jeugd 6-9 jaar

Erich Kästner

http://www.kaestner-im-netz.de

http://www.erich-kaestner-museum.de

 

Emiel en zijn detectives
Illustraties Walter Trier


Een oudje deze keer, geschreven in 1928.


Emiel Tafelpoot woont samen met zijn moeder in Neustadt. Zijn moeder moet heel hard werken om de kost te verdienen, ze heeft een kapperszaak. Soms is ze ziek en dan zorgt Emiel voor haar. Omdat ze weinig geld hebben gaat Emiel alleen een weekje logeren bij zijn oma en nichtje Ponyhoedje in Berlijn. Zijn moeder geeft 140 mark mee dat Emiel aan zijn oma moet geven. Emiel vindt het helemaal niet lekker zoveel geld op zak te hebben en speldt het voor de zekerheid vast in zijn binnenzak. De treinreis duurt lang en Emiel valt in slaap. Als hij wakker wordt merkt hij dat zijn geld weg is. Dat kan alleen de man gedaan gedaan hebben die bij hem in de coupé zat en zich voorstelde als mijnheer Grondijs. Als hij mijnheer Grondijs uit de trein ziet stappen gaat Emiel achter hem aan, hij wil het geld terug hebben waar zijn moeder zo hard voor gewerkt heeft. Als Emiel achter een pilaar staat om Grondijs in de gaten te houden ontmoet hij een jongen, Gustaaf, die hem helpen wil. Hij kent een heleboel jongens en deze willen allemaal Emiel helpen. Ze maken een plan en verdelen de taken. Hun plan lukt en Emiel kan bewijzen aan de politie dat het geld echt van hem is.
Op het politiebureau krijgt Emiel zijn geld terug en hij moet het hele avontuur aan de comissaris en later tegen vier journalisten vertellen. Emiel wordt een echte held want het blijkt dat Grondijs een hele nare man is die gezocht werd en nog veel meer berovingen had gepleegd. Hij krijgt een beloning van 1000 mark!
Emiel is vreselijk blij want nu kan zijn moeder ook naar Berlijn komen! En zijn moeder krijgt ook nog een warme winterjas en een droogkap.


Heel leuk verhaal, met grappige tekeningen. De schrijver legt eerst uit hoe hij op het idee van het verhaal kwam en dan stelt hij alle hoofdrolspelers voor met een tekening erbij. De namen van deze mensen zijn allemaal erg bijzonder en grappig. Leuk boekje! Ik kwam tot de ontdekking dat het nog steeds te koop is.


Hardcover | de Fontein Jeugd | 1997 ISBN: 9026109121
Vertaald uit het Duits door Annie Winkler-Vonk. Vanaf 9 jaar.

© Dettie, februari 2006

Lees de reacties op het forum, klik HIER!