jeugd 6-9 jaar

May-Britt Mobach

Cleo & Bast - De krankzinnige kunstroof
Illustraties: Sonia Menti
Tekst: May-Britt Mobach

In Parijs bevindt zich een bijzonder vijfsterrenhotel. De eigenaresse is de steenrijke weduwe Madame, zij heeft nog meer luxe hotels, maar ze is het liefst in Parijs. Dat komt doordat hier de poezen Bast en Cleo wonen.


Bast is een raskat, met stamboom en laat zich graag verwennen. Eigenlijk vond ze het niet zo leuk dat Cleo (kort voor Cleopatra) ook in het hotel komt wonen. Ze komt van een boerderij, is dus een heel ander leven gewend. Niet dat ze een plattelandskat is, want op die boerderij maakte haar baasje kleding voor de beroemdste modemerken van Parijs. Toen zij overleed kwam Cleo naar het hotel.


Als het verhaal begint, heeft een wereldberoemd model haar intrede gedaan in het hotel. Ze is niet tevreden en dat laat ze horen. De lampen hadden vervangen moeten worden, niet gebeurd. Er hadden gisteren al witte rozen moeten zijn, zodat ze vandaag op hun mooist zouden zijn: niet gebeurd. En ze mist haar speciale geurkaarsen en haar eigen beddengoed.
Al het personeel in het hotel is er stil van. Cleo schrikt zo van het getier dat ze per ongeluk een heel duur vaasje omstoot.
Hoe erg ook, dit voorval breekt de akelige sfeer, want het model is erg gecharmeerd van Cleo en neemt haar mee in haar tas, naar buiten.
En later moet Cleo mee naar haar suite, waar een extravagant feestje gevierd gaat worden. Ze maken er een enorme puinhoop van! En als ze weg zijn ontstaat er brand! Hoe dat nu komt?
Maar: Cleo is nog in de suite! Wat nu?
Gelukkig ontkomt ze, en wat is ze blij als Bast haar opvangt. Zo onaardig is die dan toch niet.


Als Madame op bezoek komt in haar eigen hotel, gebeurt er in Parijs iets vreselijks: er wordt een schilderij gestolen uit het Louvre! Als Madame dat hoort wil ze meteen op onderzoek uit. Het lijkt haar een goed idee als de poezen haar daarbij helpen. Hoe dat in zijn werk gaat, dat wordt een heel verhaal!
En dat staat allemaal beschreven in dit prachtige boek van May-Britt Mobach. Het verhaal is erg leuk, met de nodige humor en lekker veel actie en spanning.


Maar dan: de tekeningen, wow! Je waant je echt in Parijs: de illustraties in sierlijke lijnen stralen een Franse elegantie uit. Je ziet dames op hoge hakken, mannen met flinke hangsnorren en om hen heen luxe en lekkers. Cleo en Bast staan er bij en kijken er naar, als nuchtere katten, die je niet zomaar van hun stuk brengt.
Hoe mooi ook, er is wel een minpuntje: niet alle gebruikte Franse woorden en zinnen zijn correct gespeld. Heel jammer.


May-Britt Mobach (1972) is een Nederlands presentatrice. Zij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, heeft als (hoofd)redacteur gewerkt voor verschillende modetijdschriften.
Het prachtige werk van Sonia Menti kun je HIER bekijken


ISBN  9789048851072 | Hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2020
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 29 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER