jeugd 6-9 jaar

Christian Jolibois & Christian Heinrich

De kippetjes
Straalverliefd
illustraties: Christian Heinrich
tekst: Christian Jolibois


Bij het kippenhok van Karamel en Kukel komt een reizend toneelgezelschap aan. Toneel? Wat is dat? Vragen de kippen zich af.
In heel hun leven hebben ze nog nooit zoiets gezien. De kippen en andere dieren leven vreselijk mee met het verhaal op het podium, ze beginnen zelfs eieren te gooien naar die vreselijke vader van het lieve kippenmeisje.
Als Roxane, want zo heet het lieve meisje, even later geld komt ophalen snapt Blater het bokje er niets van. Kipje Karamel legt hem uit dat het maar spel was. Maar Kukel is zo onder de indruk dat hij nog staat te snotteren om dat arme meisje. De drie dikke hokbewoners Scharrel, Reeshaan en Bangkok lachen Kukel uit. Maar Roxane vindt het juist heel lief van Kukel.


Als later blijkt dat Roxane verliefd op Kukel is, zijn de drie dan ook vreselijk jaloers, zij vinden Roxane ook helemaal geweldig. Ze proberen van alles om de aandacht van Roxane te trekken. Ze gaan zelfs naar Pedro de aalscholver om raad en die geeft hen het recept van een liefdesdrank. Maar daarvoor moeten ze wel eerst de bijzondere, bizarre ingrediënten bij elkaar zoeken.
Die lieve Kukel weet daar allemaal niets van, hij is helemaal bibberig en zweterig, zou hij iets mankeren? Hij gaat zelfs rijmen...

Mijn kam is lam,
en mijn krop zet op
En mijn staart is niets waard
en mijn vlerk doet geen werk
Lieve help, het is een ramp
'k heb ook nog last van kramp.Zijn zus Karamel snapt het helemaal. 'Je bent verliefd', zegt ze, en stuurt Blater en Kukel op pad om voor Roxane iets heel bijzonders te halen. Maar de weg is lang, het sneeuwt en het vriest dat het kraakt  Blater gaat schuilen in het hol van Pikpokket de egel, maar Kukel wil zo snel mogelijk het mooie geschenk voor Roxane hebben, hij gaat alleen verder. Maar hij is zo moe en heeft het zo vreselijk kkkkkoud. Gaat dat wel goed?


De boekjes over De kippetjes op AVI E4 en AVI M5 niveau blijken erg populair bij de beginnende lezers en dat kan ik me goed voorstellen. De verhalen over de kippetjes zijn namelijk grappig maar niet zoetsappig. De kippetjes beleven bijzondere, bijna magische, avonturen.
Bij de verhalen staan heel veel fraaie, vlotte afbeeldingen die maken dat jonge lezers deze boekjes extra aantrekkelijk zullen vinden.
De illustraties en de korte, heldere zinnen (niet op rijm) in niet al te moeilijke taal maken het lezen helemáál plezierig.
Kortom, bijzonder prettig boekje waarvan ik zeker meer deeltjes wil lezen.


Zie ook de leuke achtergrondinformatie en extra's over De kippetjes


ISBN 9789462342330 hardcover 48 pagina's Uitgeverij Abimo september 2014
Voorlezen 5+,  zelf lezen vanaf 7 jaar, AVI M5 Nederlandse bewerking: Thea Dubelaar

© Dettie, 4 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER