jeugd 6-9 jaar

Reinhilde Van Driel

Op drift
Reinhilde Van Driel


De verteller, Elly (11 jaar), woont met haar ouders, broer Bill (17) en kleine broertje Ronny (2) in een huis aan de Eindelooslaan in Zaligkerke, een klein stadje aan zee. Niets bijzonders zal je denken maar dat is het wel. Het huis van Elly ligt namelijk bovenop een klif. Bovenop de klif hebben ze een prachtig uitzicht over de oceaan. Bij het huis ligt een groot grasveld dat 'van niemand en iedereen' is.


Behalve het gezin woont ook tante Cora in het huis en wel op de tweede verdieping. Haar man, nonkel Finn, was visser en is op een dag niet meer teruggekeerd naar huis. 'Hij is op zee gebleven', zoals ze dat zo mooi zeggen. Sindsdien woont tante Cora in bij haar schoonfamilie en staart ze naar buiten, wachtend op haar man. Ze lijkt een beetje saai en somber, maar deze tante zal nog voor veel verrassingen en hilarische momenten zorgen...


Elly vindt het heerlijk in en om hun huis, ze voelt zich daar vrij. Maar nu is er een projectontwikkelaar, meneer Slok, die naast hun huis een heel groot hotel met onder andere een zwemparadijs en schoonheidsinstituut wil bouwen. Papa Alfred is er zwaar op tegen. 'Het zwemparadijs is daar!' roept hij dan en wijst naar de zee. Maar de bouwwerkzaamheden gaan toch door, er wordt héél veel getimmerd, geboord en gehakt. En op een dag gebeurt het...


"Plots horen we een gekraak en een luid onbestemd geluid alsof het aan het donderen en bliksemen is. Door het raam zien we een stralend blauwe lucht. Dan voelen we de aarde beven en lijkt het alsof ons huis een verdieping naar beneden zakt."


Het lijkt niet alleen zo, het IS zo. Dankzij de werkzaamheden is een stuk van de klif losgetrild en nu staat het huis met een stuk grasveld op een rots in zee, ongeveer drie meter hoger dan het water...
Heel Zaligkerke is natuurlijk in rep en roer, meneer Slok en zelfs de burgemeester staan aan de rand van de resterende klif en willen het gezin redden, de verkeerspolitie zal ze ophalen. Maar papa weigert, zijn huis verlaten? Dat nooit!  De volgende dag heeft hij spijt als haren op zijn hoofd (als hij die had, maar papa is kaal) want als ze wakker worden drijven ze midden op zee. Hun huis is op drift!


Gelukkig is het paasvakantie en de familie is nogal laconiek. Papa was kapitein en Bill kan ook wel het een en ander. Eigenlijk vinden ze het allemaal wel een leuk avontuur zo in hun eigen huis, dobberend op zee. Zelfs tante bloeit helemaal op! Het wordt een bijzondere reis die ze hun hele leven niet meer zullen vergeten...
Maar de vraag is en blijft, worden ze ontdekt en komen zo ooit nog terug in Zaligkerke?


Het is een heerlijk, vlotgeschreven verhaal. Dat blijkt wel uit het feit dat ik, zoals altijd even de eerste regels van het boek begon lezen maar uiteindelijk las ik door tot het boek uit was. Je wil gewoon weten hoe het verder gaat met dit leuke gezin nu ze op zee ronddwalen.
Het is ook prettig dat Elly het verhaal verteld, ze heeft het spontane van een kind waardoor het gebeurde geen drama wordt maar een avontuur, alles is interessant, alles is nieuw, alles is anders, maar wel léuk anders!
Tante Cora is een hoofdstuk apart, ze mag wel bij mij komen wonen, ze zit vol aparte ideeën en invallen waardoor ze menigmaal de familie uit een moeilijke situatie weet te redden.
Wat mij betreft mogen er nog wel meer boeken verschijnen rond Elly en het aparte, gezellige gezin...


Reinhilde Van Driel
is actrice. Haar hart is echter altijd uitgegaan naar jeugdtheater. Ze speelde onder meer bij De Kopergieterij, Het Gevolg, Theater Artemis en Kollektief D&A. Voor dit laatste gezelschap schrijft ze theaterteksten. Op drift is ook een theatervoorstelling.


ISBN 9789059088474 | Hardcover | 86 pagina's | Uitgeverij Davidsfonds/Infodok | maart 2017
Met illustraties van Harmen van Straaten | Leeftijd 8+

© Dettie, 19 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER