jeugd 6-9 jaar

Monique Berndes

http://www.melchiorvanrijn.nl

http://www.mark-janssen.nl

 

Luna gaat naar de heksenschool
illustraties: Melchior van Rijn
tekst: Monique Berndes


Samen met haar vader en moeder staat Luna voor de ingang van Manestraal, de school voor jonge heksen. Luna is een beetje bibberig, hoe zal het zijn en zal ze haar ouders niet vreselijk missen? Ze zal ze alleen nog in het weekend zien. Gelukkig mocht ze, net als de andere heksen, haar kat meenemen naar school. Balt is een, lieve dikke zwarte kater, die het onmiddellijk goed kan vinden met Minoes, de kat van Luna's kamergenoot Emmy.
Emmy woont al een paar maanden op Manestraal en zij maakt Luna wegwijs met alles.


Als de twee meisjes net in de klas zitten komt Juf Aneta binnen. Ze ziet er heel vals uit met haar grote haakneus, met daarop een knijpbrilletje. Op haar hoofd zit een zwarte kraai. "Ze is de gemeenste juf van de school," vertelt Emmy.
De kinderen moeten leren om een mens in een kikker te veranderen, maar dat kan Luna al. Ze kijkt een beetje verveeld rond en leert dan maar een spreuk uit het grote spreukenboek uit haar hoofd. Dan kan ze iemand in een strontvlieg veranderen...
Per ongeluk tovert ze de gemene juf Aneta om in zo'n vlieg maar... kikkers zijn gek op vliegen... Help!
Gelukkig zijn er smartphones en moeders...


Persoonlijk vind ik dit het beste en leukste boek over Luna. Het verhaal loopt soepel, de tekst is vlot en humoristisch, de inhoud is leuk om te lezen. De mooie pastelkleurige waterverfafbeeldingen zijn opnieuw vanuit een bijzonder perspectief weergegeven. Vooral de kikker die naar de vlieg - met piepklein brilletje en oorbellen in - springt, is fantastisch om te zien.


Het boekje is goed te lezen door kinderen met dyslexie. De IWAL instituten voor Dyslexie hebben namelijk het lettertype dat gebuikt wordt speciaal voor de serie 'Hoera ik kan lezen!' beschikbaar gesteld.
Het boekje is voor kinderen op AVI-M5 niveau. De tekst bestaat uit niet al te lange zinnen en het woordgebruik is niet moeilijk maar ook niet kinderachtig. Kortom, het is gewoon een erg leuk boek voor kinderen die al redelijk goed kunnen lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164657 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | december 2015
Afmeting 15 x 21,5 cm | Leeftijd AVI-M5 (ca. 8 jaar)

Dettie, 9 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Luna tovert een draak
illustraties: Melchior van Rijn
tekst: Monique Berndes


Luna is jarig vandaag, ze is zeven jaar geworden. Ze is heel benieuwd wat voor pakje ze krijgt. Maar ze moet wachten tot het papa en mama wakker worden en dat duurt nog wel eventjes, buiten is nog donker.
Maar ze kan haar pakje toch wel alvast gaan zoeken?
Helaas hoe goed ze ook zoekt ze kan het nergens vinden. Zou mama het op zolder hebben gelegd? Daar mag ze eigenlijk helemaal niet komen. Mama is namelijk een heks en op zolder leert mama haar spreuken.
Maar Luna is zo vreselijk nieuwsgierig, ze wil zo graag weten wat ze krijgt. Eventjes rondkijken kan toch geen kwaad?
Stiekem sluipt ze heel zachtjes de trap op... 
Natuurlijk gaat het mis waarna een avontuurlijk verhaaltje volgt waarbij mama haar toverkunsten moet gebruiken.


Een verhaaltje geschreven op AVI E3 niveau uit de reeks Hoera, ik kan lezen!
De zinnen zijn kort en de woorden niet groter dan twee lettergrepen. Er wordt al wel gebruik gemaakt van hoofdletters en leestekens als de komma, punt, vraagteken en uitroepteken. Ook zien we aanhalingstekens openen en sluiten als er iets gezegd wordt.
De letters zijn prettig van formaat en ook geschikt voor kinderen die dyslectisch zijn.


Dit boekje gaat vooraf aan het boekje Luna en de kikker. Luna kan nog niet toveren, de getoverde draak uit de titel, komt per ongeluk tevoorschijn.
Wat me verder opviel is dat er geschreven wordt 'vandaag is ze zeven jaar' in plaats van, vandaag is ze jarig. Ook als ze haar vader en moeder wakker probeert te maken zegt ze niet 'Ik ben jarig' maar 'Ik ben vandaag al zeven jaar!'. Het komt een beetje vreemd en stijfjes over. - Maar het woordje jarig mag nog niet gebruikt worden op AVI E3 niveau, zo blijkt.
Het verhaal zelf is aardig maar Luna en de kikker blijft tot nu toe mijn favoriet. 


De gekleurde afbeeldingen van Melchior van Rijn zijn, zoals steeds, erg toepasselijk bij het verhaal. Zeker op de zolder van mama is erg veel spannends te zien. Ook leuk is dat er steeds een piepklein wit muisje met Luna meeloopt. En die geweldige pandabeer nachtpon van Luna zou je zo willen hebben net als het mooie Kermit de Kikkershirt van papa.
Kortom, kinderen die net leren lezen zullen zeker genieten van dit verhaal en vooral van de afbeeldingen en om de kinderen gaat het tenslotte.


ISBN 9789051169959 Hardcover 45 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken oktober 2014
AVI E3 (6-7 jaar)

© Dettie, 14 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Luna's beestenboel
illustraties: Melchior van Rijn
tekst: Monique Berndes 


Luna’s beestenboel is het vervolg op Luna en de kikker. Beide boekjes zijn leesboekjes voor kinderen uit groep 4, echter ligt het leesniveau in dit boekje iets hoger. Leuk bedacht, want zo groeit het personage Luna met de kinderen mee en kunnen ze blijven genieten van de avonturen van dit kleine heksje; want dat is Luna.
Niemand weet echter dat ze een heks is en dat moet zo blijven ook. Luna gaat naar en gewone basisschool, maar ze zou veel liever naar een echte heksenschool gaan. Toveren kan ze wel, maar omdat er nog wel eens iets mis kan gaan mag ze dat nooit alleen doen.


Luna’s beestenboel draait om een verjaardag van Luna’s vriendin Aisha. Haar moeder drukt Luna een cadeau in handen, voordat ze naar het feestje van haar vriendin gaat. Luna bekijkt het pakje en vraagt wat er in zit. Haar moeder vertelt dat het een boek over dieren is.
Wanneer Luna bij het huis van haar vriendin aankomt, ziet ze dat de andere gasten veel grotere cadeaus mee hebben. Ze twijfelt… Wat moet ze doen? Zo’n stom boek zal vast niet veel indruk maken op haar vriendin. Dan herinnert ze zich dat haar moeder zei dat het een boek over dieren was en bedenkt dat er vast wel een lief konijntje in zal staan. Dus doet ze – als niemand in de buurt is – een toverspreuk: “Bier, vier, zier, breng dat dier naar hier!”
Er komt inderdaad een dier te voorschijn, maar misschien had Luna beter eerst kunnen kijken over welk dier het boek ging…
Wanneer Luna probeert het door haar veroorzaakte probleem op te lossen, blijkt dat ze nog geen volleerde heks is. Het lukt haar niet om het dier weer weg te toveren…
De vraag is natuurlijk hoe dit verhaal zal aflopen.


Luna’s beestenboel bevat veel prenten; sterker nog, alle pagina’s zijn helemaal bedekt met kleurrijke, geverfde illustraties. Op een neutraal gekleurde achtergrond staat de tekst gedrukt. Hiervoor is gebruik gemaakt van het speciaal ontworpen lettertype van het IWAL instituten voor dyslexie. Dit lettertype is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen, zodat zij ook veel plezier kunnen hebben met het lezen van boeken.
Dankzij de schitterende en levendige prenten is mijn dochter meteen verdiept in dit boek. Ze is kieskeurig als het gaat om de boeken die ze leest. Wanneer er nauwelijks prenten in staan of slechts zwart-wit tekeningen, dan vindt ze het niet de moeite om er in te beginnen. Daarom is het ook zo belangrijk dat er veel aandacht besteed wordt aan het uiterlijk van de leesboeken voor kinderen. Gelukkig zie je steeds vaker van dit soort verhalen voor kinderen. Mijn dochter genoot al van het eerste boekje uit deze “Hoera, ik kan lezen!” serie en ze is blij dat ze nog een boekje heeft over Luna. Ze vraagt zich nu al af of er nog meer boekjes zullen volgen… Goede spanningsboog, leuke verhaallijn en mooie prenten… Wat wil een kind nu nog meer?


ISBN 9789051163186 Hardcover 48 pagina’s Uitgeverij De vier Windtsreken 12 augustus 2013 Leeftijd AVI E4 (eind groep 4)

© IreneK, 28 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Luna's beestenboel
illustraties: Melchior van Rijn
tekst: Monique Berndes 

Luna is een heks en ze kan een beetje toveren maar ze heeft haar moeder moeten beloven dat ze nooit in haar eentje zal toveren. Dat mag ze alleen doen met mama erbij. Maar ja wat doe je als je ziet dat iedereen een groot cadeau heeft meegenomen naar het feestje van Aisha? Dan tover je toch gauw wat anders in plaats van dat stomme boek over dieren. Het toeval wil dat Aisha gek op konijnen is dus wat is er makkelijker dan een konijn te toveren? Luna legt het ingepakte boek op de grond, ze wijst ernaar en zegt; "Bier, vier, zier, breng dat dier naar hier!"
Het pakje schudt heen en weer.
Het papier scheurt open en...
O jee... Je raadt het al!  Het toveren is compleet mislukt en Luna zit nu in de problemen. Het was namelijk helemaal geen boek over konijnen, maar over iets heel anders...
Wat moet Luna nu doen? Niemand mag weten dat ze een heks is en ze zal toch alles weer goed moeten toveren. Misschien kan Luna dat zelf wel... of toch niet?


Ook dit tweede AVI boekje over Luna uit de serie Hoera ik kan lezen! is een leuk verhaal om te lezen.
Het verhaal is grappig en loopt lekker soepel. Dit laatste is iets wat nog wel eens mis wil gaan in AVI boekjes omdat de schrijvers moeite hebben met het inpassen van de toegstane woorden en de juiste regellengte. Het verhaal heeft een paar open eindjes maar dat is niet storend.
Het lettertype dat gebruikt is, is ook geschikt voor mensen die moeite met lezen hebben zoals mensen met dyslexie.
De in zachte kleuren gemaakte waterverfafbeeldingen zijn prettig om te zien en worden soms op ooghoogte weergegeven, net alsof je bijvoorbeeld tegenover Luna aan tafel zit. Persoonlijk vind ik deel 1 ietsje fantasievoller qua verhaal maar evengoed is dit deeltje ook een heel aangenaam leesboekje om uit voor te lezen of zelf te lezen. 


ISBN 9789051163186 Hardcover 48 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken 12 augustus 2013
Leeftijd AVI E4 (eind groep 4) 7+

© Dettie, 15 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Luna en de kikker
illustraties: Melchior van Rijn
tekst: Monique Berndes


Op een dag schrikt Luna wakker van lawaai uit de keuken. KLING! KLENG! Er is een dief in huis, denkt Luna. Samen met haar kat Balt sluipt ze naar beneden en ja hoor! De koelkast staat open en achter die deur staat iemand. Gauw tovert Luna de dief om in een kikker en zet het beestje buiten. Helemaal trots rent ze naar de slaapkamer van haar ouders, maar papa ligt niet in bed! Al gauw blijkt dat ze papa in een kikker veranderd heeft. Mama is boos, Luna had nog zo beloofd niet alleen te heksen. Ze rennen naar buiten, maar waar is de kikker?
Ze zien een uil en die is gek op kikkers! Die uil mag papa niet opeten natuurlijk. Gelukkig vindt Balt een kikker maar het lukt niet om papa terug te toveren. Is die kikker wel papa? Ze zien nog een andere kikker, maar daar is de uil ook, wie is sneller bij de kikker, Luna of de uil?


Een lekker spannend verhaal op AVI M4 niveau uit de Hoera, ik kan lezen! serie. Het knappe van dit verhaal is dat het heel lekker wegleest, ondanks dat het qua taal en woordgebruik moet voldoen aan de vrij strenge regels voor AVI-boeken. Monique Bendes heeft een mooi verhaal met een kop en een staart geschreven. Daarbij weet ze nog de nodige humor te gebruiken ook en laat ze je echt meeleven met Luna. Petje af voor haar.
Maar niet alleen voor het verhaal is dit boek een aanrader. De afbeeldingen van Melchior van Rijn zijn eveneens van grote kwaliteit. Luna en haar kat zijn humoristisch weergegeven en er wordt soms een bijzonder perspectief gebruikt. Af en toe is de kijkrichting vanuit Luna weergegeven of de kat Balt en soms is er een mooie overzichtsafbeelding. Er zijn ook illustraties waarop de emoties prachtig getoond worden. Het kleurgebruik is zacht en mooi.
Een heel fijn en plezierig leesboekje dat elk kind zal aanspreken.


Monique Berndes werd op 15 november in 1978 geboren in Hengelo, Overijssel (NL). Eind 2005 verhuisde ze met haar gezin naar een klein dorpje in België, dat waarschijnlijk niet eens op de landkaart staat. Ze volgde de opleiding hondentrimmer en tussen het knippen van honden, het zorgen voor haar vijf kinderen en het huishouden door schrijft ze verhalen. Schrijven is voor haar ontspanning en ze hoopt het nog vele jaren te kunnen doen.


Zie ook de website van de illustrator http://www.melchiorvanrijn.nl


ISBN 9789051160383 | uitvoering: gebonden | formaat: 15,0 x 21,5 cm | aantal pagina's: 48 | De vier windstreken maart 2012, leeftijd: AVI M4/CLIB M4 (midden groep vier) 

Dettie, 14 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altKnor de waakbig
illustraties: Mark Janssen


Op het speelplein bij Sem in de straat staat een grote tent waar muziek in gespeeld wordt. Daar zal ook een loterij gehouden worden. Jammer genoeg heeft Sem geen geld om een lot te kopen. Maar dan ziet hij een lot op straat liggen. Sem pakt het loterijpapiertje gauw op en even later blijkt dat hij een prijs heeft gewonnen. Wat zal hij gewonnen hebben? Hij wil heel graag een voetbal of een stripboek.
De man van de loterij geeft Sem echter iets heel anders... een echte, levende roze big! Sem vindt hem wel erg leuk, maar papa en mama willen hem vast niet houden dus verstopt Sem de big stiekem in de schuur.
De vreselijke buurvrouw Jet staat natuurlijk weer in de tuin. Ze gluurt en moppert en zeurt altijd. Natuurlijk heeft ze gelijk in de gaten dat Sem een beetje vreemd doet. 'Ik houd je in de gaten!' roept ze over de heg.
Sem moet natuurlijk wel naar school maar als hij de volgende dag thuis komt, staat de schuurduur wijd open is zijn biggetje weg! En dan klinkt er een gil uit de tuin van boze buurvrouw Jet. Als dat maar goed afloopt...


Een grappig AVI boekje voor de beginnende lezer. Het gebruikte lettertype is ook geschikt voor kinderen die dyslectisch zijn.
Het woordgebruik is eenvoudig maar niet kinderachtig. De woorden bestaan uit een of twee lettergrepen. Altijd knap om met deze woordbeperkingen zo'n vlot en humoristisch verhaal te maken.
De afbeeldingen, in mooie heldere kleuren, staan verspreid over twee pagina's. Ze zijn een vrolijke toevoeging aan het verhaal.
Erg leuk boekje. Van mij mogen er meer verhalen en tekeningen over Knor de waakbig verschijnen.


ISBN 9789051169911 Hardcover 45 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken maart 2014
Leeftijd 6-7 jaar Leesniveau AVI E3

© Dettie, 27 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Knor is een held
illustraties: Mark Janssen


Meester Damian heeft een idee, iedereen krijgt een week de tijd om zijn of haar huisdier een kunstje te leren, het beste kunstje krijgt een prijs. Die akelige Glen roept natuurlijk al gelijk dat zijn hond zal winnen. Gelukkig mogen alle dieren meedoen, niet alleen honden maar ook kippen en biggen!
Sem ziet dat wel zitten, maar hoe kan hij Knor, zijn big, een kunstje leren? Tot zijn stomme verbazing is het de vervelende buurvrouw Jet die hem te hulp schiet, zij heeft namelijk ook een hekel aan Glen en zijn hond, want dat beest poept altijd in haar tuin, ze wil niet dat Glen wint
Sem en buurvrouw Jet gaan samen aan de slag en proberen Knor een superkunstje te leren, als hij daar de prijs niet mee wint...
De dag van de wedstrijd breekt eindelijk aan, iedereen is zenuwachtig, ze willen allemaal die prijs wel winnen. Maar onderweg naar school gebeurt er iets waardoor alles toch anders loopt dan iedereen gedacht had...


Bij het eerste deeltje, Knor de waakbig, (AVI M3) riep ik al dat er wat mij betreft meer boekjes over Knor mochten verschijnen en gelukkig is mijn wens vervuld. In dit tweede deeltje over Knor beleven we opnieuw een spannend avontuur met Sem en Knor. Het is ook leuk om oude bekenden tegen te komen zoals buurvrouw Jet.
Het verhaal zelf is weer lekker fantasievol, ik zat af en toe grinniken om de kunstjes van de dieren, vooral de truc van de goudvis is erg humoristisch.


Bij het verhaal staan veel kleurrijke afbeeldingen in de inmiddels kenmerkende, vrolijke stijl van Mark Janssen. Vooral de grappige snoet van Knor is erg aansprekend. De zinnen zijn kort en elke zin begint op een nieuwe regel. Er wordt gebruik gemaakt van leestekens en hoofdletters, de gebruikte woorden zijn niet moeilijk en bestaan uit niet meer dan drie lettergrepen. De letters zijn prettig om te lezen, ook als je dyslectisch bent.
Kortom, een fijn en goedverzorgd (voor)leesboek.  En nu maar hopen dat er ook een deel drie over Knor en Sem verschijnt!


Dit deeltje over Knor, eveneens uit de Hoera, ik kan lezen! serie, is voor iets oudere kinderen, namelijk 7-8 jaar (AVI M4 niveau).


ISBN 9789051163704 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | augustus 2015
formaat: 15,0 x 21,5 cm | Leeftijd 7-8 jaar | Leesniveau AVI M4

© Dettie, 7 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER