jeugd 6-9 jaar

Alessandro Gatti

altKlincus Boomschors en de heer van het vuur
Deel 4 uit de serie Klincus Boomschors
Allesandro Gatti


Kennen we Klincus Boomschors nog? Hij is ontsnapt uit het weeshuis in de stad, en tijdens zijn dwaaltocht in het bos terecht gekomen bij het kleine volkje. Hun rijk, Loofrijk, bevindt zich in de bomen en is strikt geheim. Klincus die in hun ogen een reus is, mag blijven.
In dit nieuwe avontuur komen we zijn oude vijand Sir Graylock opnieuw tegen. Op de dag dat Klincus zijn verjaardag wil vieren met zijn vrienden Yuki, Glyn en de eekhoorn, ruiken ze verbrande paddenstoelen… maar ook al was Klincus van plan om paddenstoelen te roosteren, hij  was daar nog niet mee begonnen! Wat is er dan wel  aan de hand? Ze gaan op zoek, en ontdekken een brand in het bos. Klincus stuurt zijn kleine vriendjes terug, en gaat met de eekhoorn op onderzoek uit. En dan iet hij zijn oude vijand terug:
Die heeft snode plannen voor het bos. Heel toevallig hoort Klincus wat hij wil, en natuurlijk moeten hij en zijn vrienden er alles aan doen om te voorkomen dat Sir Graylock zijn zin krijgt. Want dat zou het einde betekenen van het kleine volk.
Allerlei ideeën passeren de revue, en gelukkig krijgt het volkje hulp van dieren uit het bos.


‘Je hebt gelijk! We zullen de een of andere kleine sabotage op touw moeten zetten, ‘ redeneerde Falabas.
‘Ik weet al hoe!’ Riep Yuki. ’We vragen aan tante Mikka of we wat van haar bosbessenjam mogen hebben. Die gooien we dan naar de mannen! Haar jam is zo kleverig dat ze dagenlang onder de smurrie zullen zitten!’


Of Klincus dit idee ook uitvoert? Daarvoor zul je het boek zelf moeten lezen. Het is een leuk verhaal, dus dat moet geen probleem zijn. Bovendien zijn er prachtige tekeningen: het is herfst en dat zie je: mooie kleuren! Of het makkelijk lezen is voor een 8-jarige betwijfel ik soms: er worden best moeilijke woorden gebruikt. Maar de bladspiegel is wel duidelijk, en het verhaal leuk genoeg om wat moeite te doen!


ISBN 9789054619802| hardcover | 157 pagina’s | Baeckens | augustus 2012
Vertaald uit het Italiaans door Versis
Illustraties  door Matteo Piana
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altKlincus boomschors en de drakentranen
Deel 1 uit de serie Klincus Boomschors
Alessandro Gatti

Klincus Boomschors is een nieuwe ster aan het firmament van deze uitgeverij waar heel veel boeken, vaak in series, intussen verschenen zijn. Deze boeken hebben veelal hun oorsprong in Italië en ik weet intussen dat de Italianen heel goed weten wat kinderen leuk vinden!
Zoals in de andere series worden in de binnenkaft van het boek kaarten weergegeven waarop je kunt volgen waar Klincus zich bevindt. Ook worden de personages voorgesteld:  Klincus natuurlijk, een jongen van tien jaar. En zijn toekomstige maatjes: Yuki, Glyn en Ryllo de eekhoorn.
De ‘lieve’ tekeningen zijn weer kleurrijk, en passen prima bij het verhaal. Ze verduidelijken de wereld waarin dit verhaal zich afspeelt...


Dat is een geheime stad in de bomen, waar Klincus door een ietwat ongelukkig toeval terecht komt. Hij wordt gevangen genomen door de wachters van Koningin Geminia, die gelukkig een lieve, verstandige koningin, in tegenstelling tot Tipsar haar zoon. Gelukkig voor Klincus, want het is natuurlijk wel zo dat hij, al is hij een kleine jongen van tien, voor de boomhuisbewoners een reus is.
Maar Geminia heeft geen tijd om zich bezig te houden met wat eerder een stout jongetje lijkt dan een gevaarlijke vijand, al verschillen de meningen daarover. Er is namelijk een probleem in Umgard. Zo heet de boomstad. Het licht valt steeds uit en dreigt op te raken.


Hoe dat kan en wat Klincus er aan kan doen? Dat ontdek je vanzelf als je het verhaal gaat lezen, dat een heel leuk verhaal is. Ze zullen zich wel herkennen in de avontuurlijke jongeman met zijn vrienden. Natuurlijk is de sprekende eekhoorn een vondst, vooral omdat hij moppen kan tappen als geen ander. Een boek voor zowel jongens als meisjes, met een duidelijke bladspiegel en een voor deze jonge lezers prettig lettertype. Misschien zijn de hoofdstukken wat aan de lange kant, maar de ware lezer laat zich daardoor niet hinderen.


ISBN 9789054617419 | hardcover | Baeckens Books Nederland BV | september 2011
Illustraties van Matteo Piana Leeftijd: 7+

© Marjo, 22 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER