jeugd 6-9 jaar

Wouter Klootwijk

Naar de overkant
Illustraties: Enzo Pérès-Labourdette
Tekst: Wouter Klootwijk


Eefje woont aan de rivier, op een boerderij achter de dijk. Steef woont aan de overkant, zijn vader is timmerman, daarom noemt iedereen hem Steef Timmer. De twee kinderen kennen elkaar niet maar op een dag ziet Eefje dat Steef in de hoogspanningsmast klimt. Dat doet hij om naar de zee te kijken. Eefje roept naar Steef, hij hoort haar en ze zwaaien naar elkaar. Ze vertellen aan hun ouders wat ze gezien hebben. Het is gevaarlijk zegt de moeder van Eefje om in zo'n mast te klimmen. Het is gevaarlijk zeggen ook de ouders van Steef. Toch kan Steef het niet laten en weer ziet hij Eefje en weer zwaaien ze naar elkaar.


Vanaf die dag is er het verlangen elkaars gezicht te zien. De vader van Steef zegt dat Steef dan een vlot moet maken om de rivier over te steken. Hij helpt Steef en Eefje kijkt vanaf de overkant toe. En dan is het zover, Steef komt op zijn vlot naar Eefje gevaren, maar de stroom van de rivier is sterk, die sleept Steef bijna mee. Eefje helpt Steef en beide kinderen zijn drijfnat, maar dat geeft niet wat Eefjes moeder maakt jurken.


De kinderen zijn blij met elkaar en de ouders helpen het stel zodat ze elkaar vaker kunnen zien. Maar Steef heeft nòg een droom, hij wil een huis bouwen in de hoogspanningsmast...


In al zijn eenvoud is het een rustig en plezierig verhaal. Het is gewoon lekker buiten zijn en genieten van de vriendschap, niets meer en niets minder. De kinderfantasie is subtiel maar levendig aanwezig, precies zoals kinderen kunnen zijn. De ouders spelen een bescheiden maar leuke rol. Ze laten de twee kinderen vrij maar letten wel op. Het verhaal is in feite een verademing tussen al die boeken waarin kinderen zoveel moeten. Heerlijk!
De afbeeldingen van Enzo Péres Labourdette vormen een mooie samensmelting met het verhaal.


Wouter Klootwijk (1945) is bekend als journalist en programmamaker. Hij maakte o.a. de televisieprogramma’s Keuringsdienst van Waarde, Klootwijk aan Zee en De Wilde Keuken. Daarnaast schrijft hij columns voor o.a. Het Parool, De Gelderlander, De Gooi- en Eemlander, De Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, NRC Handelsblad en een radiocolumn voor Vroege Vogels. In 1994 ontving Wouter Klootwijk de Kinderboekwinkelprijs voor Het erf van de oom van Adri.
In 2017 schreef hij Anne, het paard en de rivier, over een meisje dat onbevangen de wijde wereld ingaat. In 2019 verscheen Naar de overkant, waarin twee kinderen die elkaar aan de overkant van een rivier zien een manier bedenken om elkaar te kunnen bereiken. Beide boeken werden geïllustreerd door Enzo Pérès-Labourdette.
Bron: Kinderboeken.nl


ISBN 9789025877286 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Leopold | juni 2019
Winnaar Zilveren Griffel 2020 | Leeftijd 8+

© Dettie, 28 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER