jeugd 6-9 jaar

Peter Verhelst

Het geheim van de keel van de nachtegaal
Peter Verhelst
met prenten van Carll Cneut


Een boek bekroond met een Gouden Griffel 2009 (best geschreven kinderboeken van het jaar) en de Woutertje Pieterse Prijs 2009. In het juryrapport voor deze laatste prijs staat.


"Dit schitterende prentenboek kan door werkelijk iedereen worden gelezen en het overschrijdt niet alleen de leeftijdsgrenzen, maar ook de grenzen tussen beeld, tekst en vormgeving.


Aan de basis stond het sprookje van Andersen over de Chinese nachtegaal, die eerst wordt vereerd en dan wordt veronachtzaamd. Verhelst en Cneut hebben hun taalbegaafdheid en tekentalent echter zo maximaal benut, dat er een compleet nieuw kunstwerk is ontstaan. De keizerlijke tuin en de stem van de nachtegaal hebben in een klap een nieuw leven gekregen.


Dat is het meest opvallend gebeurd in de prenten van Cneut, die een heel eigen en uitbundige draai heeft gegeven aan de Chinese prentkunst. Hij gebruikte atmosferisch perspectief en experimenteerde met technieken als de ombres Chinoises. Blauw, geel en groen zijn de overheersende kleuren in de prenten, waarin voortdurend wordt gespeeld met licht en donker. De ene prent is vol en verzadigd, de andere etherisch en verstild. Met een ragfijne penseel tekende hij de kleding van de hofhouding, terwijl de keizerlijke Tuin der Tuinen een wilde en toch doordachte bloemen- en plantenweelde is, in bijna harde kleuren.


De illustraties zijn onvoorstelbaar mooi, haast schilderijen die je zo in een lijstje zou willen ophangen. Toch krijgen de prenten pas echt betekenis door de tekst van Verhelst, die eenvoudig en poëtisch is. De zinnen zijn helder en precies, en komen daardoor met rake klappen binnen bij de lezer. In de woorden klinken de echo’s van de stemmen uit de wereldliteratuur, maar zo mooi vervormd dat de tekst eenvoudigweg literatuur voor kinderen is.[...]


De jury wil er geen misverstand over laten bestaan dat zij Het Geheim van de keel van de nachtegaal beoordeelt als een volmaakte symbiose van beeld, tekst en vormgeving. Het boek is een ultieme reis door de verbeelding.


Tja, wat moet je hier nog aan toevoegen... Alles wat hierboven staat klopt, het verhaal, het boek, de illustraties, de uitvoering van het boek zelf, alles is even schitterend. Met ingehouden adem lees je het verhaal, bekijk je de illustraties. Je zou alle illustraties hier wel willen laten zien.
De tekst is soms lieflijk, bijna poëtisch om even later tegen het cynische aan te zijn.
Het gedeelte over Het verdriet dat toeslaat bij de keizer is weergaloos. De grijze brei, de kilte, de verstarrig en dan is daar het-meisje-dat-op-de-lucht-kan-leunen die zich niet laat meeslepen door de depressie die als een besmettelijke ziekte door het keizerrijk waart. Het meisje dat niet meedoet aan het kuddegedrag van de onderdanen van de keizer. Zij zorgt er voor dat de verbannen nachtegaal met zijn lied de keizer en zijn land redt. Het is een sprookje dat in deze schitterende uitvoering mensen nog lang bij zal blijven.
Een prachtig boek om  jaren te koesteren en steeds opnieuw te lezen.


ISBN 9789058385079 Hardcover 64 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | september 2008

Prentenboek in gemengde techniek, ingenaaid in halflinnen band, met goud-op-snee; oblong formaat.
Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

Dettie, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER