jeugd 6-9 jaar

Henrik Tamm

http://www.henriktamm.com

http://henriktamm.blogspot.nl

https://www.facebook.com/henrik.tamm.7

 

Ninja Timmy en de gestolen lach
Henrik Tamm


In dit boek spelen zich allerlei magische gebeurtenissen af rond Timmy de kat, Simon de nerts en Jasper en Kasper, de varkensbroertjes.
Gevieren vormen ze al jaren het uitvindersteam. Timmy en Simon wonen op een grote zolder van een bakkerij en werken daar met veel plezier aan hun uitvindingen.  Jasper en Kasper zijn heel goed in wiskunde en maken de moeilijkste berekeningen.


In Elyzandrium, de stad waarin het team woont, maken de Gribbels, een groep wilde zwijnen, de laatste tijd de straten onveilig.  Helaas komt ook ons viertal met ze in aanraking als ze de sinaasappelpelmachine wegbrengen naar de fruithandelaar. Hun machine zijn ze kwijt maar, een geluk bij een ongeluk, daardoor ontmoet Timmy wel Alfred, de speelgoedmaker die het prachtigste, magische speelgoed maakt.


Ondertussen is er in Elyzandrium nog wat anders aan de hand. Het gerucht gaat dat kinderen worden ontvoerd en na een paar dagen weer terug zijn maar dan zonder lach! Ze kunnen niet meer hardop lachen! De kinderen zelf kunnen zich na afloop niets meer herinneren.
Zouden die akelige Gribbels daar mee te maken hebben? En wat is er waar van de verhalen dat de Gribbels zich aangesloten hebben bij de afschuwelijke Leguanenbende?


Timmy vindt het vreselijk voor de kinderen en wil het er niet bij laten zitten, hun stad moet weer een veilige stad worden. Ineens weet hij hoe hij dat aan moet pakken, ze moeten een eigen bende vormen! Ze moeten als ninja's ten strijde trekken! Natuurlijk doen Simon, Japser en Kasper mee en Alfred zal een magische uitrusting voor hen maken.


Dit is het begin van een heel spannend avontuur waarbij de vrienden kennis maken met een enorm Blauw Konijn met bliksemende rode ogen én met Flores, de flitsende, charmante, ondernemende en aantrekkelijke pilote.
Zullen ze de stad kunnen redden van de vreselijke Gribbel- en leguanenbende en waar is de lach van de kinderen gebleven...?


Het verhaal rond de verdwenen lach is in feite ondergeschikt aan de avonturen die de vier vrienden beleven. De verdrijving van de Gribbels en vooral de Legunanen speelt de hoofdrol evenals het blauwe konijn. De schrijver heeft daarbij al zijn fantasie gebruikt en die is heerlijk en vaak humoristisch. Alleen de beschrijving van de stad maakt het verhaal al leuk maar ook de fantastische uitvindingen, de bijzondere gebruiksvoorwerpen en het magische speelgoed zijn geweldig om over te lezen en... te zien.
De prachtige magische afbeeldingen, vormen namelijk een erg belangrijk onderdeel van het boek. Ze zijn letterlijk een toevoeging bij het verhaal.
Het verhaal  zelf is lekker spannend maar niet eng ondanks de Gribbels en leguanen.
Heerlijk boek om helemaal in weg te duiken.


Hendrik Tamm, geboren in Zweden en opgegroeid in Tanzania, Pakistan en Peru, studeerde aan Art Center College of Design in Pasadena (Los Angeles). Na het afstuderen (1995) werkte hij onder andere mee aan films als Shrek en Narnia. In zijn spaarzame vrije tijd is hij bezig met schilderen.


ISBN 9789044822281 | Hardcover | 212 pagina's | Clavis Uitgeverij | november 2014
Vertaald door Sophie Kuiper | Leeftijd 9+

© Dettie, 14 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER