jeugd 6-9 jaar

Vonne Hemels

De jongen in de boot
Vonne Hemels - in samenwerking met Maya Mizuno en Sevde Tuba -


De jongen in de boot is het verhaal van het Syrische jongetje Ahmed die op zoek is naar een veilige plek om te wonen. Aan de ene kant van het boek staat de tekst, aan de andere een paginagrote illustratie.
De tekst is als een lied, met een refrein. Dit stukje tekst komt steeds terug.


‘En daar gaat ie dan
hij roeit en roeit en roeit zo hard als hij kan
over de golven van de oceaan
op zoek naar een veilig bestaan.’


In de coupletten – om maar in die vergelijking te blijven – komt de jongen ergens aan, hem wordt gevraagd of hij wil spelen.


Hallo jongetje, speel je met me mee?
Ja, zegt Ahmed. En logeren, is dat een idee?


Het antwoord is steeds negatief, met een of ander smoesje wordt de jongen afgescheept en daar gaat ie dan weer, hij roeit en hij roeit…
Uit de illustraties kun je afleiden waar hij is, je herkent het Vrijheidsbeeld, de klompen en tulpen, of de Brandenburger Tor.
Van dat steeds weggestuurd worden wordt de jongen steeds moedelozer, en angstiger dat hij nooit een veilige omgeving zal vinden.
Die sfeer vind je terug in de kleuren van de illustraties. Ook de tekeningen worden grimmiger, boosaardiger zelfs. Natuurlijk is dit onderwerp er ook niet een waar je vrolijk van wordt, maar soms zijn de tekeningen zelfs eng. Monsters en andere enge figuren, donkere wolken en grijpende handen.


Omdat jonge kinderen niet zelf zullen herkennen waar de jongen is moet een volwassene uitleggen wat de omgeving voorstelt. Kinderen zullen dan grondig de tekeningen moeten bekijken, het is misschien geen goed idee om dit boek zonder begeleiding te laten bekijken.
Er is wel een positief einde, maar dat is dan weer sprookjesachtig, hetgeen in tegenspraak is met de realiteit van het voorafgaande.
Een boek dat zeker de moeite waard is, maar dan voor oudere kinderen en volwassenen, die de tekst kunnen interpreteren en de bijbehorende illustraties kunnen duiden. Die zijn ondanks de steeds donker wordende sfeer heel mooi.


Vonne Hemels (26) wil niet alleen maar boos naar de tv kijken, maar echt iets doen. Via een fonds van de VSB studeerde ze aan de Universiteit van de Vrede in Costa Rico en bedacht daar samen met twee medestudenten een project dat de vluchtelingencrisis bespreekbaar moet maken. Ze deed met dit project mee aan de finale voor de ASN Bank Wereldprijs!


ISBN 9789081843218 | hardcover | 43 pagina's | De Scheepvaartkrant | februari 2018 | Vanaf 6 jaar
Geïllustreerd door Golden Sweet

© Marjo, 19 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER