jeugd 6-9 jaar

Fred Diks

http://www.freddiks.nl

 

James Blond in actie!
Fred Diks


Fred Diks is voor mij bekend van de serie van Koen Kampioen, over voetbal. Natuurlijk houdt niemand de meisjes tegen, als ze dat zouden willen lezen, maar het zijn toch de jongens die er naar grijpen.


In deze nieuwe serie is een tweeling de hoofdpersoon: James, bijgenaamd Blond vanwege zijn erg blonde haren, en zijn zusje Kim Slimpelveld richten een detectivebureau op, dat ze een goed gevonden naam meegeven: ‘Blond en Slim’. Hun vrienden, Noah, Jasmijn en Jochem doen ook mee.
Het idee van een detectivebureau komt natuurlijk niet uit de lucht vallen: hun vader is rechercheur, die heeft het weer van zijn vader. Ze vragen hun moeder die actrice is om het bureau te openen, en dan begint het echt.


Eigenlijk hebben ze al ‘geoefend’, maar dat ging enigszins per ongeluk. Toen ze aan het freerunnen waren bij de winkels, kwam de winkelier naar buiten gerend, achter een dievegge aan. James en Kim gingen er achteraan, zij konden op het dak beter uit de voeten. Ze wisten de vrouw bezig te houden tot de politie kwam!
Maar dit was toeval: hoe zouden ze nu verder aan opdrachten kunnen komen?
Reclame maken, dat moeten ze. Jochem is rapper, hij zal een mooie rap maken, die ze op het dak van het winkelcentrum kunnen doen. De anderen maken een spandoek, en een site moet er natuurlijk ook komen.


Hun eerste cliënt is een mevrouw met een eigenaardige klacht: haar appelboom is voor de helft leeggeroofd. Aan de ene kant hangen de appels nog, en aan de andere kant is het leeg! James maakt volop foto’s, en met de tips van papa verrichten ze verder onderzoek.


Het is een leuk spannend verhaal al vind ik het ook een beetje zoetsappig. Kinderen kunnen wel wat meer hebben dan dit!
Maar er zijn diverse ingrediënten die voor een leuke serie kunnen zorgen: de vader en opa dus; de moeder die behalve dat ze actrice in een soap is, ook reclamespotjes maakt. En de kinderen hebben ieder een eigen talent.
Bovendien weet Fred Diks het te brengen met veel humor, dat gaat er altijd wel in!

Fred Diks (1 juli 1955) is een kinderboekenschrijver, theatermaker, sportverslaggever en leraar.


ISBN 9789020673913| Hardcover |106 pagina's |Uitgeverij Kluitman|oktober 2014
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 6 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER