jeugd 6-9 jaar

Marianne Busser & Ron Schröder

http://www.mariannebusser-ronschroder.info

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van deze schrijvers voor kinderen vanaf 2 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van deze schrijvers voor jongeren vanaf 5 jaar

 

Ken je die mop…?
Illustraties van Sam Loman
Marianne Busser en Ron Schröder


Moppenboeken voor kinderen, dat zijn meestal boekjes vol erg flauwe grappen, met meerdere op een pagina, waardoor het het soort boek is dat je op het kleinste kamertje neerlegt. Daar heb je meestal maar even tijd om dan een paar moppen te lezen, en het niveau past bij de omgeving…


Nu is het niet zo dat in dit boek van Marianne Busser en Ron Schröder geen flauwe moppen staan. Die van dat kind die dropjes uitdeelt op school tot ze op zijn, dan weet iedereen wat er gebeurt, en er is die ene over twee vliegen die zitten te eten, waarbij de een zegt: ik ken een mop, en de ander reageert: ‘geen vieze hoor, ik zit te eten.’
Dat is ook best flauw, maar het is natuurlijk wel op rijm gezet, en er is een leuke tekening bij. Het is dan bladvullend, zoals de meeste moppen in dit boekje zijn. Het zijn er ruim twintig.


Maar er is ook een mop over een juf die aan de leerlingen vraagt om een opstel te schrijven over voetbal.


‘Denk aan de spelers of de trainer
de scheidstrechter en aan de bal
tribunes, spandoeken en bekers
en welke club er winnen zal

Maar je moet er wel voor zorgen
dat alles op één blaadje past
dus schrijft Liv dit korte opstel:

Ha ha, nee, ik ben die laatste regel niet vergeten, maar wat daar staat, dat verklap ik niet.


Die van dat meisje die in de dierenwinkel een konijntje komt uitzoeken, die vind ik persoonlijk niet echt grappig. Het antwoord op de vraag van de eigenaar ‘Wil je een hele zachte of één waar je mee kunt spelen?’. Ach, arm konijntje…
Maar of de mop je bevalt of niet, het zijn allemaal leuke rijmpjes, en allemaal met vrolijke illustraties van Sam Loman, die vooral hele leuke dieren tekent.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim driehonderdvijftig boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper.
En Sam Loman maakt ook zelf mooie boeken: http://www.sam-illustraties.nl

ISBN 9789000371778 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | juni 2020


Afmeting 22,8 x 16,2 x 0,9 cm| Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 26 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bijbel voor kinderen
Marianne Busser en Ron Schröder


Met medewerking van predikant Pieter van Winden, die ook een kort voorwoord schreef, heeft het echtpaar Busser & Schröder een boek samengesteld met de verhalen van zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Het is een verantwoorde compilatie geworden. De hele Bijbel omzetten is nogal veel, en voor de doelgroep zou het misschien ook te veel worden. Uit het Oude Testament zijn 51 verhalen opgenomen en uit het Nieuwe Testament 41. Veel namen en opsommingen zijn – gelukkig - achterwege gebleven en de taal is aangepast:


‘Heel lang geleden was het overal donker. Ergens in dat pikkedonker lag de aarde. Verder was allen God in het heelal. Maar God vond het niet prettig om alleen te zijn.’


Na dit begin volgen de verhalen over de schepping en over Adam en Eva, die ongehoorzaam waren en uit het paradijs verdreven werden. Ons voorland, want zo komt het dat het leven van de mens niet van een leien dakje gaat. Arme Eva, ze krijgt ook hier de schuld!  Maar zo houden de schrijvers zich aan de originele versie, zoals ze dat in alle verhalen doen.


De kern van de meeste verhalen zijn de slechte eigenschappen die een mens kan laten zien, maar gelukkig is er altijd ruimte voor spijt en berouw. De boodschap is dus: je kan je leven beteren.  Met de zin ‘God wil altijd opnieuw beginnen’ wordt het Oude Testament afgesloten en gaan we over naar het Nieuwe, het verhaal van Jezus, zijn geboorte, zijn lijden en sterven. Dat begint als een Eftelingsprookje:


‘Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, woonden eens twee mensen die heel veel van elkaar hielden. Ze heetten Jozef en Maria.’


Jezus is een bijzondere jongen, die zijn ouders af en toe danig in de war brengt. Dat blijft hij doen, later met zijn twaalf leerlingen, want hij doet wonderen, dingen die niet kunnen. Hij krijgt steeds meer aanhangers, hetgeen zoals we weten de Romeinen die in die tijd het land overheersten, een doorn in het oog was. Onontkoombaar volgt de lijdensweg die uitmondt in de opstanding.
Het verraad van de arme Judas  - die er in deze versie minder goed vanaf komt dan in de populaire musical - en daarna nog het verhaal van de apostel Johannes, die gevangen genomen wordt en eenzaam op een eiland nog eenmaal toegesproken wordt door een bekende stem:


‘Het komt echt goed. Op een dag zal ik alles nieuw maken: de hemel en de aarde.’


Met schrijvers als Marianne Busser en Ron Schröder kan het niet anders dan dat de verhalen lekker vlot lezen, en ook heel geschikt zijn om voor te lezen. Dat kunnen zij namelijk als geen ander. Met vlotte dialogen en zonder moeilijk woordgebruik zijn het heel toegankelijke verhalen geworden. Maar het blijft een Bijbel met een boodschap, al wordt die nergens opdringerig.


’Jezus was een voorbeeld geweest voor de mensen. Hij had laten zien hoe ze moesten leven. Telkens weer had hij verteld hoeveel God van hen hield’.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben al zo ontzettend veel geschreven dat het haast niet mogelijk dat iemand hen nog niet kent, maar voor het geval dat is er de site: www.mariannebusser-ronschroder.info


ISBN 9789000367658 | hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Holkema & Warendorf | februari 2019 | Leeftijd vanaf 6 jaar
Illustraties van Alex de Wolf

© Marjo, 9 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe grappigste verhalen over het mannenkoor
illustraties: Dagmar Stam
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Een mannenkoor? In een voorleesboek voor jonge kinderen? Maar het is dan ook een zeer bijzonder mannenkoor. Ze gedragen zich meestal als één geheel, en vertonen een beetje dommig, Laurel en Hardy-achtig gedrag. Zij zijn als een kind, maar dan wel een druk en veeleisend kind, voor hun tante Dina, bij wie ze allemaal wonen.


De vraag komt al snel: hoeveel leden telt dat koor eigenlijk? Op de afbeeldingen – waarvoor opnieuw een compliment richting Dagmar Stam! – wisselt hun aantal nogal. Dat betekent aan de ene kant dat er door jonge kinderen steeds opnieuw geteld kan worden, maar aan de andere kant beantwoordt het de vraag niet. Tot Tante Dina wil gaan zwemmen, en veertig zwembroekjes klaar legt. Zoveel mannen! Hoe is het mogelijk! En allemaal hetzelfde, een veertigling...


Het beginverhaal is meteen al hilarisch: als tante Dina met het koor in een warenhuis is, moeten de mannen plassen. Om de beurt, zegt de toiletjuffrouw, wie het meest moet mag eerst. Ja, moet je net zeggen: er is meteen ruzie, want ze moeten allemaal erg nodig!
De toiletjuffrouw is erg vindingrijk: haar oplossing stelt iedereen tevreden: ze pakt gewoon net zoveel potjes van de babyafdeling als nodig zijn. Daar zitten ze dan: allemaal op een rijtje vrolijk te zingen. Maar natuurlijk kunnen ze na gedane zaken niet zomaar weglopen. En dan weet tante Dina de zaken in goede banen te leiden.


Die tante Dina is overigens wel vaker slim: als ze even behoefte heeft aan rust, gaat ze verstoppertje spelen met het koor. En ze zal niet in de grote kast kijken, zegt ze, want dat is een te makkelijke plek. Zo kan ze rustig een kop koffie drinken en wat lezen, om daarna natuurlijk de grote kast open te trekken.


En zo staan er zestien ontzettend grappige verhalen in dit boek. Verhalen over een groep mannen, die zich gedragen als een kind. Ze vinden het zand van het strand maar vies tussen hun tenen, en logeren is eng. En dit is ook een situatie om te schaterlachen: Het koor is in het water gevallen bij het redden van een goudvis en hun kleren moeten in de droger.


‘Snel die natte kleren uittrekken,’ zegt tante.
‘Maar dan ziet iedereen ons in ons blootje!’ roept het mannenkoor geschrokken.
‘Onzin’, zegt tante beslist. ‘Doe allemaal je ogen dicht, dan ziet niemand jullie.’


En het koor doet braaf de ogen dicht, en dan zingen ze weer uit volle borst over de goudvis en de vijver en over hun natte kleren want natuurlijk wordt er volop gezongen in al die verhalen. In welke situatie ook: ze zingen over wat er gebeurt. Het is niet voor niks een mannenkoor...

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000349234 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | april 2016
Illustraties van Dagmar Stam Leeftijd vanaf 5 jaar voorlezen

© Marjo, 10 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>