jeugd 6-9 jaar

Lorena Veldhuijzen

http://www.lorenaveldhuijzen.nl

https://stefanyama.wixsite.com

 

Het iets
Lorena Veldhuijzen


‘En toen had ze daar gelegen. Zomaar ineens. Beneden op het voetpad.’


Frederick heeft het zien gebeuren. Zijn moeder was op het balkon, en was een liedje aan het zingen. Ze wilde een vlinder vangen voor Frederick, nam zijn visnetje en boog naar voren. En even later lag ze daar.
Zijn vader gaat gewoon door met leven, maar Frederick kan dat niet. Het iets dat daar zomaar ineens was zit hem dwars.


Zijn vader is uitvinder en hij heeft iets nieuws bedacht: een verkleinmachine.
Dat lijkt Frederick wel iets. Als hij nou heel klein is, dan is het iets ook klein, en heeft hij er geen last meer van!
Helaas reist het iets met hem mee als hij met een drone, gekregen van zijn vader, de wereld rond gaat reizen, van Antarctica naar Bora Bora en dan naar Cairo. Frederick wilde de piramiden wel eens zien.
Daar ontmoet hij de ibis, die hem redt van een zonnesteek. Maar waar is dan die rivier die hij toch echt zag?


‘Als je niet wilt zien wat er is, dan zie je wat er niet is.’


'De meeste mensen vinden de bron niet, zegt de ibis. ‘O,’,  zegt Frederick teleurgesteld. ‘En er is alles.’ zei de ibis. ‘Alles en niets. Dat is beter dat iets.’ Met zijn zwarte ogen keek hij Frederick strak aan. Frederick staarde terug. Op zijn kleine armen kwamen kleine bultjes die een mensenoog niet kan zien.
‘Weet u van mijn iets?’ vroeg Fredrick.
‘Ik weet niets van jouw iets,’ zei de ibis.

Dat wist de ibis dan misschien niet, maar hij weet wel een heleboel. Hij is wijs, en geeft de jongen goede raad. Maar het iets is er nog steeds. Frederick zal het zelf moeten oplossen. Maar dat kan hij pas als het eerst nog erger wordt…


Dit kleine verhaal gaat over rouw, over verdriet, maar ook over hoop. Het doet sterk denken aan het verhaal van de Kleine Prins, maar waar kinderen daar waarschijnlijk niet veel van begrijpen is dit verhaal over Frederick duidelijk. Niet dat Lorena Veldhuijzen alles heel expliciet neerpent, dat doet ze niet. Door de wijze vogel te introduceren laat ze zien hoe je kan omgaan met iets dat zo veel pijn doet. Iets dat je zodanig dwars blijft zitten dat je niet verder kan. Heel erg mooi!


De zwart-wit illustraties, gemaakt door Eva Spear, wisselen van grootte maar zijn gedetailleerd. Ze zijn passend bij de tekst. Op deze manier volgen we de reis van Frederich niet alleen in tekst, maar ook in beeld.


Lorena Veldhuijzen (1972, Millingen aan de Rijn) studeerde journalistiek in Tilburg en werkte als copywriter in de reclamewereld. Sinds 2012 ligt haar focus vooral op haar allergrootste passie, het schrijven van kinderboeken.


ISBN 9789044841701 | Hardcover | 50 pagina’s | Uitgever Clavis | juli 2021
Illustraties van Eva Spear | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 26 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het buitengewone leven van Benjamin Socks
Lorena Veldhuijzen

Benjamin Socks is per ongeluk in de wasmachine terecht gekomen en had al duizend eenentachtig rondjes gedraaid toen zijn moeder de deur eindelijk opendeed. Ze schrok zich wild: daar was Benjamin, brandschoon en kraakhelder!
Maar al gauw ontdekte ze dat niet alleen zijn lijf en kleren schoon waren, zijn hoofd was ook leeg. Hij wist niets meer van wat hij op school geleerd had! Maar hij wist wel andere dingen!


Het begint er mee dat hij tegen politieman Henk, die gewaarschuwd was omdat Benjamins moeder haar zoon kwijt was, zegt:


‘U moet morgen om kwart over twaalf ’s middags bij de bank zijn en uw pistool meenemen.’ (-) ‘Dan kunt u twee bankrovers pakken. Maar kijk uit voor de grootste, hij zal proberen te ontsnappen.’


Stomverbaasd is politieman Henk als hij de jongen dit hoort zeggen. Maar nog verbaasder is hij als het nog klopt ook! Ja dus: Benjamin ziet de toekomst. De wasmachine heeft zijn leven veranderd: ineens is hij nieuws! Deze keer ging dat goed. Maar er lopen ook dingen helemaal verkeerd. De waarheid is niet altijd wat mensen willen horen.
Het ergste is dat zijn moeder hem verkoopt. Hij is toch haar Benjamin niet meer…


Hij moet mee met een gek mannetje dat de jongen op een berg zet: nu is hij Bernjaminu het orakel. Er komen veel mensen voor hem naar de berg, om hem vragen te stellen. Het mannetje haalt bakken geld binnen..
Maar Benjamin vindt het niet leuk, kan hij iets verzinnen om hier een eind aan te maken?


Een grappig verhaal over hebzucht. Pure hebzucht. En over vriendschap uit onverwachte hoek. Humoristisch en voorzien van leuke tekeningetjes.


Lorena Veldhuijzen (1972, Millingen aan de Rijn) studeerde journalistiek en werkte als copywriter. Totdat ze negen jaar geleden het roer omgooide. Van de een op de andere dag besloot ze te gaan voor haar passie, het schrijven van jeugdboeken. Avonturen van Glas is haar eerste jeugdboek dat Cirrus books heeft uitgegeven.


Stefan Yamá Cab is in 2018 afgestudeerd aan de Faculty of International Business and Communication te Maastricht, als Bachelor of Translation.

ISBN 9789044844801  | Hardcover | 64 pagina’s | Uitgeverij Clavis | februari 2023
Afmetingen 15.1 x 21.6 cm Tekeningen van Stefan Yamá Cab | Leeftijd 8+ | AVI M4

© Marjo,  8 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER