jeugd 6-9 jaar

Bas Rompa

jeugd 8Uitvinder Otto en het krimphuis

Otto logeert bij oma Jet omdat hij oma gaat helpen met appels plukken. Oma moet appeltaarten bakken voor het wereldrecord taarttoren bouwen. Maar oma durft niet meer op het trapje te staan en de appels aan de boom hangen te hoog.
Otto merkt dat voor oma veel dingen te hoog zijn, de kopjes in het keukenkasje, het hoedje op de kapstok, de waslijn... vroeger was dat toch niet zo? Otto ontdekt dat oma krimpt!
Daar wil hij wel eens meer van weten, hoe kan dat nou? Hoe hard krimpt oma? Hij meet de omtrek van een verschrompeld appeltje en de omtrek van een gewone appel. Die verschrompelde is de helft kleiner geworden! Zou oma ook zo erg krimpen? Dat kan haast niet bedenkt Otto. Maar voor oma is het wel erg lastig, ze moet steeds heel erg op haar tenen staan om iets te pakken of op een kistje stappen. Otto vindt dat maar niets, hij moet iets bedenken waardoor oma weer gewoon bij haar spullen kan. En hij bedenkt én maakt het krimphuis! Hoe hij dat doet kun je in het boek lezen.


Een grappig verhaal, ook doordat de moderne tijd en vroeger met elkaar verweven worden. Otto heeft nog nooit deeg voor appeltaart gezien, zijn moeder koopt zo'n taart gewoon in de winkel. En oma heeft van die leuke kousen, echte omakousen vindt Otto. Oma wast ook nog gewoon af en haalt het wasgoed door de wringer en hangt het aan een waslijn. Otto vindt het fijn om oma daarmee te helpen. 'Net zoals je vader vroeger' zegt oma, die hielp ook altijd. En... oma bewaart zo lekker veel, ze heeft altijd wel iets wat je nu net nodig hebt.
Zal oma blij zijn met het krimphuis? Vast wel!


Minpuntjes: Hoe het wereldrecord taartbouwen afloopt kom je niet te weten. Dat was de start voor dit verhaal maar doet verder niet ter zake. Van echt iets uitvinden kan je niet spreken. Het is leuk zoals Otto dingen berekent, opmeet en in elkaar zet maar dat is het dan ook, spannend is het niet.
Achterin het boek staan tips om zelf wat uit te vinden, die tips zijn wel erg vaag gehouden.
Toch is het leuk boek om te lezen, het is verder een vrolijk en gezellig verhaal.

De illustraties van Willeke de Boer zijn goed getroffen en erg geestig.


ISBN 9789044809527 Hardcover, 79 pagina's, Uitgeverij Clavis oktober 2008
Vanaf 8 jaar

© Dettie, mei 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Uitvinder Otto en het krimphuis


Otto mag een weekend bij zijn oma logeren, die druk is met het bakken van appeltaarten. Dat is voor een recordpoging, het wereldrecord taartbouwen.
Jasmijn, Otto's zus zal ook nog komen helpen, want oma is de jongste niet meer. Otto ontdekt dat ze krimpt, en hij ziet hoe ze van alles heeft bedacht om toch te kunnen doen wat ze altijd deed. Otto's ouders hebben het namelijk al gehad over een verzorgingshuis... en dat wil oma dus absoluut niet. Maar ja, als ze weten hoe erg ze al gekrompen is, dat ze eigenlijk de was niet meer op kan hangen, en dat ze niet meer bij de bovenste keukenkastjes kan!? Otto wil haar helpen, en niet alleen met het plukken van de appels die nu ook te hoog hangen, maar hij bouwt een echt krimphuis voor haar. Een huis dat uitzet als iemand groeit, maar kleiner wordt als de jaren de elasticiteit van de botten aantast. Otto is druk in de weer om alles op te meten, iets wat hij altijd al doet. Steeds bezig met testjes. Uitvindingen dus.


En hij leert bij oma dat er al heel veel uitgevonden is: appeltaartenmix bijvoorbeeld. En oma laat hem de werking van een appelboor zien. Tja, moderne mensen zoals zijn ouders kopen 'gewoon' een taart in de winkel. Otto heeft nog nooit gezien hoe je een taart zelf maakt. En geen vaatwasser hebben maar zelf met kwast en water in de weer! Goed dat er nog van die oma's zijn, die ook nog een wringer in de schuur hebben staan. En Jasmijn is blij dat oma al haar kleren nog bewaard heeft, want nu kan ze een mooie jurk aan naar dat feest waar ze met haar vriend heen gaat. Het is een verhaal dat tegelijk aangeeft dat nieuwe ideeën nuttig zijn, maar ook dat je al de oude niet moet afdoen als ouderwets.
Intussen moet ik toegeven dat Otto slimmer is dan ik, ik begrijp niet zo goed wat hij allemaal aan het doen is. Ik denk dat het boek heel geschikt is voor kinderen die net als Otto abstract kunnen denken, die zeg maar wiskundig aangelegd zijn.


ISBN 9789044809527 Hardcover, 79 pagina's, Uitgeverij Clavis oktober 2008
Vanaf 8 jaar

© Marjo, januari 2010