jeugd 6-9 jaar

Anastasia Melnytsjensko

Vechten of vertrouwen?
Illustraties: Anja Havriljoek
Tekst: Anastasia Melnytsjenskom


Een boek over twee honden, de ene is een pup, de andere is een oude hond. Maar deze keer gaat het nu eens niet niet over een schattig, bolletje wol en een oude, vriendelijke labrador. Nee het gaat over Vlekkie, een piepjonge, vrolijke bulterriër en Baron/Smokey, een chagrijnige, grimmige, valse oude en zieke pitbull.
Maar hoe kan het dat er zo'n verschil in karakter is bij deze twee dieren? Dat komt helemaal door de plek waar ze opgroeien.


Vlekkie heeft geluk gehad, zij heeft een lief bazinnetje dat haar goed verzorgt en ontzettend lief voor Vlekkie is. De arme Baron/Smokey heeft het veel  minder getroffen.
Ooit was hij een stoere, sterke vechthond, die veel geld verdiende voor zijn baasje. Hij werd getraind op bijten, vechten. aanvallen en nog veel meer. Hoe feller en valser, hoe beter.
Maar dankzij het vechten liep hij ook verwondingen op en ja ook honden worden oud. Baron zoals zijn baasje hem noemde, verloor steeds vaker het gevecht. Bovendien ging hij steeds slechter zien. En toen kwam die dag dat zijn baasje er genoeg van had.
Als Baron op een dag eindelijk weer eens mee mag met de auto denk hij dat hij weer eens mag vechten. Maar niets is minder waar. Nu Baron eigenlijk alleen maar geld kost moet hij weg. Dus daar staat het arme dier, achtergelaten bij de snelweg. en hij ziet de auto's niet...


Het is Vlekkie die hem vindt en het is haar baasje die het arme gewonde dier meeneemt naar huis. Baron weet niet wat er gebeurt. Hij voelt een hand die hem liefdevol aait. Hij krijgt eten zonder er iets voor te doen. Baron, die inmiddels Smokey genoemd wordt, vertrouwt het allemaal niet. En waar is zijn eigen baasje?
Een pitbull is nu eenmaal trouw aan zijn baasje of die hem nu goed of slecht verzorgt.


De vrouw die hem gevonden heeft, zorgt ervoor dat Smokey weer gezond wordt en doet er alles aan om de arme Smokey vertrouwen te geven. Helaas Smokey gelooft helemaal niets meer. Maar het is opnieuw de vriendelijke Vlekkie die de achterdochtige, grommende hond een beetje weet te ontdooien.
Ondertussen doet de vrouw er alles aan om het baasje terug te vinden, hoewel ze erg gehecht geraakt is aan die oude brompot Smokey...
En dan meldt Smokey's  baasje zich...


Het verhaal wordt heel invoelend verteld zodat je de angst en het onbegrip van Smokey voelt en dat maakt het enorm ontroerend. De vriendelijke Vlekkie is in feite net zo aandoenlijk.
Dankzij zijn karakter en speelsheid leert Smokey dat het ook anders kan. Dat niet alles prestatiegericht hoeft te zijn.


Het boek maakt goed duidelijk wat er gebeurt als je een hond opvoed als vechthond en hoe verwarrend het voor zo'n beestje is als hij eindelijk vriendelijk behandeld wordt. Dat is bijna onbegrijpelijk voor het dier. Hij heeft geleerd te bijten, 'aan' te staan, te allen tijden aan te vallen en als dat ineens niet meer hoeft, wat dan? Het dier is als het ware gehersenspoeld. De oneindige trouw van Smokey is ook hartverscheurend. Gelukkig begrijpt zijn nieuwe baasje dit allemaal.

Alles is in een heel toegankelijke taal geschreven. Het verhaal is erg liefdevol en nergens beschuldigend of grof en dat maakt het tot een van de mooiste boeken over honden die ik ooit gelezen heb.


ISBN 9789051169225  | Hardcover | 72 pagina's met gekleurde afbeeldingen | De Vier Windstreken | december 2022
Nederlandse tekst uit het Oekraiens: Arie van der Ent | Leeftijd 9+

© Dettie, 25 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER