jeugd 6-9 jaar

Janne Janssens

Het kaartje van Guus
Illustraties: Zoë Claessens
Tekst: Janne Janssens


Uitgeverij Clavis geeft al een aantal jaren Pleisterboeken uit. In deze boeken worden gevoelige onderwerpen besproken zoals, faalangst, hoogbegaafdheid, dementie, kanker, verborgen armoede, overgewicht, pesten en nog veel meer onderwerpen.


Elk boek is op dezelfde manier opgezet. Het begint met een prettig, invoelend verhaal waarin we lezen over een kind dat moeite heeft met een bepaald gedrag of in een lastige situatie zit of waar iets anders mee aan de hand is. Dat gedeelte is uitstekend geschikt om voor te lezen en zo kan het kind kennismaken met het probleem of situatie waar hij of zij zelf ook mee zit. Alleen de herkenning zal al erg prettig zijn.


Vervolgens zijn er spelletjes die betrekking hebben op het onderwerp en daarna volgt informatie voor het kind, de ouders, leerkrachten, begeleiders etc. Vaak is er ook nog een, ook voor een kind, duidelijk interview met een expert of een verhaal van een ervaringsdeskundige. Zo krijgt iedereen, zowel het kind als de volwassene, een compleet beeld van de situatie inclusief tips en richtlijnen die iedereen verder kan helpen.


In dit boek wordt het verhaal verteld over Guus. Hij heeft autisme. Nu kent autisme vele vormen maar in het geval van Guus gaat het om een vorm waarin regelmaat en duidelijke afspraken goed werken. Guus kleedt zich bijvoorbeeld iedere ochtend op dezelfde manier aan. Eerst een schone onderbroek aan, dan zijn T-shirt en zijn broek, daarna zijn trui en sokken en als laatste zijn schoenen. Elke ochtend kleedt Guus zich in die volgorde aan, nooit anders.


En dan... pakt hij zijn kaartje waarop het woord autisme is geschreven. Dat hangt hij om zijn nek. Guus vindt dat kaartje niet fijn. Door dat kaartje wordt hij anders dan de andere kinderen op school. Een jongetje pest hem ook. In de speeltijd zit hij meestal alleen buiten en dat allemaal door dat rotkaartje om zijn nek.
Maar dan komt Alisa naast hem zitten en ineens ziet Guus dat zij ook een kaartje om haar nek heeft. Daar staat het woord Onzeker op.
Alisa wijst naar de andere kinderen en dan ziet Guus het pas. Alle kinderen dragen een kaartje! Zelfs de jongen die Guus altijd pest!
En dan wordt alles anders, leuker, fijner...


Bij het verhaal staan afbeeldingen die de eenzaamheid, het verdriet of de blijdschap van Guus mooi weergeven. 
Al met al weer een zeer prettig boek uit deze mooie serie.


ISBN 9789044845143 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | maart 2022
Afmeting 26,8 x 25,7 cm | leeftijd 6+

© Dettie, 21 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER