jeugd 6-9 jaar

Alex Milway

https://www.alexmilway.com

 

De boswolven
Elandeiland deel 2
Alex Milway


In het eerste deel over Elandeiland lazen we hoe Rosa al snel gewend geraakt is op het eiland bij haar oma Nan. Toen stond ze nog te kijken van Albert de Eland die zijn grote kop zomaar door het raam stak en was ze stomverbaasd toen oma Nan met hem bleek te kunnen praten. Daar is ze al helemaal al gewend, en ze heeft het reuze naar haar zin. Intussen heeft ze Biggetje, de dwerguil, leren kennen, en meneer Hibberdie, de beer.

In dit nieuwe avontuur zijn oma Nan en Rosa druk bezig: er moet een slaapkamer aangebouwd worden voor Rosa. Maar voorlopig ligt het werk stil, ineens stort de regen zich uit over de berg, en het dondert en bliksemt. Ze gaan snel binnen schuilen. Albert gaat mee, die vindt die nattigheid ook maar niets. Ook Biggetje en meneer Hibberdie komen schuilen. Rosa kijkt naar buiten: wat een weer! Dan ziet ze schaduwen op de helling.


‘Zijn dat wolven?’


Zowel oma Nan als Albert ontkennen dat. Er zijn al jaren geen wolven meer gezien. En, zegt Albert: we willen ze ook niet. Maar even later staat er een wolf voor de deur.
Het is gelukkig nog maar een welpje, dat doodsbang wegrent als ze al die dieren in oma’s hut ziet.
Oma Nan legt uit: ze moeten het diertje terugvinden om te kunnen helpen! Zo’n jong dier redt het niet alleen. Ze moet terug naar haar familie. Ook al zou Rosa haar wel bij zich willen houden. Maar dat kan echt niet…
Dan blijken er dus wel degelijk wolven op het eiland te zijn, heel veel wolven. En wolven zijn gevaarlijk. Maar ze moeten het welpje helpen…


Alex Milway vertelt opnieuw over de natuur, en hoe de mens daar het beste mee om kan gaan. Dat doet hij met een spannend avontuur, waarbij we meer leren over de wildernis, over hoe ieder dier nodig is voor het ecosysteem. Ook de gevaarlijke wolven, ook de kleine insecten.


Voor in het boek staat een plattegrond van het eiland, zodat je de zoektocht naar de familie van het wolfje kunt volgen.
De boeken over het Elandeiland zijn een mix van fictie en non-fictie, en eventuele moeilijke begrippen worden achterin nog eens uitgelegd. Daar staat ook een aantal planten die je kunt zoeken in het boek. De leuke blauw-zwarte tekeningen fleuren het boek op.


Alex Milway (Hereford, Engeland)  is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN  9789047713463 | Hardcover| 168 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2022
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 23 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Elandeiland
Elandeiland deel 1
Alex Milway


Rosa wordt door piloot Tom op een eiland gedropt. Waarom Rosa helemaal in haar uppie op dat grote eiland dat er wild en onbewoond uitziet, gaat wonen, wordt (nog) niet verteld. Haar oma Nan, de enige die daar lijkt te wonen, zegt ook nog dat ze er niets van af weet dat ze zou komen. Maar Rosa heeft een brief geschreven! zegt ze.
Piloot Tom brengt de bestelde voorraden naar oma’s huis en vertrekt weer. Daar staan ze dan.


‘Ik kan nergens heen,’ zegt Rosa.
Oma Nan snoof. ’Dat kan wel kloppen. Een meisje moet wel ernstig in de problemen zitten voor ze hier terechtkomt,’  zei Nan.


En ze zet haar kleinkind meteen aan het werk. De voorraden moeten naar een blokhut die er nogal krakkemikkig uitziet. Maar binnen is het warm en gezellig, al is het maar één ruimte. Rosa krijgt de tijd niet om daar bij stil te staan: er steekt een kop met een groot gewei door het raam die begint te praten!
Oma Nan zegt: ‘Er is niet veel verschil tussen hen (=de dieren) en ons.’ (en de lezer weet dat dit boek net zo is als Hotel Flamingo: ook hier spreken mensen met dieren alsof het de normaalste zaak van de wereld is)
Rosa is vrijwel meteen de stad vergeten. Het is hier totaal anders, maar wel bijzonder. En avonturen: die zijn er om te beleven.


Dus als ze die avond eerst samen genieten van een storm en dan naar buiten gaan, vindt ze het helemaal niet vreemd een pratend dwerguiltje te ontmoeten.
Maar het is wel vreemd als ze zien hoe een vliegtuig twee figuren dropt. Wie – of wat – zijn dat? Waarom worden die gedropt?
En de volgende dag gaat Rosa met oma Nan op zoek. Ze vinden de indringers op de plek waar meneer Pernikkel, de berghaas, geagiteerd rondspringt. Hij is niet gewoon boos, hij is woest. Laaiend zelfs, want de nieuwkomers zijn druk bezig zijn huis, zijn omgeving te verwoesten.
Voor ze weet wat er gebeurt moet Rosa een enorme ruzie zien te voorkomen en moet ze iets bedenken om haar oma die gevallen is, naar huis te krijgen.


In een snel tempo raakt Rosa thuis op het eiland, en beleeft ze een spannend avontuur.
‘Dat je iets nog nooit gedaan hebt, wil niet zeggen dat je het niet kunt,’ zegt oma. Die woorden knoopt Rosa goed in haar oren. En ze krijgt hulp van de dieren.


Niet alleen is dit een leuk en spannend verhaal, je leest ook over hoe mooi en belangrijk de natuur is, zonder dat er een belerend vingertje is.
De tekeningetjes verlevendigen de tekst, die ruim geordend over de pagina’s staat.


Wat leuk om te ontdekken dat dit het eerste deel uit een serie is! Rosa gaat nog meer avonturen beleven en dat kan alleen maar leuk zijn!
In een nawoord vertelt Milway dat het verhaal gebaseerd is op zijn eigen oma. ‘Een onverwoestbare oma, een natuurkracht.’ Dat is oma Nan inderdaad ook. En het meisje Rosa heeft veel weg van hemzelf, zegt hij. Daarnaast heeft Milway een grote liefde voor de natuur, die hij eveneens verwerkt in dit boek.


Alex Milway (Hereford, Engeland)  is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN  9789047713432 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2022
Volop zwart wit tekeningen met een blauw accent. En een overzichtskaart van het eiland.
Leeftijd 7+

© Marjo, 18 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER