jeugd 6-9 jaar

Danielle Schothorst

Doornboosje
Danielle Schothorst


Bij een uitgeverij die weet wat kinderen willen lezen is een boek verschenen over Doornroosje. Het heet DoornBoosje, en zo ziet die jongedame die je op de omslag ziet er ook uit. Het is niet iemand die je graag op visite zou willen hebben. Maar als dit gebaseerd is op het sprookje van Doornroosje, hoe zit dat dan? Weten jullie nog? Doornroosje sliep honderd jaar, nadat ze zich geprikt had aan een spinnewiel. En dat kwam door de wens die een boze fee gedaan had bij haar geboorte.


Dat stuk van het verhaal is nog hetzelfde: er wordt een meisje geboren en er komen feeën om haar mooie wensen mee te geven. En ook hier wordt die ene fee genegeerd, zij krijgt geen uitnodiging. Maar haar niettemin uitgesproken wensen zijn een stuk kwaadaardiger dan in het oorspronkelijke sprookje. Alles wat de goede feeën gewenst hebben keert zij om: het prinsesje wordt niet mooi, maar lelijk; niet lief, maar een vreselijk stuk chagrijn. En slapen? Niks daarvan, de mensen om haar heen moeten behoorlijk last van haar krijgen.


Eigenlijk had de koning alle spinnewielen verboden, maar hij gaat ten einde raad op zoek naar misschien dat ene spinnewiel dat niet vernietigd is. En hij vindt er een. Maar terwijl iedereen dan zoals in het oorspronkelijke verhaal in slaap valt blijft de prinses wakker. En ze is alleen maar bozer geworden, want wie moet ze nu pesten?
Degenen die het verhaal van het lieve prinsesje kennen weten dat er nu een prins moet komen die de prinses wakker kust. Het is duidelijk: dat is ook helemaal anders. Ze is immers wakker, en de vraag is of ze wel gekust wil worden…


Het hele verhaal is in stripvorm, voor kinderen die moeite mee hebben met lezen. Er zijn tekstballonnen, met niet al te veel tekst, het verhaal wordt verder verteld door de illustraties.


Bij het oorspronkelijke verhaal dat Perrault schreef en ‘De schone slaapster’ heet hoort een moraal:


Wat wachten, opdat men een man trouwen gaat,
die rijk is, galant, zacht en welgemaakt,
is een wel bijzonder natuurlijke zaak;
maar honderd jaar wachten, en aldoor in slaap,
'k geloof niet dat er nog een vrouwtje bestaat,
dat een dusdanig rustige sluimer smaakt.
De fabel wil ons verder ook nog vertellen
dat de tedere banden des huwelijks vaak
aan tederheid winnen door wat uit te stellen,
en men niets verliest wanneer men wat wacht;
maar daar elke vrouw met eenzelfde vuur blaakt
en alleen naar het huwelijk smacht,
heb ik niet de kracht en de moed te proberen
hun deze moraal aan te smeren.


Liefde overwint, zelfs de tijd, zoiets?
Maar wat betekent dit nu als het verhaal is zoals Danielle Schothorst dat geschreven heeft?


ISBN 9789048733682 | Hardcover | 311 pagina's | Uitgeverij Zwijsen | mei 2018
Leeftijd vanaf 9 jaar.

© Marjo, 24 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER