jeugd 6-9 jaar

Vrouwke Klapwijk & Annerieke Berg

Thuis
Samen lezen, kijken en praten over adoptie
tekst: Vrouwke Klapwijk & Annerieke Berg
illustraties: Nynke Talsma


De school van Jing is een project gestart dat met familie en vroeger te maken heeft. Juf Ester heeft foto's op het digibord geplaatst, het zijn foto's van de juf als kind in groep vier en een trouwfoto van haar ouders. En ook een foto van de juf met haar vader en moeder en broer en zus. 'Op wie lijk ik?,  vraagt de juf? Ze lijkt erg op haar vader vinden de kinderen. Jing vindt de les steeds minder leuk, zij lijkt helemaal niet op haar vader en moeder, ze lijkt op niemand van haar familie. Ze wil helemaal niet verder luisteren en begint zachtjes te zingen, dan hoort ze de juf niet meer. Maar de juf heeft een wedstrijd bedacht... iedereen moet een foto meenemen van toen ze 1 jaar oud waren en een foto van hun vader en moeder. De kinderen moeten dan raden welk kind bij welke ouders hoort... Maar Jing is geadopteerd! Ze is in China geboren. Ze heeft geen foto's van toen ze 1 jaar was en ook niet van haar Chinese ouders...


Dit is het begin van het verhaal rond de geadopteerde Jing. Ze heeft het er moeilijk mee. Hoe komt ze aan foto's van haar ouders? Hoe zou het in China zijn? Wat is haar thuis? Waarom is ze eigenlijk geadopteerd? Haar broer Mees zit op dezelfde school en zijn klas heeft het over de stamboom van de familie. Ook dat weet Jing niet. Ze weet wel dat papa en mama in Nederland heel blij met haar zijn en erg veel van haar houden maar over de mama die haar in haar buik had en haar andere papa weet ze maar een heel klein beetje. Jing weet niet wat ze moet doen en voelt zich heel akelig. Ze verzint iets maar toch voelt dat niet lekker. Ze is boos, verdrietig en van alles tegelijk. Gelukkig heeft mama precies door wat er in Jing omgaat en samen bedenken ze een mooie oplossing.


Het verhaal en de fraaie, gekleurde illustraties zijn duidelijk en laten goed zien wat er in een geadopteerd kind om kan gaan. Jing weet dat haar ouders heel veel van haar houden maar toch heeft ze soms moeite met het geadopteerd zijn.
Achterin het boek staat een informatief gedeelte met allemaal vragen die geadopteerde kinderen zoals Jing kunnen hebben, mét antwoorden erbij. Dit gedeelte laat vooral zien dat heel veel geadopteerde kinderen met dezelfde vragen zitten. Door deze vragen in dit boek te publiceren en de duidelijke antwoorden merken ze dat ze niet de enige zijn en dat het heel gewoon is dat ze zulke vragen hebben. Een uitstekend boek om adoptie en onduidelijkheden rond dit onderwerp bespreekbaar te maken.

ISBN 9789026602207 Hardcover, 48 pagina's, Uitgeverij Callenbach, september 2012
Leeftijd 6+

© Dettie. 3 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER