de binnenzijde van de omslag? Gauw omslaan. En dan lees je een voorwoord van de schrijver zelf: tien procent van de kinderen heeft een of andere vorm van dyslexie. Toch zijn genoemde mensen, die het dus ook hadden, beroemd geworden. Misschien zijn zij juist beroemd geworden omdat de letters dansten? Zo konden ze andere talenten ontdekken! Met andere woorden: dat de letters over de pagina’s dansen hoeft je helemaal niet te belemmeren in worden wie je diep van binnen al bent!


Het verhaal dat verteld wordt is dat van Henk Linskens zelf. Als kind ontdekte hij dat hij anders was dan de meeste kinderen. Terwijl zij al snel leerden lezen werd Henk alleen maar bang voor letters. Want het lukte hem niet om de letters die voor zijn ogen over het papier dansten in het gareel te krijgen!
Zijn ouders waren druk, zij konden hem niet helpen, en op school was er ook weinig aandacht voor. Als hij ontdekt dat er zoveel beroemde mensen zijn die ook last hebben van dansende letters, is dat een steun voor hem! Hij heeft vast ook zo’n talent!

Nou, als Henk Linskens een talent heeft dan is dat tekenen. De tekeningen in dit boek zijn erg leuk. De keuze voor de kleuren vind ik zeer geslaagd. De Anderen zijn eenvoudige poppetjes, nauwelijks ingekleurd, terwijl Henk zelf altijd keurig ingekleurd is. Met andere woorden: hij valt op! En niet doordat hij vervelend anders is, maar doordat hij prettig anders is!


Natuurlijk is het lettertype zeer geschikt voor kinderen met dyslexie!


Henk Linskens
(Brugge, 1977) heeft last van dyslexie en dysorthografie. Dat zijn moeilijke woorden die willen zeggen dat je problemen hebt met taal. Heel vervelend, hij voelde zich altijd een buitenstaander. Nu weet hij natuurlijk dat dat nergens voor nodig is, en daarom schreef/tekende hij dit boek, voor jonge kinderen niet minder zijn dan andere kinderen. Ze zijn alleen maar anders.
Kijk hoe Linskens tekent


ISBN 9789044828719 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2017
Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 21 februari  2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER