jeugd 6-9 jaar

Philip Pullman

http://www.philip-pullman.com

 
De vogelverschrikker en zijn knecht


De oude meneer Pandolfo besluit dat het tijd wordt om een vogelverschrikker te maken, hij heeft veel last van vogels..Tegen zijn reumatiek, tegen de soldaten of tegen zijn slechte neven kon meneer Pandolfo niets doen, maar wel tegen de vogels. En hij maakt er een, en zegt: "vergeet niet wat je taak is en vergeet niet waar je thuishoort. Wees beleefd, wees dapper, wees edelmoedig en wees aardig. En veel succes." En die nacht slaat de bliksem in bij de vogelverschrikker en hij komt tot leven.
Niet ver daarvandaan ligt een kleine jongen te slapen, Tim heet hij. en de volgende dag ontmoeten ze elkaar en ze besluiten bij elkaar te blijven. Ze sluiten aan bij een leger soldaten, ze drijven af naar zee en lijden schipbreuk. Ze ontmoeten struikrovers en tenslotte komen ze voor een heuse rechter te staan. En zoals het in een sprookje hoort, loopt alles goed af.


Het is een sprookje dat doet denken aan Don Quichotte en zijn knecht. Ook hier komt Baron Vogelschrik zoals de vogelverschrikker zich noemt steeds in problemen omdat hij anders is dan zijn omgeving, en ook hier is het de trouwe vazal die hem uit die situaties redt.
Ik heb geprobeerd het te lezen alsof ik het hardop voorlas, en ik denk dat dat weleens een heel leuk boek zou kunnen zijn om voor te lezen.


'ik denk dat ik even de groeten ga doen aan een collega,' zei de Vogelverschrikker. Ze zagen nu pas dat ze de nacht hadden doorgebracht bij een viersprong. Op het punt waar de wegen elkaar kruisten, stond een houten wegwijzer, maar het was onmogelijk te zien waar de vier armen naar wezen omdat de verf was afgebladderd na jaren van zon en regen. De Vogelverschrikker liep naar de wegwijzer en groette hem beleefd. De wegwijzer negeerde hem, net als Tim, die een plak koud vlees afsneed met zijn zakmes en het tussen twee boterhammen deed. Plotseling hoorde hij een harde knal. Tim keek op en zag de woedende Vogelverschrikker uit alle macht tegen de dichtstbijzijnde arm van de wegwijzer meppen.'


Ik vraag me alleen af waarom het Italiaanse tintje nodig is? Misschien vanwege het idee van de Maffia?


Hardcover | 176 Pagina's | Unieboek BV | 2005 ISBN: 9000036690
Leeftijd 9+

© Marjo

Reageren? Klik hier!