jeugd 6-9 jaar

Anaïd Haen & Django Mathijsen

Koningsbillen en drakenstreken
illustraties: Wietse Feenstra
tekst: Anaïd Haen & Django Mathijsen


De elfjarige Pienter Kwiekdijk is hulpje in de keuken van kasteel Nobel. Zijn baas is Smikkel, de kok met de dikke ronde buik.
Die middag komen een man en vrouw met een half verbrande huifkar de binnenplaats oprijden. Het zijn mensen uit Chocoladia die vertellen dat ze aangevallen zijn door een draak!
Trippel, de dochter van de kok en kamermeisje van prinses Vlinder, haalt Pienter over om samen stiekem naar de troonzaal te gaan zodat ze kunnen horen wat er precies gebeurd is.
Het blijkt dat de man en vrouw overvallen zijn door een vrouwtjesdraak die bijna alle chocola heeft opgegeten. Dat is een slecht teken, vrouwtjesdraken eten alleen chocola als ze een ei hebben gelegd. Pas als het ei uit is gekomen, stoppen ze daarmee, dan eten ze alleen nog maar mensenvlees en hun meest favoriete eten is dan... koningsbillen! Er is dus een groot probleem want als het ei uitkomt, worden de billen van koning Nobel dubbel bedreigd!


Ridder Grootkruis wil gelijk op pad met zijn leger om de draak te verslaan en het ei te vinden. Pienter en de kok moeten ook mee want de mannen moeten onderweg natuurlijk wel eten hebben. Tot grote schrik van Pienter neemt ook die akelige, lange, dunne Lompo deel aan de reis. 
En terecht dat Pienter dat niet leuk vindt want Lompo zit Pienter aan alle kanten dwars en zet hem in een kwaad daglicht. Lompo pikt zelfs het drakenei in dat Pienter gevonden had en doet net alsof hij zelf zo slim was. Gelukkig is Trippel er ook nog...
Wat volgt is een lekker spannend drakenverhaal waarbij Trippel en Pienter alles op alles zetten om de koning te redden van de draak en het drakenei.


Het verhaal kwam een beetje stroef op gang omdat in de eerste bladzijden alles erg uitvoerig werd verteld, dat had wel wat korter gekund. Maar lees vooral door want daarna wordt dat gelukkig minder en komt er veel meer vaart in het verhaal.
Het is heerlijk fantasievol verteld en het loopt toch allemaal wat anders dan je verwacht had en dat is leuk.
De helder gekleurde afbeeldingen die her en der in het boek staan zullen kinderen zeker aanspreken.
Prettig boekje dat lekker weg leest, voor kinderen vanaf ca. 8 jaar


Klik hier om het boek in te kijken


ISBN 9789081887786 Paperback 95 pagina's Uitgeverij EigenZinnig mei 2013
Leeftijd vanaf ca. 8 jaar (zelf lezen)

© Dettie, 18 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER