jeugd 6-9 jaar

Marjet Huiberts & Sieb Posthuma

http://www.marjethuiberts.nl

http://www.siebposthuma.com

 

Aadje Piraatje kan al lezen
lees je mee?
illustraties: Sieb Posthuma
tekst: Marjet Huiberts


Aadje Piraatje moet net als alle kinderen leren lezen, dus schrijft zijn vader allemaal letters en woorden op het bord.

De aa van aap en de b van boot,
de v van vis en de p van poot.

Alle piraten luisteren mee en onder andere Jan zonder hand en Goof zonder oog maken grapjes erover, ze roepen:

de r van rum en de w van wijn
de l van lol en de g van gein


Maar Aadje heeft helemaal geen leesles nodig! Aadje kan allang lezen! "De aa van aadje en de z van zes. Ik kan het, pap, ik hoef geen les." verklaart Aadje en daarmee zijn de lessen afgelopen...

Ik zie het al helemaal voor me hoe de kinderen die dit verhaaltje voorgelezen krijgen, zitten te gniffelen om die gekke piraten en het slimme jongetje.
Maar het wordt nóg leuker. Na het voorleesgedeelte volgen namelijk allemaal korte verhalen op AVI startniveau. Kinderen kunnen dan zelf laten zien dat zij óók al kunnen lezen. Je kunt sommige verhaaltjes zelfs samen met een ander kind voorlezen want voor de tekst staat een portretje van degene die aan het woord is, dat zijn afwisselend Aadje en Papa piraat.


En zo lezen en zien we welke piraten op de boot zitten en hoe bijvoorbeeld de piraten Joop, Goof en Jan eruit zien. Joop heeft een houten poot, Jan heeft een haak als hand en Goof heeft een lapje voor zijn oog. Aadje vindt ze allerdrie heel erg leuk en lief.
Aadje vertelt over zijn moeder die in de duinen woont, en soms een kus in een fles stuurt. - In het water dobbert een fles met een briefje waarop een kus staat. - Hij vertelt over zijn vader die Aadjes haar knipt én eten kookt én Aadje verzorgd als hij ziek is en taart bakt als hij jarig is. We lezen ook hoe papa Piraat reageert op Aadje. Papa is een échte piraat, maar wel een hele lieve!.


De afbeeldingen van Sieb Posthuma zijn geweldig! Ik heb zitten grinniken om de verpleegstermeeuwen met rodekruis kapjes op. Om de soeppan met schildpaddeksel. Om de grappige piratenverjaardagstaart én de leuke, bijna deftige papa piraat met zijn mooie rode sikje en krullende snor. Bij de afbeeldingen staan ook nog allemaal woordjes, zoals buik bij een dikke piratenbuik die onder een trui vandaan piept of haak bij de haakhand van Jan.
En zo leren de kinderen er stiekem nog een paar extra woordjes bij. Alle woorden worden nog zonder hoofdletters geschreven, er staan wel enkele leestekens in en achter de korte duidelijk afgedrukte zinnen.

Kortom, fantastisch boek voor kleine boekaniertjes vanaf ca. 6 jaar.


ISBN 9789025760830 | Hardcover | NUR 287 | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juli 2016
Afmeting: 26,3 x 20,4 cm  leeftijd 6+ / AVI Start

© Dettie, 31 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER