jeugd 6-9 jaar

Alex Milway

https://www.alexmilway.com

 

De hemeladelaars
4. Elandeiland
Alex Milway


Rosa woont nog steeds bij oma Nan op Elandeiland. Maar de laatste tijd merkt ze dat het niet echt goed gaat met haar oma.Als Nan op een dag besluit om Albert de eland te gaan zoeken, weet Rosa niet of het een goed idee is. Maar ze besluit zich geen zorgen te maken, en alle klusjes te doen die ze anders samen gedaan zouden hebben.


‘Je redt je toch wel meisje? ‘ vroeg ze bezorgd.
‘Zeker weten,’ zei Rosa. ‘En hoe zit het met jou? Red jij je wel?’


Maar na een paar dagen wordt ze wel een beetje ongerust, want oma Nan blijft wel lang weg!
Rosa gaat haar zoeken, wolfje Tak gaat mee, en de uil Biggetje zal er voor zorgen dat niemand de hut beschadigt. Eigenlijk vindt hij dat wel eng, want hij heeft grote vogels gezien! Gevaarlijke grote vogels!


Rosa en Tak gaan op pad. Maar hoe weet ze nu welke kant Nan op gegaan is?
Zou haar oma ook over die gevaarlijke wiebelbrug gegaan zijn?
Gelukkig komt ze dieren tegen die oma Nan hebben gezien. Maar wel al een tijdje geleden.
Ook die grote vogels hebben haar gezien. En omdat zij vanuit de lucht kunnen kijken, kunnen ze meer zien. Arend (leuk, die naam!) wil wel helpen.

De adelaars – want dat zijn het, zijn helemaal niet eng, ontdekt Rosa.
Maar of Arend ook oma Nan ontdekt?


Alle bekende figuren doen ook in dit verhaal mee, dat het vierde en laatste deel is. Waarom dat zo is, begrijp je wel.
Deze keer kom je, al lezend in dit leuke, zelfs ietwat spannende verhaal, meer te weten over adelaars, en over de lente, en hoe we dieren kunnen helpen nu het klimaat er op achteruit gaat.
Achterin staan 'verborgen' planten getekend, die je kunt gaan zoeken in het boek. Want daar staan tekeningen in natuurlijk.


Alex Milway (Hereford, Engeland) heeft die zelf gemaakt. Hij is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN 9789047713487  | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2024
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 8 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De strandotters
3. Elandeiland
Alex Milway


Rosa is al helemaal gewend aan het leven op het Elandeiland, met haar oma Nan.
Dat ze met de dieren kunnen praten vindt ze niet vreemd meer.
Ook in dit derde avontuur zijn haar vrienden van de partij: Albert de Eland, Biggetje, de dwerguil, en meneer Hibberdie, de beer. En natuurlijk de nieuwe huisgenoot, Tak het wolvenwelpje.


Dan is nog even een probleem: er was een noodsignaal, dus oma Nan wil met Rosa op onderzoek uit. Naar de kust, waar het signaal vandaan lijkt te zijn  gekomen. Maar Tak kan niet mee, hoe graag hij ook wil!
Het is veel te ver!
Gepakt en gezakt vertrekken Rosa en oma in de kano naar Pootjebaai (zie plattegrond voor in het boek!)
Ha, als ze proberen te slapen wordt Rosa ineens over haar gezicht gelikt! Huh?
Je raadt het al: Tak heeft hen ingehaald!
Zal hij zich nuttig kunnen maken bij het avontuur dat volgt?


In Pootjebaai vinden ze een hoop troep! Plastic! Maar dat hoort daar niet!


‘Zo kunnen we het niet achterlaten.'
Maar voor ze konden beginnen, werden ze opgeschrikt door een keiharde begroeting.
‘Joe-hoeoe!’ riep een stem.’


Als je de titel nog eens leest, weet je van wie die stem is. Oki is zijn naam, en hij is het met Nan en Rosa eens: dat plastic is een enorme troep! Hij en zijn vrienden gebruiken er wel een deel van, maar het meeste moet opgeruimd worden.
Was Oki dan degene die de vuurpijl de lucht in liet gaan?


Behalve Oki leren we ook nog Marlies de Walvis kennen en Sjoerd de heremietkreeft.
En de drenkeling die gered moet worden, dat is een verrassing…


Ook in dit boek lees je een spannend avontuur en leer je het een en ander over de natuur. Over het leven van heremietkreeften, en over de walvis. Over milieuvervuiling en nog meer. Die feitjes worden haast onopvallend in het verhaal verwerkt. Er is weer een duidelijke bladspiegel en natuurlijk zijn er hier ook van die leuke zwart-wit-blauwe tekeningetjes.


Alex Milway (Hereford, Engeland)  is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN 9789047713470 |Hardcover| 163 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2023
Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 7 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De boswolven
Elandeiland deel 2
Alex Milway


In het eerste deel over Elandeiland lazen we hoe Rosa al snel gewend geraakt is op het eiland bij haar oma Nan. Toen stond ze nog te kijken van Albert de Eland die zijn grote kop zomaar door het raam stak en was ze stomverbaasd toen oma Nan met hem bleek te kunnen praten. Daar is ze al helemaal al gewend, en ze heeft het reuze naar haar zin. Intussen heeft ze Biggetje, de dwerguil, leren kennen, en meneer Hibberdie, de beer.

In dit nieuwe avontuur zijn oma Nan en Rosa druk bezig: er moet een slaapkamer aangebouwd worden voor Rosa. Maar voorlopig ligt het werk stil, ineens stort de regen zich uit over de berg, en het dondert en bliksemt. Ze gaan snel binnen schuilen. Albert gaat mee, die vindt die nattigheid ook maar niets. Ook Biggetje en meneer Hibberdie komen schuilen. Rosa kijkt naar buiten: wat een weer! Dan ziet ze schaduwen op de helling.


‘Zijn dat wolven?’


Zowel oma Nan als Albert ontkennen dat. Er zijn al jaren geen wolven meer gezien. En, zegt Albert: we willen ze ook niet. Maar even later staat er een wolf voor de deur.
Het is gelukkig nog maar een welpje, dat doodsbang wegrent als ze al die dieren in oma’s hut ziet.
Oma Nan legt uit: ze moeten het diertje terugvinden om te kunnen helpen! Zo’n jong dier redt het niet alleen. Ze moet terug naar haar familie. Ook al zou Rosa haar wel bij zich willen houden. Maar dat kan echt niet…
Dan blijken er dus wel degelijk wolven op het eiland te zijn, heel veel wolven. En wolven zijn gevaarlijk. Maar ze moeten het welpje helpen…


Alex Milway vertelt opnieuw over de natuur, en hoe de mens daar het beste mee om kan gaan. Dat doet hij met een spannend avontuur, waarbij we meer leren over de wildernis, over hoe ieder dier nodig is voor het ecosysteem. Ook de gevaarlijke wolven, ook de kleine insecten.


Voor in het boek staat een plattegrond van het eiland, zodat je de zoektocht naar de familie van het wolfje kunt volgen.
De boeken over het Elandeiland zijn een mix van fictie en non-fictie, en eventuele moeilijke begrippen worden achterin nog eens uitgelegd. Daar staat ook een aantal planten die je kunt zoeken in het boek. De leuke blauw-zwarte tekeningen fleuren het boek op.


Alex Milway (Hereford, Engeland)  is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan, waaronder de Flamingo-serie.


ISBN  9789047713463 | Hardcover| 168 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2022
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 23 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>