jeugd 6-9 jaar

Tracey Turner

Ontploffende kevers en opblaasbare vissen
Tracey Turner

De ik-figuur van dit bijzondere boek is Sam Siebel. Hij vertelt niet veel over zichzelf, behalve dat hij twee wandelende takken als huisdier heeft, en sowieso gefascineerd is door dieren, speciaal bijzondere dieren.


Zijn wandelende takken heten Takkie en Jakkie. Ook heeft hij een hamster, Letty, en een goudvis, Bob genaamd. Omdat hij dol is op het verzamelen van fascinerende feiten springt hij van de hak op de tak, het hele boek door. Op een en dezelfde pagina kan het gaan over een goudvis, het hoogste flatgebouw ter wereld, een hagedis die over water kan lopen, over zijn broer en zus, over de hertog van Northumberland en over flamingo’s!
Maar steeds grijpt hij terug op de hoofdlijn: Takkie en Jakkie. Daar leren we vrij veel over, vooral als Takkie ineens verdwenen is! Hij zit niet in het vivarium, en Sam heeft echt heel goed gezocht in de slaapkamer, in alle lades, de woonkamer en de badkamer (maar hoe kan hij daar nu zitten?)
Intussen vliegen zijn gedachten van hot naar her en vertelt hij over van alles en nog wat:


Over de bombardeerkever ‘die een levend giftig waterpistool’ is. In zijn lijf zitten twee chemische stoffen die hij kan doen ontploffen als hij in gevaar is.
Over de kogelmier die de pijnlijkste steek van alle insecten heeft.
Over egels die onder de vlooien zitten.
Over vampiervleermuizen die ook echt van bloed leven.
Over het giftigste dier ter wereld: de geelgouden gifkikker.
Over de komodovaraan, de schildpad, maar ook een hond of een kat.


Hij vertelt dan de meest bijzondere feiten, maar misschien weet hij je zo te interesseren om meer te lezen over de dieren die hij noemt.
Enne, Takkie? Waar die nou gebleven is?


Dit boek is een mix van een verhaal en heel veel feiten, met heel veel tekeningen, alles in groen, grijs en zwart. De feiten staan vaak in kadertjes, met achterin de top tien van meest interessante feiten. En gelukkig is er ook een index, heel handig met een boek als dit.


Tracey Turner (1971) schreef al meer dan zeventig boeken, vooral voor kinderen, over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het universum en beroemde schrijvers tot scheldwoorden en dodelijke gevaren. Veel van haar titels zijn bestsellers. Ze is ook redactrice en werkte jarenlang mee aan de Horrible Histories-serie.


ISBN 9789047714057 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2022
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Illustraties van Andrew Wightman | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 5 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER