jeugd 6-9 jaar

Truus Breukers

Geloof nooit je broer
Uit de serie De regels van Floor
Marjon Hoffman


De boeken uit deze serie volgen allemaal hetzelfde concept. Er zijn zo'n veertien verhalen, die steeds beginnen met een 'regel', in handgeschreven vorm. Daarna volgt het verhaal dat er bij hoort, en meestal een conclusie, dus het waarom het raadzaam is de regel maar op te volgen!
De verhalen zijn los te lezen.
In dit boek met veertien regels is de eerste regel:


‘Als je moeder te lui is om de kat van de buurvrouw eten te geven, mag je altijd aan die buurvrouw laten weten!’
De moeder van Floor komt er eigenlijk niet zo best vanaf in de verhalen. Hier wordt ze lui genoemd, later is er een verhaal waarin ze nogal beïnvloedbaar lijkt, door de verkeerde personen.
Floor is heel eerlijk, en recht door zee. Met andere woorden: ze neemt geen blad voor de mond en als iemand niet recht voor zijn raap is, dan weet Floor daar wel raad mee!


‘Als je een werkstuk moet maken, moet je altijd een onderwerp kiezen vóór de juf het doet!’
Maar tegen de juf kan ze niet altijd op. Op school heb je nu eenmaal niet zomaar alles te vertellen, en de juf stoort zich niet aan de regels!


‘Als je een hekel hebt aan bepaalde vervelende klusjes dan mag je altijd een onzichtbare cameraploeg inhuren om die werkjes leuker te maken.’
Deze is echt grappig, en: een hele goede tip!


En natuurlijk is er de broer die de titel van het boek mag maken. Gezien de titel weet je al wel dat Floor haar broer nu maar een praatjesmaker vindt. Maar ze had wel een leuk avontuur met hem!
De stripachtige tekeningetjes, her en der in de tekst verwerkt, passen bij de verhalen en vullen hier en daar ook aan.
Stuk voor stuk leuke verhalen, herkenbaar, en vaak grappig. Vaak ook goede tips voor de lezer.


Marjon Hoffman (Amsterdam, 1971) debuteerde met het eerste deel van  De regels van Floor, dat verscheen in 2003. Inmiddels is dit het zeventiende boek met regels, terwijl ze ook nog andere boeken schrijft. Plus scenario’s, want Floor is intussen ook op de televisie.
In 2020 ontving het eerste seizoen van De regels van Floor een International Emmy Kids Award in de categorie Beste Serie. In 2018 won de serie een Cinekid Leeuw Juryprijs voor Beste Fictieserie en in 2019 de Cinekid Nationale Publieksprijs Bovenbouw. De regels van Floor wordt ook uitgezonden in België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Spanje, Frankrijk en Franssprekende landen in Afrika.


ISBN  9789021682815 | hardcover | 160 pagina’s | Uitgeverij Ploegsma| mei 2022
Illustraties van Georgien Overwater | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 19 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER