jeugd 6-9 jaar

Chris Callaghan

http://www.chris-callaghan.com

 

altHet grote chocoplot
Chris Callaghan


Op zijn website vertelt Chris Callaghan hoe hij ’door zijn vrouw aangenomen werd om ten dienste te staan van hun dochter en alles op te rapen wat zij liet vallen.‘ Dit is precies de humor die je terug vindt in dit superleuke boek.


Hoofdpersoon is de twaalfjarige Minke, die met haar ouders en oma in Brokkelen-aan-de-Kust woont. Dat is een klein stadje, waar iedereen dól op chocolade is en waar dan ook de chocoladefabriek staat en de opslagplaatsen. Zowat alles daar heeft een naam die te maken heeft met chocola. In 1522 zou de ontdekkingsreiziger kapitein Bernhardszoon Wafel de eerste vracht chocolade aan wal hebben gebracht. Eigenlijk was hij op weg naar de koning, maar hij wist de weg niet. En sindsdien is Brokkelen-aan-de-Kust het chocoladecentrum van de wereld.


Op een dag wordt het stadje opgeschrikt door een vreselijk bericht. In de 7 Uur Show vertelt Emma ‘de veel te vrolijke en zonnebankbruine presentatrice’, dat de chococalyps er aan komt. De wàt? Het einde van het chocoladetijdperk! ‘Dat betekent dat chocola tijdens de zomerzonnewende – aanstaande zondag 21 juni – zal ophouden te bestaan. ‘ zegt de professor op de televisie.


Minke en haar ouders, die net een lekkere Choco Loco eten, geloven niet dat het zo’n vaart zal lopen. Hun stadje heeft genoeg op voorraad, en hoe kan de cacaoboom nou uitsterven? Ze zijn dan ook totaal niet voorbereid op de paniek die los barst. Mensen hamsteren niet alleen, ze plunderen zelfs. Het hele stadje is in rep en roer.


Minkes ouders hebben geen geld om te hamsteren, haar vader zit zonder werk. Ook oma is niet rijk, maar  - bedenkt Minke - wel binnenkort jarig. Kan ze proberen toch nog ergens wat lekkere chocolade te kopen? En zo leert ze Garibaldi Chocolati kennen, de eigenaar van een peperdure chocolaterie. Een akelige man die een hoge dunk heeft van zichzelf, maar haar niet bepaald klantvriendelijk  afsnauwt. Terwijl ze staat te dubben of ze wel of niet iets zal kopen, ziet ze een wit insect over de toonbank lopen. Gatver... hier koopt ze niets hoor!


Minke is een slimme meid, en met haar ondernemende oma gaat ze op zoek naar wat er aan de hand is. Ze belanden in een spannend en ontzettend grappig avontuur met natuurlijk een rol voor de akelige Gari en witte insecten. En intussen moet er ook nog een opdracht voor school gemaakt worden, en is de chocola inderdaad helemaal op…


Het boek is oorspronkelijk Engelstalig, en meestal vind ik het maar niets als namen en plaatsen aangepast worden aan de Nederlandse taal. Maar bij dit boek past dat juist heel goed, en het is erg leuk gedaan door Willem-Jan Kok. Op de website van Chris Callghan kan je een deel van het originele tekst lezen. www.chris-callaghan.com/the-great-chocoplot


Chris Callaghan
heeft vele carrières (vliegtuigmonteur, baliemedewerker, milieuwetenschapper) achter de rug voordat hij zijn droomberoep vond: schrijver van fantasierijke kinderboeken. Dat er nog maar veel moge volgen, dit is een heerlijk goedgeschreven verhaal. En heel leuk: met aangepaste chocoladekleur...


ISBN  9789048833818 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Moon |  augustus 2016
Vertaald uit het Engels door Willem-Jan Kok Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 2 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER