jeugd 6-9 jaar

Emma van Andel

http://www.emmavanandel.nl

http://www.mariellavandebeek.nl

 

Victoria! Jurkenjacht en toverkracht
tekst: Emma van Andel
illustraties:
Mariëlla van de Beek


Victoria is de superverwende dochter van baron en barones Van Pareldam. Ze krijgt alles wat ze wil, het woordje nee kent ze niet. Zelfs juf Annika geeft haar tienen want ze is bang voor Victoria's moeder, die vreselijk hooghartig en bazig is.
Baron Victor Van Pareldam is een gezellige goedmoedige dikkerd met rode wangen die zijn 'prinsesje' alles wil geven waar ze naar verlangt.


De volgende dag is Victoria jarig en ze weet al wat ze krijgt want ze krijgt altijd alles waar ze om vraagt. Maar deze keer krijgt ze een afschuwelijke, vreselijke, foute flodderjurk. Ze is zo boos dat ze het huis uit rent. Buiten komt er een vreemde mevrouw op haar af, ze is mager en heeft een slordige zwarte jurk aan die tot op haar grote, vuile voeten valt.

'Ben jij Victoria? vraagt de vrouw met een stem die klinkt of er nodig smeerolie op moet. 'Die verwende snottebel die laatst op tv was met haar moeder?
'Ja,' zegt Victoria. Ondanks de schrik voelt ze zich een beetje trots. Eindelijk iemand die het programma heeft gezien. Ze is beroemd! 'Goed,' zegt de vrouw dan moet ik jou hebben.' Met een ruk trekt ze Victoria aan haar arm omhoog.


De vrouw is Faa Klapwiek, een heks, en ze ontvoert Victoria achterop haar herenfiets naar haar molenhuis in het bos. Victoria moet haar leren schrijden want Faa wil fotomodel worden en meedoen aan een grote modeshow. En omdat ze het helemaal perfect wil hebben moet de beroemde ontwerper Marius Misser haar ook helpen door de allermooiste jurk voor haar te maken. Maar de heks heeft knobbelknieën, waaihaar, wapperarmen en enorme klapvoeten. Hoe moeten ze het in hemelsnaam voor elkaar krijgen om daar een elegant fotomodel van te maken? Zowel Marius als Victoria krijgen het zwaar want Faa is de makkelijkste niet.


Wat volgt is een zeer vlot geschreven, fantasievol en erg humoristisch verhaal over twee verwende driftkoppen want zowel Victoria als Faa willen steeds hun zin krijgen. En toch vinden ze elkaar eigenlijk heel leuk en genieten ze van elkaar. Beiden willen eigenlijk maar één ding en dat is een vriendin hebben, maar halsstarrig als ze zijn, zullen ze dát nooit toegeven. En Faa is een beetje verliefd op Marius Misser maar die zie haar niet staan door haar rare gedrag. Of toch wel?
Je gaat een beetje van Faa en Victoria houden want ondanks hun verwende, driftige gedoe zijn ze in hun hart heel erg aardig.
Doorheen het boek staan erg grappige zwart wit tekeningen van Mariëlla van de Beek die uitstekend bij het verhaal passen.
Kortom, een heerlijk boek waarbij je soms zit te grinniken om de dwaze streken van dit komische stel.


ISBN 9789020674811 | Hardcover met leeslint met daaraan het fietsje van Faa | 96 pagina's | Uitgeverij Kluitman | februari 2012

© Dettie, 4 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Victoria! Klapperflappen met knettersuiker
tekst: Emma van Andel
illustraties:
Mariëlla van de Beek


In het eerste Victoriaboek maakten we kennis met Victoria, de zeer verwende dochter van baron en barones Van Pareldam, en de heks Faa Klapwiek die fotomodel wilde worden.
In dit tweede deel wordt Victoria uitgenodigd door Faa om in de herfstvakantie te komen logeren. Faa verveelt zich enorm in haar hutje en hoopt heel erg dat Victoria komt. Maar Victoria heeft haar vriendin Lotje al uitgenodigd, nou ja, dan kan Lotje toch gewoon in de kerstvakantie komen logeren, denkt Victoria. Maar Lotje pikt dat niet en vindt dat Victoria zich aan haar afspraak moet houden. Maar Victoria, gewend als ze is altijd haar zin te krijgen, wil daar niets van horen. Lotje is woedend!


'Hoe zou jij het vinden als ik zoiets bij jou zou doen?' snauwt Lotje. 'Probeer dat eerst maar eens te begrijpen.' kwaad kijkt ze Victoria aan. 'Van nu af aan praat ik nooit meer met jou. je denkt alleen maar aan jezelf. je bent een grote ego... eh, egoïst.'
'Je bent zelf een egoïst,' schreeuwt Vicoria. 'Dat ben je Lotje. je bent gewoon jaloers omdat mevrouw Klapwiek mij heeft uitgenodigd.


De meiden hebben dus dikke ruzie. Victoria vindt het vreselijk, Lotje is wel haar allerleukste superbeste vriendin, en ze weet niet hoe snel ze het goed moet maken. Ze zegt Faa Klapwiek af en vertelt haar dat ze al eerder met Lotje had afgesproken. Maar... heel raar, vlak voor de logeerpartij krijgt Lotje overal op haar lijf heel rare groene pukkels... en nog gekker is dat heks Faa ineens op bezoek komt. Nu kan de logeerpartij toch doorgaan! roept ze, en ze neemt Lotje gelijk maar mee achterop haar zwarte herenfiets.
De logeerpartij valt vies tegen want Faa is helemaal niet gezellig. Ze is verdrietig, ze verlangt naar Neveldal haar eigen heksendorp waar een hele hoop heksen wonen. Daar mag ze helaas niet meer komen nadat ze iets heeft gedaan wat absoluut niet mocht. Ze mag ook niet meer met andere heksen praten. Faa Klapwiek is namelijk onthekst en dat is het ergste wat een heks kan overkomen. Als Faa naar schrijfles is besluit Victoria om Faa te helpen. Ze gaat op zoek naar Neveldal om een goed woordje voor Faa te doen bij Griezemien, de hoofdheks. Neveldal was maar een uur lopen langs de rivier had Faa toch gezegd? Maar natuurlijk pakt het heel anders uit dan Victoria in gedachte had.


Je zit af en toe breeduit te grijnzen om de grappige opmerkingen van Faa en de bijdehante antwoorden van Victoria. De twee zijn zeer aan elkaar gewaagd. Toch heeft Victoria ondanks haar verwende opvoeding een klein hartje, ze lijkt vast op Torretje (Victor), haar goedmoedige vader. En Faa blijkt meer talenten te bezitten, ze is een ster in klapperflappen met knettersuiker maken! En wat de gevolgen van knettersuiker zijn... dat raad je toch niet maar het is wel heel grappig!
Het tweede boek over Victoria is opnieuw een geweldig leuk en fantasievol boek. Het lijkt alsof Emma van Andel al jaren kinderboeken schrijft zo soepel loopt het verhaal. Toch debuteerde ze pas in 2011 met een jeugdroman.
Ik heb opnieuw erg genoten van dit deel over Victoria en kijk uit naar deel 3 dat momenteel in de maak is.


ISBN 9789020674828 Hardcover met leeslint (met daaraan het heksenfietsje van Faa) 127 pagina's Uitgeverij Kluitman februari 2012
Leeftijd 9+

© Dettie, 25 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!