jeugd 6-9 jaar

Moniek Vermeulen

http://moniekvermeulen.weebly.com

http://www.leenvandurme.be

 

Siebe houdt niet van ruzie
illustraties: Leen van Durme
tekst: Moniek Vermeulen


Als we het boek op het titelblad openslaan zien we een jongetje zitten met zijn ogen dicht en zijn handen stijf op zijn oren. Dat jongetje is Siebe.

Siebe is verdrietig en bozig en daarom zit hij daar. Papa en mama hebben alweer ruzie, de derde keer al deze week, en hij vindt dat akelig. Hij loopt maar naar de tuin en gelukkig is Kip blij om hem te zien, daar vrolijkt Siebe wel weer wat van op. 'Ma en pa moeten lief zijn,' zegt hij tegen Kip. Ook vertelt hij aan Kip dat hij bang is. 'Wat als ma en pa boos blijven?' Zullen ze dan net als Mette's papa en mama gaan scheiden?

Gelukkig kan hij op bezoek bij opa. Opa is lief en doet altijd lekker gek met hem. Hij vraagt aan opa of mensen die ruzie maken gaan scheiden. 'Ben je gek,' zegt opa. Maar Siebe twijfelt nog steeds en opa kan hem verder niet echt overtuigen.

Misschien kan Mette hem helpen, zij weet hoe het ging bij haar thuis. Mette wil Siebe wel helpen en bedenkt een heel lief plan, dat gaat vast lukken en komt alles weer goed. Maar die avond roepen papa en mama Siebe, ze willen hem iets vertellen. Siebe schrikt, hij wil het niet horen, ze gaan vast scheiden! Maar papa en mama hebben heel wat anders te vertellen, wat verklap ik niet, maar het is héél erg leuk!


Een dergelijk verhaal is wel eens vaker geschreven maar dat geeft niet. Het ligt er maar aan in welke vorm je het giet. De ene keer wordt het een heel serieus verhaal waarbij vooral het bang zijn voor een scheiding de aandacht heeft. De andere keer is die angst ook wel beschreven maar gaat het vooral om de ruziesfeer in huis en wat dat met een kind doet. Dit boek heeft van alle twee een beetje maar het is verder wel een vrolijk verhaal geworden.


De leuke Kip, de vrolijke opa en de lieve Mette maken het verhaal licht terwijl het toch ook een serieus en reëel verhaal is. Waarom Siebe bang is, is goed invoelbaar verteld. Maar ook de pret met opa en Mette spat van de pagina's af. Knap om zo'n verhaal op deze manier op AVI-M4 niveau te kunnen schrijven.

Leen van Durme heeft de sfeer van het boek heel goed aangevoeld. Je ziet duidelijk de boosheid en de blijheid of vrolijkheid van Siebe op de eenvoudige, heldergekleurde illustraties weergegeven. Maar het wordt nergens somber of akelig. De verhouding tussen tekst en beeld is precies goed. Prima boekje voor de beginnende lezer.


ISBN 9789462911253 | Hardcover | 30 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | 1 maart 2016
NUR 287 | AVI M4 Leeftijd 7+

© Dettie, 11 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Siebe wil een papa kopen
illustraties: Leen van Durme
tekst: Moniek Vermeulen


Mette, het vriendinnetje van Siebe heeft geen papa.  Dat vindt Siebe erg en hij vraagt Mette of zij dat ook erg vindt. Mette kan daar niet zo goed antwoord op geven omdat ze niet weet hoe het mét een vader is. Siebe vertelt dat hij zijn vader soms niet leuk vindt omdat papa dan boos is en Siebe vroeg naar bed moet. Maar voetballen en ijsjes eten en naar opa gaan met papa is wel heel fijn. Uiteindelijk vertelt Mette dat ze soms wel eens denkt aan een dichtbij-papa, dat zou best wel leuk zijn als ze die had.
Siebe wil wel een papa voor Mette kopen maar waar is een winkel waar ze papa's verkopen? Hij denkt en denkt en dan weet hij een leuke papa voor Mette! Hij onderneemt meteen actie. Maar dan vertelt Mette dat ze Jana bij hun komt wonen! Ze krijgt een tweede mama! Mette is heel blij en daarom is Siebe ook blij.


Siebe is echt een jong kind met herkenbare gevoelens. Papa is af en toe gewoon helemaal niet lief, zeker niet als je nog wilt spelen en papa zegt dat je naar bed moet. Maar meestal is hij wel lief. Schattig is het als Siebe een papa voor Mette zoekt en bedenkt dat de allerleukste papa zijn eigen papa is, maar dan heeft hij zelf geen papa meer. Op een mooie subtiele manier wordt in dit boekje verteld dat er ook andere samenlevingsvormen zijn en dat het bijvoorbeeld ook heel leuk kan zijn met twee mama's in plaats van een papa en mama.


Op elke linker- of rechterpagina staat een gekleurde illustratie gemaakt door Leen Van Durme en die passen erg goed bij het verhaal. De afbeeldingen zijn eenvoudig maar daardoor juist zo leuk.


ISBN 9789058386960 Hardcover 31 pagina's Uitgeverij De Eenhoorn 2011 maart 2011
Leeftijd vanaf 6 jaar te lezen na 9 maanden leesonderwijs

© Dettie, 1 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER