jeugd 6-9 jaar

Robert Alberdingk Thijm

De Daltons
Jonge jaren
Jongensjaren

Robert Alberdingk Thijm


De succesvolle VPRO-televisieserie over de broers in de Daltonstraat is nu in boekvorm verschenen.
Nu heb ik toentertijd die serie nooit gezien omdat ik nooit tv kijk maar  via de site www.op.tv  kun je de afleveringen van De Daltons bekijken.
Enkele heb ik nu gezien en ze geven heel goed de sfeer van de verhalen weer maar eigenlijk moet ik zeggen, de scenarioschrijver van de Daltons heeft het script van De Daltons omgewerkt tot twee geweldige boeken.

In het eerste boek Jonge jaren is Tim zeseneenhalf. Hij heeft alleen maar broers: Erik van tien, Jelle van acht en Daantje, het nakomertje van een jaar. Het hele gezin woont in De Daltonstraat, daarom worden ze ook wel De Daltons genoemd.
Tim is net te jong om mee te spelen met zijn oudere broers en te oud voor Daantje. Maar gelukkig komt Gijs-Jan naast hem wonen die dezelfde leeftijd als Tim heeft.
De broers kunnen zoals in elk gezin wel en niet met elkaar opschieten. De ene keer is het bijna knokken en de andere keer laten ze op hun onbeholpen manier zien dat ze toch wel om elkaar geven. Hun moeder is een heerlijk mens, ze vindt veel goed zoals de keer dat Jelle de hele schuur leeghaalt omdat hij met een verrassing bezig is.
Alle troep wordt naar buiten gegooid (papa mag gelijk alle oude rommel weggooien) en na een tijdje mag iedereen komen kijken. Jelle heeft zijn eigen museum gemaakt! Voor 50 cent mogen mensen komen kijken.
Tim weet niet wat hij ziet! Al de modelvliegtuigjes van Jelle staan tentoongesteld of hangen zomaar in de lucht zo lijkt wel. Jelle heeft zelfs spitfire geluiden op een bandje staan. Tim ziet het vliegtuig bijna écht vliegen. Hij is heel erg trots op Jelle en als het museum niet zo goed loopt wil hij wel mensen zoeken die komen kijken. Niet voor niets natuurlijk, hij krijgt een dubbeltje per persoon die hij aanbrengt. Maar trots is hij wel op zijn broer. Zo trots dat als hij Gijs-Jan het mooie museum wil laten zien de entree voor hun tweeën betaald, het geld dat hij net verdient heeft. Maar Tim is zo enthousiast aan het demonstreren dat er een vliegtuigje kapot valt. Zo goed en zo kwaad zet hij het weer in elkaar en zegt niets... Natuurlijk komt Jelle er achter met alle gevolgen van dien.
En zo beleeft Tim veel met zijn broers of met Gert-Jan. Erg leuk is ook het blokfluitverhaal of de keer dat ze in de tent in de tuin mogen slapen. Het zijn heerlijk verhalen die me doen me denken aan de Robinboeken van Sjoerd Kuyper, waar ik groot liefhebber van ben. Die zelfde goede sfeer, de verwondering en vragen die zowel Robin als Tim hebben. Ik heb echt enorm genoten.


In de Jongensjaren is Tim veertien, Jelle zestien, Erik bijna achtien en Daantje zeven jaar. De familie verhuist uit de Daltonstraat naar een kleiner huis, vader is zijn werk kwijt en probeert voor zichzelf te beginnen. Alles is anders maar toch ook hetzelfde. Karakters veranderen niet.
De jongens zijn er niet blij mee maar het is niet anders. Erik blijft de treiteraar, de pestkop die zogenaamd alles beter weet. Jelle kijkt tegen zijn broer op maar is toch een hele persoonlijkhed van zichzelf. Tim ontdekt zijn seksualiteit en dat van zijn ouders en van iedereen! Allemaal doen ze het! Hij is er ondersteboven van.
Maar Tim is ook nog steeds de observator, hij doorziet het stoere gedrag van zijn broers, vooral als een meisje van school overlijdt en Jelle daar meer kapot van is dan hij wil laten weten. Maar ook de hormonen gieren door Tims lijf, zijn stem verandert, hij krijgt dikke puisten en dan die meisjes... Hij ziet Erik met het ene na het andere meisje. Jelle doet stoer tegen meisjes. Gelukkig voor Tim ontmoet zij die zomer drie meiden, en de leukste die zijn broers eigenlijk  willen vindt hém leuk, hij haar... de glimlach is niet meer van zijn gezicht te branden.


Beide boeken zijn enorm plezierig om te lezen. Het gaat over het wel en wee van een gewoon gezin met 4 opgroeiende jongens. Broers met hun ruzietjes, hun gein, hun gesprekken maar vooral hun onderlinge band. Want ook al kunnen ze elkaar soms niet uitstaan ze blijven broers!


Jonge jaren ISBN 9789049923532 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Pimento | mei 2010 | Leeftijd vanaf 9 jr.
Jongensjaren ISBN 9789049923662 Hardcover 200 pagina's | Uitgeverij Pimento | mei 2010 | Leeftijd vanaf 9 jr.
Deel 1 en 2 samen ISBN 9789049923679 | Hardcover | 288 pagina's  | Uitgeverij Pimento | mei 2010

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER