jeugd 6-9 jaar

Bruce Coville

https://www.brucecoville.com

 

De huiself
Bruce Coville


‘Ik ga aan een grote, avontuurlijke reis beginnen, en ik vind het drie keer niks.’


Omdat hij gebonden is aan een vloek kan de arme Angus niet anders dan zijn lot volgen: hij moet helemaal naar Amerika verhuizen. Het is zijn plicht om in dienst te blijven van de familie McDonagall en dan met name bij de jongste vrouw, die ouder is dan tien jaar. Er zitten nog meer haken en ogen aan die vloek, maar Angus vindt dit al erg genoeg. Hij is huiself en dus dol op huishoudelijke klusjes. En op kattenkwaad uithalen. Hij had het zo fijn bij Sarah McDonagall wiens huishouden hij al meer dan honderd jaar verzorgde. Maar zij komt te overlijden en heeft geen nazaten in Schotland.


Na een reis vol avonturen komt hij aan bij Alex (kort voor Alexandra) en al is hij best wel wat gewend, Zoiets heeft hij nog nooit gezien! Wat is zijn nieuwe baasje een enorme sloddervos! Nog erger, ze is niet eens blij als het opgeruimd wordt. Het is haar onmiddellijk opgevallen dat iemand in haar kamer is geweest, en ze is boos! Iedereen moet uit haar kamer blijven!
Maar ja, Angus kan niet anders en hij blijft opruimen als hij de kans krijgt.


Alex zet vervolgens een val, ze wil weten wie de boosdoener is. Ze schrikken allebei van de ontdekking… Gelukkig lukt het een overeenkomst te sluiten, want anders was het leven zowel de huiself als het meisje een hel geworden.


‘Maar ik wil niet dat je met mijn spullen rotzooit.
‘Dat raakte me diep. ‘Ik rotzooi niet! Ik ontrotzooi!’
Ze rolde met haar ogen. ‘Ik weet nu al dat ik gek van je ga worden.’


En dan treft de vloek de mannen in het huishouden, zoals Angus al vreesde.
Dit kan zo niet verder. Er moet iets gebeuren. Maar wat? Hoe kunnen Angus en Alex de vloek opheffen?


Wat heerlijk moet het zijn als je een verhaal als dit kan schrijven! Al is het voor de huiself allemaal serieus, als lezer moet je er toch echt om lachen. Het is zo grappig allemaal. Is Bruce Coville zelf net als Alex? De vorm van het boek is ook nogal chaotisch namelijk. Wel prettig chaotisch hoor, het is absoluut geen saai geheel met alleen maar tekst, er hoeft dus geen boekenelf aan te pas te komen!


Er zijn dagboekfragmenten, van Angus en van Alex, brieven van de juf van Alex, de teksten van de vloek, een plattegrond van het huis, stukjes informatie, mailtjes enz. Dit alles vormt het verhaal, dat - ook al dacht je misschien van niet – heel prettig leest..
En het is niet alleen flauwekul, de ernst ontgaat je echt niet. De vloek is een groot probleem!
Het boek blijkt het eerste deel van een tweeluik, en dat is goed nieuws. Het zou nog beter zijn als we nog veel meer te lezen krijgen over Angus, maar voorlopig doen we het hier mee.

Het boek is al eerder uitgegeven, in 2015, maar is waarschijnlijk onopgemerkt gebleven. De titel was toen De Vloek va Angus en de omslag zag er anders uit. Hopelijk werkt deze nieuwe versie wel, want het boek verdient het!


Bruce Coville (Syracuse, 1950) is een Amerikaans schrijver van kinder- en jongvolwassenboeken. Op zijn site kun je zien wat voor indrukwekkende hoeveelheid boeken hij al geschreven heeft.


ISBN 9789000373789  | hardcover | 248 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | juni 2020
Vertaald uit het Engels door Ineke van Bronswijk | Illustraties van Paul Kidby | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 9 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER