jeugd 6-9 jaar

Alex Milway

Elandeiland
Elandeiland deel 1
Alex Milway


Rosa wordt door piloot Tom op een eiland gedropt. Waarom Rosa helemaal in haar uppie op dat grote eiland dat er wild en onbewoond uitziet, gaat wonen, wordt (nog) niet verteld. Haar oma Nan, de enige die daar lijkt te wonen, zegt ook nog dat ze er niets van af weet dat ze zou komen. Maar Rosa heeft een brief geschreven! zegt ze.
Piloot Tom brengt de bestelde voorraden naar oma’s huis en vertrekt weer. Daar staan ze dan.


‘Ik kan nergens heen,’ zegt Rosa.
Oma Nan snoof. ’Dat kan wel kloppen. Een meisje moet wel ernstig in de problemen zitten voor ze hier terechtkomt,’  zei Nan.


En ze zet haar kleinkind meteen aan het werk. De voorraden moeten naar een blokhut die er nogal krakkemikkig uitziet. Maar binnen is het warm en gezellig, al is het maar één ruimte. Rosa krijgt de tijd niet om daar bij stil te staan: er steekt een kop met een groot gewei door het raam die begint te praten!
Oma Nan zegt: ‘Er is niet veel verschil tussen hen (=de dieren) en ons.’ (en de lezer weet dat dit boek net zo is als Hotel Flamingo: ook hier spreken mensen met dieren alsof het de normaalste zaak van de wereld is)
Rosa is vrijwel meteen de stad vergeten. Het is hier totaal anders, maar wel bijzonder. En avonturen: die zijn er om te beleven.


Dus als ze die avond eerst samen genieten van een storm en dan naar buiten gaan, vindt ze het helemaal niet vreemd een pratend dwerguiltje te ontmoeten.
Maar het is wel vreemd als ze zien hoe een vliegtuig twee figuren dropt. Wie – of wat – zijn dat? Waarom worden die gedropt?
En de volgende dag gaat Rosa met oma Nan op zoek. Ze vinden de indringers op de plek waar meneer Pernikkel, de berghaas, geagiteerd rondspringt. Hij is niet gewoon boos, hij is woest. Laaiend zelfs, want de nieuwkomers zijn druk bezig zijn huis, zijn omgeving te verwoesten.
Voor ze weet wat er gebeurt moet Rosa een enorme ruzie zien te voorkomen en moet ze iets bedenken om haar oma die gevallen is, naar huis te krijgen.


In een snel tempo raakt Rosa thuis op het eiland, en beleeft ze een spannend avontuur.
‘Dat je iets nog nooit gedaan hebt, wil niet zeggen dat je het niet kunt,’ zegt oma. Die woorden knoopt Rosa goed in haar oren. En ze krijgt hulp van de dieren.


Niet alleen is dit een leuk en spannend verhaal, je leest ook over hoe mooi en belangrijk de natuur is, zonder dat er een belerend vingertje is.
De tekeningetjes verlevendigen de tekst, die ruim geordend over de pagina’s staat.


Wat leuk om te ontdekken dat dit het eerste deel uit een serie is! Rosa gaat nog meer avonturen beleven en dat kan alleen maar leuk zijn!
In een nawoord vertelt Milway dat het verhaal gebaseerd is op zijn eigen oma. ‘Een onverwoestbare oma, een natuurkracht.’ Dat is oma Nan inderdaad ook. En het meisje Rosa heeft veel weg van hemzelf, zegt hij. Daarnaast heeft Milway een grote liefde voor de natuur, die hij eveneens verwerkt in dit boek.


Alex Milway (Hereford, Engeland)  is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN  9789047713432 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2022
Volop zwart wit tekeningen met een blauw accent. En een overzichtskaart van het eiland.
Leeftijd 7+

© Marjo, 18 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER